Ska köpa in ett antal lysrörsarmaturer och funderar över skillanden på att köpa en armatur med Hf-don eller en "gammaldags" armatur där man sätter i en elektronisk säkerhetsglimtändare, t.ex. Philips S10-E:
http://www.selga.se/selga/Katalog/html/177570.htm

Letar efter en armatur till ett bra pris som har både Hf-don, IP65, D och F-märkt, då armaturerna ska monteras i dammig snickerimiljö.

Nima har en som uppfyller alla mina villkor, men priset är 795:- per styck:
http://www.nimaab.se/se/art/philips-industriarmatur-pacific.php

Blir dock en del pengar när man ska ha många armaturer.

Funderar därför på en billigare armatur och då sätta in en elektronisk glimtändare. Antar dock att man tappar några av finesserna med Hf-don, som t.ex. flimmerfritt ljus. Blinkfritt och snabb tändning är dock båda. Någon som testat båda varianterna?

Det finns en intressant artikel och video som jag tittade på:
http://benkrasnow.blogspot.se/2011/05/shop-lighting-upgrade-t5-vs-t8.html

Där byter han ut reaktorn (etc?) i gamla armaturer mot en elektronisk ballast för 15 dollar (high-efficiency electronic ballast). Hittar dock inte såna någonstans. Finns det att köpa som ett alternativ? Jag har på forumet sett att Hf-don (om det är samma sak) kan kosta 1000 kr per styck att köpa löst. Är det verkligen samma sak som han pratar om (borde ju kosta kring en hundring per styck omräknat i kronor)?
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.