Syllen monterades dagen före stomresningen men sylltätningen byttes troligtvis inte, så regnvatten från dagarna innan måste ha byggts in. Det kan vara en begagnad syll eller en syll som förvarats fel. Under syllen på husets ena kortsida var det alldeles rött, ungefär som utfälld rödfärg/slamfärg och vi vet inte varför det såg ut så.

Kan tillägga att ca. en vecka innan huset kom hade man monterat en syll som man glömde täcka, den regnade det på i fyra-fem dagar. Efter att vi påpekat det för Mikab Bygg så byttes syllen och resultatet syns här ovan.
 
Visst är det så, och det i kombination blir katastrof för kunden.
 
Redigerat:
Det är lite intressant att du skriver att bolaget MIKAB Bygg har flera goda referenser i och med att det verkar vara ett nystartat företag.
 
MIKAB Bygg AB hette tidigare Bryggeriholmen Bygg och Montage så det kan ju verka nystartat men det är företagsformen som är förändrad. Eksjöhus samarbetar med MIKAB och enligt vår säljare har Eksjöhus bara positiva erfarenheter av det och har fortsatt anlita honom. Enligt säljaren har MIKAB Bygg haft nästan felfria slutbesiktningar. Men om stora fel blir inbyggda, vilket höll på att ske hos oss, så är det näst intill omöjligt att upptäcka vid slutbesiktningen. En möglig syll märks inte de första åren, inte en otät takkpapp heller. Vi hade fått en tickande mögelhärd.
 
Ok, tycker ändå det verkar märkligt att personerna bakom bolaget skulle ha varit med länge i branschen. Framförallt om man tittar på åldern på den som står som VD.
Sen tycker jag att de fel ni har råkat ut för verkar vara rena ”rookie” misstagen.
Bygger ni på total eller general?

Förövrigt bör det ingå i kontrollplanen att fukthalten i syllen ska mätas.
 
Hur många år MIKAB snickrat eller jobbat åt Eksjöhus diskuterades inte bara att det rörde sig om många byggda Eksjöhus.
MIKAB hade tre ytterligare hantverkare (?) inlejda vid stomresningen. Man har struntat i att följa byggritningar och monteringsanvisningar och både vi själva och de besiktningsmän som varit här har reagerat starkt när man sett felen, b.l.a Eksjöhus egen byggsamordnare när han kom in i huset och såg att ångspärren inte var uppvikt på översidan av väggblocken där den ska täta mellanbjälklaget. Det felet går bara att avhjälpa genom att klippa och klistra med tejp!

Vi bygger med delad entreprenad.

Det där med att mäta fuktkvoten i syllen blev jag fundersam över. Får kolla upp vad som gäller.
 
Kolla det se BBR 6:53*
Har även sätt kontrollplaner där det uttryckligen står fukthalt syll, platta mm.
Vem som har ansvar för att utföra mätningen bör framgå i kontrollplanen. För jag antar att ni bygger enligt nya PBL?
 
Har läst BBR nu, tack för tipset. Vi bygger enligt gamla PBL, kontrollplanen ska jag titta på i början på nästa vecka med vår KA.

Hur vanligt är det att en entreprenör inte använder sig av sin ansvarsförsäkring, någon som vet? I vår situation har det ställt till problem och vi tycker att Eksjöhus borde kunnat styra upp det hela, det är ju deras samarbetspartner. Tänker vi fel där?
 
Ja även om Eksjöhus inte rent formellt hr något ansvar, iom. att det är en delad entrepenad. Så har de ett ansvar för de entrepenörer de rekomenderar. Kör hårt mot Eksjöhus, det har fungerat tidigare mot just Eksjöhus, de var ute och hängdes ut i TV efter ett misslyckat bygge för några år sedan, du hittar detaljerna här på byggahus om du söker. Har tyvärr glömt vad användaren heter.

Man skall komma ihåg att ofta har säljaren provision från entrepenören när han rekomenderar de olika firmorna. Rekomendationerna har mer med provisionen att göra än en känd kvalitet.
 
Tack, hittade trådarna!

Och ja, det är bara att "ta tjuren vid hornen", har liksom inget val. Just nu väntar vi på tingsrättsförhandlingen så det är stärkande att se att många läser tråden :).
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.