I vårt gamla fritidshus tänker vi byta innertak, sätta panel på vissa väggar och byta innergolv. Frågan är vad man törs använda för material i en stuga som står kall på vintern?
Vi vill helst ha vita paneltak (så det inte ska bli så mörkt då el saknas) och även vit panel på en del väggar. På bygghandeln där vi frågat säger de att vita tak och väggar inte fungerar i hus som står kalla på vintern. Färgen lossnar pga fuktvandring, säger de, och rekommenderar obehandlad panel. Kan det verkligen stämma att det inte finns vita innertak som går att använda?
Till golven rekommenderar de laminat, trots att tillverkarna avråder.
Någon som har tips och erfarenheter?
 
  • Gilla
Stuganinorr
  • Laddar…
Vanliga gamla hederliga trägolv och färg för utomhusbruk är väl vad man först tänker på.
 
S
vanlig färg funkar fint.
har varit fuktigt och ner till 18minus i den stugan och ingen färg har lostnat.
 
SBH skrev:
vanlig färg funkar fint.
har varit fuktigt och ner till 18minus i den stugan och ingen färg har lostnat.
Håller fullständigt med. Har haft flera stugor/hus med "fullständigt normal" inredning/materialval/färgval och de har varit rejält djupfrysta vintertid under tiotals år. Minus 18 känns ju nästan småvarmt...;)
 
  • Gilla
Stuganinorr
  • Laddar…
Törs man använda utomhusfärg? Är inte det giftigt?
 
Vad roligt att höra att det funkat för några av er med vanlig färg! Kändes så trist när bygghandeln avrådde från att måla. Då kanske vi törs göra det i alla fall. :)
 
Målade väggarna med vattenbaserad spärrfärg som håller mot kvistgenomslag för ca 10 år sen har inte flagnat dock så syns vissa kvistar men det gör inget stugan står ouppvärmd har klarat i allafall 25 minus.
 
  • Gilla
MagnusSt
  • Laddar…
Vi har ett sommarhus som står kallt hela vintern. Just nu renoverar vi golvet, vilket innebär att bära ut säck-vis med gammal spån som fanns i golvet, gamla golv åsar ska bytas ut osv. Vi har blivit avrådda från laminat för att fukten förstör golvet.
Vi har haft målad panel/väv på alla väggar i 15 år. Det enda som hänt är att väven spruckit lite i ytterhörnen, mest beroende på att huset "satt"sig. Nu har vi fixat till grunden, bytt golv åsar och håller på att isolera golvet.
Vi kommer att lägga in ett spontat, färdigbehandlat trägolv, sätta glasfiberväv på väggarna och måla med vanlig inomhusfärg. Det är den lösning som vi tror kommer att fungera bäst.
 
Vi har flera hus som står kalla hela vintern och har inte haft några som helst problem med färg som släpper. Läcker det bara inte in nånstans så skall det inte vara några problem.
I ett nybyggt fritidshus har vi använt Beckers panellack på råspont på vägg och i tak, den är inte helt täckande vilket blev snyggt. Sitter fortfarande kvar efter 2-3 vintrar...
 
Linoljefärg bör fungera fint. Kolla med t.ex. Ottossons.
 
Kalla vintrar bör inte betyda problem. Tvärtom är det våra ofta milda, regniga vintrar i södra Sverige som ger unken lukt och mögel. Trots detta har vår stuga klarat sig rätt bra hittills, ouppvärmt hela vintrarna, med vanliga papperstapeter på väggarna och plastmatta ovanpå isolerat golv i stora rummet. Man får vädra på våren och värma upp stugan genom att elda rejält i spisen, så blir det hyfsat fräscht sedan. :cool: Med en luftsolfångare kan man minska fukten, men det kostar ju en slant.

Att färg skulle flagna inomhus verkar osannolikt om man målar när det är torrt och varmt. Kan vara bra att välja en färg som "andas", inte plastfärg som riskerar att stänga inne fukt. Och att vi har plastmatta (som fanns när vi köpte stugan) betyder inte att det är ett bra val. Jag tror också att brädgolv är det allra bästa, också det vackraste. :)
 
  • Gilla
Lhea
  • Laddar…
Jag skulle i fortsättningen vända mig till en annan bygghandel. De verkar inte ha ngn vidare koll. Självklart kan man måla panelen med "vanlig" inomhusfärg. Och att rekommendera
laminatgolv framför trägolv kan ju antingen bero på inkompetens eller att de var sugna på att kränga lite laminat till er...förmodligen en kombination av de båda.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.