4 kablar ur vägg: blå, vit/grön, svårt och grå. När jag kopplar in lampan och lämnar den grå lyser den hela tiden oavsett läge på väggströmbrytaren.

Hur ska det kopplas?
 
Det finns inget allmänt svar på hur fyra sladdar ur väggen ska kopplas.

Om utloppet är placerat så att det uppenbarligen är avsett för en lampa så kan man anta att det finns en tändtråd och en nolla där, och ev också skyddsjord. Skyddsjorden är i så fall gul/grön, vit/gröna ledare finns inte. Men skyddsjorden kan också vara röd, eller faktiskt vilken färg som helst, beroende på hur gammal installationen är :confused:

Neutralledaren brukar vara blå. Tändtrådar brukar ha en annan färg än blå, brun, svart, grå, men kan ha vilken färg som helst...

Som du kopplat in lampan nu låter det som att en av ledarna är fast fas, eller styrs av en strömbrytare du inte hittat. Den andra ledaren (svart eller grå) kan vara den tändtråd du letar efter.

Du behöver alltså följa upp hur det är kopplat, titta i dosor och bakom strömbrytare för att se vilka färger som används, och kontrollmäta vid behov. Om lampan och rummet kräver att skyddsjorden ansluts (t.ex i ett badrum) måste du kontrollmäta att skyddsjorden (gul/grön) verkligen är skyddsjord och är intakt. Har det nyligen suttit en skyddsjordad lampa där kan du möjligen anta att skyddsjorden är korrekt, om du vet hur den gamla lampan vara inkopplad. Då vet du i så fall också vilken ledare som är tändtråden.
 
Menade gul/grön. :)

Det som sätt där tidigare hade ett inbyggt uttag.

Den nya har inget uttag.

Kan jag bara råkqt vända på svart och blå? Skulle det ge denna effekt? Ser på hockey och kommer pröva först imorgon.
 
Johnny Viking skrev:
4 kablar ur vägg: blå, vit/grön, svårt och grå.
Vid strömbrytaren eller vid lampan?
 
tio_Pepe skrev:
Vid strömbrytaren eller vid lampan?
Vid lampan. Usch vad otydlig jag är...
 
Svart är antagligen obruten fas och grå är tändtråd. Kolla om grå är tändtråd från strömbrytaren.

Koppla lampan med blå, gul/grön och grå...
 
Är det i ett badrum? Isåfall är nog fasen till för att strömsätta ett vägguttag medans tändtråden skall strömsätta lampan.
 
Lämna den svarta och använd den gråa istället. OBS; isolera den lämnade ordentligt, använd t.ex. en "u-båt", sockerbit eller liknande, och inte bara tejp som torkar och lossnar innan lampan byts.


Ifall nån annan hittar tråden: vit-grön och andra "konstiga" färger kan förekomma om nån riktig ful-hempulare använt kablar som egentligen är tänkta för att t.ex. sitta i en bil eller användas i elmaskiner...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.