Hej,
vi har renoverat ett stort rum och nu kommit till belysningen. Tidigare har det varit infällda lampor (lådor) i taket. 9 st glödlampor. Nu har vi istället köpt 9 st halogenlampor som var och en har 4 spottar, dvs totalt 36 halogenlampor a max 50 w.

Vi skulle väldigt gärna vilja kunna dimma dessa lampor. När det tidigare var glödlampor var de dimbara och kopplade till samma dimmer. Vi måste fortfarande koppla alla till samma dimmer/strömbrytare (eller riva hela taket och dra om elen).

Frågan är var vi hittar en tillräckligt stor dimmer. Om vi byter till 35 watts-lampor blir det ändå ca 1300 watt totalt. Kan någon hjälpa oss med vad vi ska ha för dimmer? Gärna en länk.

Tack på förhand!
 
Det är ju inget som du hittar i "normala" butiker.

Hur ser det ut med kablaget i taket? Går det i rör så man kan dra i någon extra tråd? Går det först till en lampa och sedan vidare därifrån till nästa osv, eller kommer det in ett rör från varje lampa som kopplas ihop vid en kopplingdosa?

Jag tror att du blir tvungen att dela upp belastningen på flera dimmers. Det finns dimmers som går att slavstyra, så att du reglerar en dimmer som i sin tur styr en eller flera slavar. Men då måste det som sagt gå att sära på kablaget på något sätt så att man bara kopplar 2 eller 3 armaturer på varje dimmer.

De här dimmrarna brukar vara dyra, jag kan tänka mig att det kommer att kosta 5 - 10 000 för ditt rum.
 
Tack för snabbt svar. Finns det något alternativ som du kan se? Det vore fint att kunna dimma det här rummet.

Tidigare satt en gammal dimmer på väggen som det stod 1800 w på, men den fungerar inte längre. Den är nog från 80-talet. Det borde ju finnas liknande att köpa fortfarande.
 
Ett alternativ är att sätta exvis en elko/eljo 1000w dimmer på allt (ex http://www.elbutik.se/product.html/eljo-trend-transistordimmer ), men då blir du nog tvungen att gå ned rätt rejält på den totala belysningseffekten. Det rekommenderas väl att man högst ska ligga ska vi säga runt 80-90% av dimmers maxeffekt. http://www.elko.se/wsp/elko2_sve/fr...9&search=yes&main_id=1601&l1exp=&l2exp=&l3exp=
Med andra ord, byter du ut hälften av ljuskällorna till 18W (bla jula har) och resten till 35W så hamnar du på 954W. ´Lite fler 18W så är det bra.
Bara ett ex på hur man kan göra.
 
Dimbara LED blir kanske billigare än att sno ihop en dimmerlösning för den effekten?
 
Beroende på hur rummet ser ut så hade jag försökt satsa på någon typ av kron-koppling istället, vad är det för rum och vad är det som ska belysas?, arbetsbelysning?, ledljus?

Du säger att armaturerna har 4 ljuskällor var, i så fall kan du kanske koppla dom så du kan slå på dessa separat eller 2 och 2?

Alternativt att du kör dimmer på 2 av ljuskällorna i varje armatur, och sedan full belysning på dom 2 andra (som slås på vid behov)
 
36 st 50W:are, trevlig elförbrukning.

Nu dimras det väl ner så det inte dra full effekt hela tiden, men om vi säger 50W x 36 = 1800W.
1.8kW x 6 timmar per dag x 30 dagar / 1000 = 324 kWh x 1 kr = 324 kr.
324 kr i månaden för att ha de stå och lysa (på fullt).

Är det 230V eller 12V? Är det 12V borde ni kunna gå ner till 20W som motsvarar 35W.
http://elbutik.se/product.html/decostar-irc-o-51-mm-osram?category_id=1729

//Patrik
 
Redigerat:
Får man sätta en dimmer som inte klarar att en kommande ägare sätter i de lampor som armaturerna är märkta med som max?
 
Gör man det så ska man lämpligen märka om armaturerna.
 
Tack för bra svar. Att göra kronkoppling är uteslutet. Det går inte att dra om några ledningar. Det är allt på samma dimmer eller ingen dimmer som gäller.

Förslaget att gå ner till 35 och 18 W låter bra. Det räcker gott och väl.

Det rör sig om huvud belysning i ett rum som är nästan 100 kvm. Det är takbjälkar och grejer som gör att det är svårt att sprida ljus, därför valde vi denna lösning.
 
Tack förresten för beräkningen av elförbrukning. Dessutom kostar väl elen totalt oftast mer än 1 kr.

Den dimmer som nämndes i länken. Funkar det för halogen? Det är 230 v, ej 12 v.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.