Vid en inspektion av en otillgänglig krypgrund fotograferade jag nedanstående genom att sticka in handen och ta kort med mobilkameran. Krypgrunden hör till ett hus som använts som fritidshus/sommarstuga sedan 1960-talet, och alltså stått ouppvärmt om vintrarna sedan dess - och de senaste åren även oanvänt större delen av somrarna. Under några år har det kommit in fukt genom skorstensmuren, men detta är sedan ett år åtgärdat med en skorstenshuv.

På bilderna syns något trassligt trådliknande som hänger ner i förgrunden, bruna utväxter täckt av något vitt och grå-vit beläggning här och där.

Tacksam för tips på vad det kan vara, tankar, idéer och förslag på lösning.

Med vänlig hälsning
Lars
 
  • IMG_2715.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_2717.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_2722.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Den där slamsan som hänger är väl en bit spindelväv som blivit full med damm. Jag tycker att det syns en ganska tydlig spindel precis bredvid.
 
Tråden (antagligen spindelväv) och spindeln är lugnt. Däremot det bruna kan man ju fundera vad det är. Kan vara någon typ av mögelsvamp. http://www.obfk.se/mogelsvamp.html
Ser iaf inte ut att vara hussvamp för färgen är fel väg. Hussvamp är vit i botten och blir brun från mitten.
 
Det där är mögel och rötsvamp.
 
Tack för svaren! Om det är mögel och rötsvamp, hur hanterar man det?
 
1) Kryp ner och stick kniven i bjälkarna. Är det rötsvamp är virket rötat, så det är lätt att få in kniven...

2) Sänk fukthalten, med plast, dränering, isolering, avfuktare... lämplig åtgärd beror på hur det ser ut..
 
Till att börja med så måst du komma in i grunden för att göra en riktig inspektion av hur det ser ut. Men utifrån vad jag kan se av bilderna så verkar det ändå som grunden är välluftad och träet ser någorlunda torrt ut. På något sätt så är det ändå högre fuktighet så att rötsvampen och möglet fått fäste, kan vara så att skortsenen har bidragit och att marken är fuktig.

Som tidigare skriver så får du kolla hur träet är genom att försöka sticka in en kniv i det.
Sedan måse fuktigheten sänkas och i ditt fall så kanske det bara räcker med att rensa lägga plast på marken och se till att alla gluggar är öppen så att luften kan röra sig fritt under.
Om träet är okej och möglet/svampen är ytlig så får man bort det med saneringsvätska, boracol, Jape mögel-fri.

Vet inte om du redan äger huset eller tänker köpa det. Tänker du köpa det så rekomenderar jag dig att ta dit en besiktningsman från anticimex så mäter dom fuktigheten och kan direkt säga hur grunden är. Avfuktare kommer dom säkert försöka sälja in direkt men det kan du ju besluta själv om du vill vänta med.

Ett tips är iaf att mäta och hålla koll på fuktigheten där under. Ligger fuktigheten över 70% en längre tid fast du lagt plast så måste du nog fundera på en avfuktare.
Här kan du läsa lite mer om grund/svamp osv.. http://www.lfs-web.se/mogel.htm
 
Återigen, stort tack för svaren!

För att ta sig in i grunden måste man i så fall göra någon form av öppning i golvet, så det får vi fundera noga på. Det fotograferade området kan med stor ansträngning nås utifrån, men det längre in kommer man inte att nå. Hur ska man resonera kring det?

Gluggarna är nu helt öppna, till skillnad från innan då några var närapå tilltäppta med plåtar med små vädringshål i och en med en bräda (troligen vinterisolering för att hålla krypgrunden varmare).

Sameringsvätska, är det något man kan hantera själv eller bör det göras av någon professionell? Är det görbart att spruta in vätskan från vädringsgluggarna?

Huset är mormors föräldrahem och i vår ägo, det ligger avsides i Jämtland och har inget marknadsvärde - men ett väldigt stort känslomässigt värde.
 
Som andra sagt så kräver en riktig besiktning att du tar upp ett hål i golvet så du kommer ner i grunden. Ev. blir det flera hål om det finns grundmurar som "delar av grunden" också. Att bara spruta på saneringsvätska utan att ha någon koll på nuvarande fuktstatus och träets faktiska skick är det knappast någon mening med. Saneringsvätskan är inget undermedel om den förhöjda fuktnivån finns kvar som gav svampen/möglet fäste från början.

Jag gissar att ni kanske är lite tveksamma till några större insatser på en gång. Det finns några enkla saker man kan göra på en gång för att förbättra miljön i grunden. Inte säkert att det räcker men det innebär i alla fall steg i rätt riktning:

- se till att avrinningen från huset fungerar. Att hängrännor och stuprör är i gott skick och verkligen leder bort vattnet en bit ifrån huset, att det lutar bort från huset överallt så att inte marken runt huset är onödigt fuktig m.m. Likaså att växtligheten runt huset är vältuktad och helst så lite som möjligt intill huset.
- undvik täta skickt i golven invändigt såsom plastmattor och lackade trägolv. Det stänger in fukten i grunden.
- inga läckage el dyl som kan leda ner vatten i grunden (inkl. t.ex. kondens från kallvattenrör).
- se till att det finns en måttlig ventilation av grunden (som ni redan verkar ha fixat)

Håll koll på hur det utvecklas. Om det är frågan om ett hus som används sporadiskt och du inte kan se att svampen växer eller förvärras så tycker jag inte att du ska ta till några panikåtgärder utan titta närmare på det när du har tid och möjlighet. Det kan trots allt vara så att det sett ut så här i många år. Förvärras det så bör man ju däremot göra något....
 
Macarus: Tack för ditt svar! Du skriver måttlig ventilation, kan det bli för mycket av detta?
 
Problemet med ventilation är att om man släpper in för mycket fuktig luft utifrån så kondenserar fukten i den kallare krypgrunden. Det finns många trådar här på forumet om det, och det finns olika lösningar men först bör man konstatera om man alls har ett problem.. spindlar är inget problem i sig, men rötat virke är det.
 
Precis som svartöra säger så är det inte givet att mer ventilation alltid är bättre. I vissa fall kan man ventilera in mer fukt än man ventilerar ut. Det finns inga universalregler om vad som är "rätt" eller lagom och alltid funkar, beror på varje hus betingelser. Därför gäller viss måttlighet och att hålla koll när man gör förändringar.
 
Detta med att ventilation kan vara problematiskt märker man vanligen på varma sommar/höstdagar, när man får in luft med hög relativ fuktighet i ett kallare utrymme som en krypgrund eller källare. Den kondenserar då på de kallare ytorna, och gör träet fuktigt etc. Märks särskilt tydligt på kalla vattenrör i en källare tex.

/A
 
  • Gilla
Landanland
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.