Hej,
Vi har tänkt att slå igen en dörröppning i våran lägenhet mellan köket och sovrummet. Men undrar hur vi kan få bästa resultat.
Ska man gipsa hela väggen eller endast själva öppningen? Spånskiva?
 
Beror väl lite på hur väggen är gjort i övrigt samt vad ni ska ha för ytskikt, målat eller tapet.

Enklast är väl att ta bort karmen, bygga en träregelram/stomme i dörröppningen, sedan samma skivmaterial som väggen har i övrigt på detta. Förhoppningsvis har du både typ OSB/spån och gips. Är det bara trämaterial kommer det att röra sig för mycket och spricka. Skarven måste du ju hur som helst spackla med remsa och slipa till. För att slippa gipsa om hela väggen kan man efteråt sätta en sådan här http://www.byggmax.com/se-sv/byggvaror/farg-malning/vav-fog/glasfibervav-vavlim/18560/vaggfixaren
 
Väggen är av lättbetong och är ca 15cm tjock. På den ena sidan ska det målas och på den andra sidan ska det sitta tappet. Så vad här du för tips?
 
Lättbetong rör sig minimalt, så bäst blir väl att mura upp hålet med någon form av lättbetong, leca eller annat lättbetongblock.

Annars gör du som föreslaget ovan, en regelstomme med skivor utanpå. Det går att bygga den i trä, även med OSB skiva + gips ytterst, eller så bygger du med plåtreglar och dubbelgips. Då har du skapat en konstruktion helt utan trä som lär vara still efter bygget. Spackla in remsor i skarvarna, slipa, spackla, slipa, spackla och det går efter målning/tapetsering inte att se hålet alls.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.