Hej, har ett par ca 15 meter höga ekar på tomten jag skulle vilja bli av med.

1 får jag enligt allemansrätten ta ned dem på min egen tomt?
2 kan det variera i olika län vilka regler som gäller?
3 Ek är vad jag vet ganska värdefullt, kan man få någonting för dem eller tar trädfällaren virket som bonus?
4 En tredje ek står precis utanför tomtgränsen men grenarna trillar ner på vår studsmatta där våra barn hoppar ibland. Hur ska jag gå tillväga för att få kommunen att agera, alternativt vad händer om jag tar problemet i mina egna händer?

5 Antar att priset för nedtagning varierar beroende på teknik och tidsåtgång men finns det någon riktlinje för vad man kan förvänta sig? Pratar vi en eller tio tusenlappar?

tacksam för all hjälp!
 
På din egen tomt kan du i princip göra som du vill, MEN just ekar kan vara skyddade så kolla med Länsstyrelsen först.

Utanför tomten kan du råka riktigt illa ut, fäller du ett stort träd kan det kostad dej åtal och kanske 100 000 i ersättning till ägaren.

Det finns ingenting i allemansrätten som tillåter dej att fälla ett träd, du får inte ens bryta en kvist i naturen.
 
Men på egen tomt, om någonting är fridlyst, får jag då ändå göra något på min egen tomt eller är dessa regler så att säga allsmäktiga, gäller även på min privata mark? Vet att det finns nåt kryphål om huggormar, om det finns risk för att de skadar barnen har man trots fridlysningen ändå rätt att göra något?
 
Nödvärn kan funka, men det är nog svårt att hävda mot en ek. :)
 
O
Eken slog mig.... Nä det är nog svårt!
Men kolla med kommunen om det finns några bestämmelser gällande ekar.... För på din tomt får du ta ner träd...
Grannens tomt det trädet får du knappt röra.
 
Göran.W
Man får ta bort alla grenar som växer in på tomten om man er träd ägaren möjlighet att göra det själv först.
Men som sagt tidigare kolla så dom inte är skyddade först
 
I Göteborg där vi bodde var det ok att ta ner ekar på egen tomt. Jag har sett på vissa tomtkartor att vissa ekar är skyddade även i Gbg.

Är det stora ekar så skulle jag tro att det är närmare 10-tusen än 1-tusen att låta en firma ta hand om träden. När jag kollade runt om någon ville köpa ekstockarna så hittade jag ingen. Det fans en oro för att det kunde var spik i trädet som skulle kunna skada sågen var vad jag fick höra.
 
Göran.W
Just i detta fallet tror jag TS får komunnen att agera för dom är väl skadestånds ansvariga och grenar faller in på tomten och skadar någon om inte annat när dom blivit upplysta om faran.
 
Idag ska det komma en specialist på knepiga fällningar och titta på det och ge ett prisförslag. Enligt länstyrelsen var det mest de riktigt stora ekarna som har håligheter där mycket olika insekter bor som var avgörande om de fick tas ner eller inte. Ett sågverk kunde betala 700 kronor kubiken om det var tremetersbitar som var kvistfria och minst 10 kubik. Annars verkar inte intresset vara så stort.
 
Nu har grabbarna satt igång hos mig, två stora ekar, en tall, snygga till en björk, två lite mindre ekar landar på knappt 15000 ink moms och allt bortforslat. Den användbara delen av eken är så pass liten att den inte betingar mer pris än vad transporten kostar så allt ris och stock går till flis. Priset beräknat på ca 1,5 dagars arbete för två man plus en gubbe till med stor lastbil som tar hand om det som fälls och stöttar när ett par av träden ska läggas ner mellan husen. 1500 per timme inklusive transport till och från, 500 per gubbe, minus moms och skatt så känns det ganska rimligt. jag skulle nog inte vilja göra jobbet själv åt någon billigare. Edit stubbarna får vi ta hand om själv.
 
harry73
I vissa kommuner behöver man marklov för att fälla träd (t ex Vellinge)
 
harry73>Va? Är de inte kloka där? Skulle vara kul att se deras definitionen av träd med.
Nog nåt av det mest korkade jag hört en kommun hitta på.
*djup suck*

TS>Tycker du fick det till ett vettigt pris, det är lite pyssel med att få ner träd. Tar de stubbarna med eller du får fräsa bort dem själv? Synd att flisa ek och nån med mindre sågverk hade säkert varit intresserad men men.

/K
 
Göran.W
Det är nog ingen risk att det flisas utan det dumpas troligen hos någon som säljer ved om dom inte gör det själv för det är mer pengar att hämta från ved än flis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.