Hej. Jag är helt ny här och har precis köpt ett hus. (Inflyttning 2 maj)

Tänkte börja med att renovera badrummet precis när vi får huset så det e klart när vi flyttar in i mitten på maj.
Badrummet är ca 5-6 m2 med ett litet badrumsfönster.

Det är ett är ett äldre hus (1957) i fint skick.
Vad för spotlight ska man välja. Led?
Tänkte ha 6st spotlight i badrummet och dimmer är ett måste.
(Tips på affärer med någorlunda priser)

Troligen ligger det lös isolering på taket.

Hur går man tillväga och kan man göra detta själv om man inte är helt vilse.
Upp på vinden och sopa bort all isolering.
Mäta noga och borra hål för lamporna.
Koppla in spotlighten och ta ström ifrån gamla lampan i taket.
Sätta (koppar) över spotlighten och sopa tillbaka isoleringen.

Eller är jag helt ute och cyklar?
Mvh
 
Enkelt utryckt så kan du göra ungefär som du skriver. men det är en hel detaljer som kräver planering. Du måste köpa ett system som fungerar ihop. Dvs en dimmer som fungerar med den Converter som skall driva LED lamporna. Du måste planera placeringen av convertern, många av dem har krav på max längd till lamporna (typ 2 meter), framförallt om de är dimbara.

Den skall vara placerad så att den är åtkomlig för inspektion (och det är inte åtkomligt om den sitter så man måste skotta bort en massa isolering på vinden för att inspektera).

Att koppla in sig på den gamla lampan behöver också planeras en del. Troligen sitter det ingen takdosa (de var förbjudna i badrum förr). Utan det är troligen bara ett rör som kommer ut ur taket ovanför lampan.

Om du nu planerar elen så tycker jag du skall planera för en fläkt också, det gör underverk mot kondens på speglar, och väggar/tak.


Bortsett från elen så tro rjag att du är rejält överoptimistisk om att påbörja en badrumsrenovering 2a maj och räkna med att det är färdigt till mitten av maj.
 
Redigerat:
Skall påpeka också att om du skall göra om elen i badrummet så måste du installera jordfelsbrytrae i huset först, om det inte redan finns.
 
Och jag flikar in att detta är ett arbete som ska och bör utföras av en behörig fackman.

//Patrik
 
Ungefär vad kan detta kosta om man skulle anlita någon? mvh
 
Vad gäller dimmers så finns det väl fina LED-drivdon/konverterare med inbyggd dimmerfunktion, där man ansluter nån slags lågspänningsreglage (en enkel potentiometer för 1-10V eller knappar). Om man ändå ska renovera så kan det kanske vara läge att ändra rör/slangdragningen i väggarna för att funka till nåt sånt. Lyxvarianten är väl nåt som också kan styras med fjärrkontroll, så att man kan dimma ner från badet och dimma upp när man badat färdigt...
 
Ett par allmänna tips:

Fundera på om du vill ha nån slags musikanläggning diskret installerad, t.ex. fukttåliga högtalare i taket eller liknande och en fjärrkontrollmottagarmojäng kopplad till en stereo stående i en garderob i rummet bredvid o.s.v.

Det kan kanske också vara en bra idé att "bo in sig" i huset ett tag för att upptäcka vad som verkligen är viktigast att göra något med. Lite dumt om man brännt tid och pengar på badrummet för att upptäcka att det egentligen är köket som gör en totalt tokig ;)
 
Jag skulle rekommendera LED-spottar som kan monteras i apparatdosor, tex Hide a lite. Då slipper man större ingrepp i taket och kan istället jobba underifrån. Man drar helt enkelt flexslang under det befintliga taket och monterar apparatdosorna med en hålsåg. Man behöver inte gå djupt eftersom stutsarna på dosorna ligger mot taket. Om man kör lite försiktigt brukar pappen/plasten ovanför hålla och då kommer det inte ner nån isolering.

En del tycker ljuset från LED är lite kallt men att montera effektkrävande halogen känns fel 2012. Dessutom blir halogen varma och medför alltid en viss brandrisk.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.