Inget konstigt alls. Jag antar att du har någon begränsning i planen med antal våningar, troligtvis 1 med kanske inredd vind? Byggnadens planutformning har egentligen ingen inverkan på byggnadshöjd som mäts upp till punkten där takfot mäter fasad. Inga problem att bygga det där. Jag vet att man vid vissa tillfällen får ta medelvärdet, men tror inte det är så i detta fall.
 
Låter bra. Visst är det som du skriver att vi har begränsning på 1 plan med inredd vind.

Jag var bara orolig att de skulle mäta byggnadshöjden vid högsta punkten eftersom 'gavlarna' på de två yttersta huskropparna tillsammans med långsidan av mittenkroppen utgör någon sorts långsida på huset..
 
Microkatten
Det är tyvärr inte så enkelt som man skulle kunna tro.

För att bestämma byggnadshöjden måste man först bestämma vilken fasad som är dimensionerande, dvs vilken fasad som man skall mäta på. Mot denna fasad skall sedan ett 45-gradigt plan närma sig snett ovanifrån, och när planet tar emot huset så mäter man höjden där fasadplanet skär 45-graders planet. Skulle byggnadshöjden bli högre än tillåtet, kan man ev göra undantag, t.ex. om man har (små) kupor.

För mer info, titta t.ex. här: www.boverket.se/Om-Boverket/Webbokhandel/Publikationer/2004/Boken-om-lov-tillsyn-och-kontroll/

Olika kommuner, och t.o.m olika handläggare på samma kommun, tolkar dock reglerna olika. Så det enda rätta är att ta kontakt med kommunens bygglovsavdelning. Finns det osäkerhet i hur man kan tolka reglerna för ett objekt, ansök om förhandsbesked.
 
Redigerat:
Hej,

Det lät inte lika bra... vilken fasad skulle då räknas som dimensionerande? den längsta sidan har ju snedtaken mot sig. mao skulle byggnadshöjden bli samma som nockhöjd.
 
Microkatten
Det hela är en bedömningsfråga, vilket gör det så (rätts-)osäkert. Normalt skall den fasaden som är mot gatan vara beräkningsgrundande. Citat från ovanstående länk (Bilaga 3, sidan 193):

"Vid beräkning av byggnadshöjden utgår man ifrån en
fasad som fastslås vara beräkningsgrundande. I första
hand bör detta vara ena långsidan. En byggnad av traditionell
typ med tak, som från byggnadens långsidor reser
sig mot en takås, har gavlar som inte påverkar höjdmåttet.
Vid lika fasadlängder får, med hänsyn till omgivningen,
avgöras vilken fasad som skall vara beräkningsgrundande.
I de fall byggnaden avviker från den
traditionella grundtypen får, med hänsyn till omständigheterna,
bedömas vilken eller vilka väggytor som skall
anses vara beräkningsgrundande. Normalt bör en fasad
parallell med gatans längdriktning vara beräkningsgrundande."
 
Tack för infon, katten.

Detta verkar ju vara ytterst osäkert som du skriver. I vårt fall är tomten på slutet av en gata. mao finns ingen riktig gata att ligga parallell mot...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.