Korvgubbe
Läste i SvD att IKEA planerar att börja sälja hemelektronik som är inbyggd i deras möbler, senast hösten 2013 ska det finnas överallt enligt planen.
Vad händer nu tror ni? Blir det någon IKEA-standard som gör att etablerade märkens produkter inte längre passar i IKEA:s möbler? Vilka produkter kommer det att vara, det känns ju ytterst långsökt att IKEA helt plötsligt skulle börja tillverka hemelektronik så det handlar snarare om att köpa in prylar och klistra på ett nytt namn som man har gjort på vitvarorna.
Det mest spännande för oss konsumenter är kanske vad som kan komma att hända med övriga aktörer på marknaden, blir det en ännu hårdare prispress nu? Kommer någon mer kedja gå i graven?

Och framför allt, kommer man få hem en låda med kretskort, bildskärm och annat smått&gott som man förväntas montera ihop själv? :rolleyes::D
 
Korvgubbe skrev:
Det mest spännande för oss konsumenter är kanske vad som kan komma att hända med övriga aktörer på marknaden, blir det en ännu hårdare prispress nu? Kommer någon mer kedja gå i graven?

Och framför allt, kommer man få hem en låda med kretskort, bildskärm och annat smått&gott som man förväntas montera ihop själv?
Det blir som med vitvarorna.
 
Vill du vidareutveckla det där?
 
Korvgubbe
Nyfniken skrev:
Det blir som med vitvarorna.
Tror du det?
Min känsla är att utvecklingen av hemelektronik går avsevärt fortare än utvecklingen av vitvaror, därigenom ställer kunden inte samma krav på livslängd som på ett kylskåp eller en spis utan den där TV:n skulle man kanske ändå vilja byta ut efter ~5 år.
Sen tror jag det är en betydligt större prispress mellan kedjorna på hemelektronik än vad det är på vitvaror, det var väl knappast med tvättmaskiner och frysboxar som MediaMarkt stängde OnOff för gott? ;)
 
Intressant tycker jag. Synd bara att det inte blir större apparater än 46"
 
Eftersom det är i teknikforumet så är det väl ytterst passande att jag påminner om att IKEA redan haft massvis med produkter avsedda för 19"-enheter. Funkar helt klockrent att montera patchpaneler och lättare switchar i t.ex.
se t.ex. http://lackrack.org/
 
thewolf skrev:
Vill du vidareutveckla det där?
"det handlar snarare om att köpa in prylar och klistra på ett nytt namn som man har gjort på vitvarorna."
-
Precis.

"blir det en ännu hårdare prispress nu? Kommer någon mer kedja gå i graven?"
- Nej.

"Och framför allt, kommer man få hem en låda med kretskort, bildskärm och annat smått&gott som man förväntas montera ihop själv?"
- Naturligtvis inte. (Jag antar att TS skämtade).

IKEA kommer lansera TV-möbler med integrerade hemmabiolösningar, inbyggda TV-apparater, I-pad-dockor etc.

Produkterna kommer aldrig att nå några breda framgångar eftersom man kommer sakna de funktioner som kapitalstarka kunder efterfrågar. Man kommer stödja för få format och produkterna kommer inte gå att konfigurera som man vill.

Teknikutvecklarna av idag famlar ju i mörkret vad gäller innovativa lösningar och kvartalsekonomin tvingar ut halvfärdiga produkter och system som borde skrotats någonstans på ritbordet.

IKEA har ju öppet mål här. Lanserar man hemelektronik som kan/är/har
* Läsa USB-stickor och hårddiskar.
* Uppgraderas halvautomagiskt via nätet utan någon större risk för att bricka enheten.
* Gladeligen accepterar allehanda film-, ljud- och bildformat.
* Öppen källkod, SDK-kit och internetforum.
* Stöd för trådlöst med hårdvaruknapp för inaktivering.
* Skalbart med synkning av ljud á la Sonos/Squeezbox.
* Stödja POP3/IMAP
* Stödja Samba/CIFS

Så skulle man nog kunna dominera marknaden. Men man kommer missa målet. Man kommer sälja skit, som fungerar hjälpligt, och därför kommer man aldrig kunna imponera på någon med en IKEA-stereo. :cool:
 
Redigerat:
Korvgubbe skrev:
den där TV:n skulle man kanske ändå vilja byta ut efter ~5 år.
Vem sjutton byter ut en fungerande TV som är 5 år gammal? Det där är en lika vanlig skröna som att grannarna belånar huset och åker till Thailand.
 
Nyfniken skrev:
Vem sjutton byter ut en fungerande TV som är 5 år gammal? Det där är en lika vanlig skröna som att grannarna belånar huset och åker till Thailand.
Alltid undrat också. Nog om man byter ut en tjocktv mot en modern, men om man har en platt-tv med 1080, varför byta ut den? För att tjäna 2cm i tjocklek?
 
Hela finessen med IKEAs elektronik är att den är integrerad i möblerna och man slipper sladdhärvor och synlig elektronik. TV, dvd/bluray/ljudsystem i en enhet och med en fjärrkontroll. Jag tycker att det verkar hur bra som helst.

M3 har gjort något test och grejorna verkar ha OK kvalitet iallafall.
 
Varför byta platt-TV redan?

3D! Större!! :)
 
Korvgubbe
Nej nej, jag påstod aldrig att någon faktiskt byter ut en fullt fungerande TV enkom för att den är X antal tidsenheter gammal, däremot att man kanske skulle vilja, dvs man blir inte lika förbannad när den havererar som om ett kylskåp havererar eftersom man får något som är nyare med fler nödvändiga funktioner man inte visste att man saknade.
Sen ska man inte underskatta folks förmåga att byta ut bara för att få något nytt, hur många här har inte bytt ut ett fullt fungerande verktyg mot en dyrare modell för att den är "bättre"?
 
Robert-san01 skrev:
Varför byta platt-TV redan?

3D! Större!! :)
Då tar man ju gamla tv:n, sätter den i hemmasnickrad ram man byggt med sina fina verktyg och gör en digital ram att ha fina bilder på väggen :) ju!
 
Målgruppen är nog vanliga människor och inte folk som hänger på olika teknikforum
 
Vi gjorde det senast. Panasonic 37" som inte klarade HD-format mot 50" som gör det och även med HDMI.
Utvecklingen går snabbt......
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.