Niclas Jonsson skrev:
Du kan köpa byggsats till rund dusch från LUX ELEMENTS. På deras hemsida finns måttangivelser också. Detta är ganska dyrt, och kräver ändå en del arbetsinsats då du får delarna som byggsats.

Du kan bygga själv och billigt om du använder plåtreglar och 6 mm gips. Konstruktionen blir ej godkänd med dagens regler, så för att få en godkänd löaning, behöver du göra badrummets våtrum först, sen bygger du duschen i rummet. Då är det ok..

Plåtreglar och gips:

Beroende på varifrån du har inkommande vatten: Kommer vattenrören in från golv eller vägg, så gömmer du dem i konstruktionen, som då INTE behöver gå upp i tak. Kommer vattenrören in från taket, så är det snyggast att bygga hela vägen mellan golv och tak, så att vattenrören döljs.

Rita upp konturerna på golv och ev i tak.

Klipp till två st plåtskenor så de följer konturerna. För att svänga, klipp var tredje cm in "tårtbitar" i skenan och vik. Skenan blirmycket sladdrig och kantig, men det är helt ok.

Fäst skena i golv och ev i tak. De ska sitta fast riktigt bra. Beroende på övriga förutsättningar så skruvar man eller limmar med grymt bra lim. Limmar man kan man behöva sätta i spänn och limma i olika omgångar.

Regla med plåtreglar. Lämplig dimension är 45 mm. Regla så tätt du kan där det svänger.

Gipsa hela utsidan, med två lager 6mm gips. För att svänga, skär gipsskivan var 3:dje cm och knäck i varje skärning.
Andra lagret skall inte börja/sluta på samma skarv som första. Nu ser det ganska kantigt ut. Ok.

Från insidan, lägg in kortlingar för blandarfäste och duschstång. Dra fram vatten rören till blandaren.

Dubbla, dvs gipsa insidan 2 lager. Var noga med att hålla reda på vart vattenrören går så att du inte skruvar i dessa.

Nu spacklar du hela ytter och innersvängar med gipsputs. Detta är lätt, använd svamp och vatten så kan du forma och fixa hur mycket som helst. Nu blir det runt och fint.

Våtrumsskydda hela klappet enligt gängse regler, duk och gummi.

Sätt mosaik. OBS. Mosaik kommer på färdiga "kartor". Dessa kan du inte använda rakt av där det svänger, för då får du i yttersväng alldeles för breda vertikala fogar, och i innersväng inga vertikala fogar alls. Klipp kartorna i remsor som du sätter så du får lagom fogbredd. Var noggrann och låt det ta tid, blanda bara lite fix åt gången. Har du skött dig bra så döljer sedan fogningen det sista, och resultatet blir bländande!

Materialkostnad för detta är nästan ingenting. Gipsskivor ca 100 kr/st. Du behöver ca 4 st. Reglar ca 50 kr st, du behöver 8-10 st. Skenan 1 st, ca 80 kr. Gipsputs ca 120 kr för 25 kg. Våtrumsmaterialet är ju dyrare men det behövs ju ändå till övriga våtrummet.
Tack för svar! Vi skall inte göra badrummen själva utan anlita hjälp. Jag har tittat på LUX ELEMENTS men deras lösning verkar vara lite för hög för vårt badrum. Är det någon som vet om de går att korta av lite samt vad på ett ungefär de kostar?
 
T
Lux Element är DYRA och deras svängda duschlösning kostar flera tusen. Men annars är det inga problem att kapa då elementen bara består utav frigolit.
 
Man måste inte köpa Lux Elements färdiga lösning. Jag byggde svängd duschvägg med en 50 mm Lux-skiva. Man sågar spår med cirkelsågen på längden i skivan (nästan helt igenom). Sen böjer man skivan "in mot" spåren (där saknas ju alltså en sågklingas bredd), sätter glasfiberremsor över skarvarna och stryker på kakelfix. Ju fler spår, desto mindre radie blir det. Det kan vara lämpligt att ha sågat ut några mallar av spånskiva eller liknande för den form man vill ha. Den "färdiga" duschväggen limmas sedan in och kan med fördel sättas utanpå befintligt kakel. Lux Elements är helt dött material och sitter då utanpå ditt tätskikt, vilket gör att det inte behöver tätskiktas. På med mosaik!
 
Carl Elvis: bilder...???
 
Ooh... Länge sen. Ska kolla om jag hittar.
 
Duschen idag består väl av en fast glasvägg och en glasdörr? Byt isåfall ut väggen mot en väloljad/lackad trävägg. Det borde bli billigt, och du kan använda samma infästningar som för glaset. Det borde bli ett betydligt mjukare utseende i badrummet om du använder ett träslag med en varm färg.

Om träväggen blir ful efter några år, eller om du lessnar, kan du enkelt byta tillbaks till glaset.

Kanske kan det vara snyggt med lite klätteväxter på träväggen? Om badrummet saknar fönster så får du komplettera med några växtlampor så att växterna överlever.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.