Hej
Lite info om huset
Ett stort radhus på total 250 kvm boyta med suterrängkällare bygd 1970. Ventilation är självdrag från början med 2 glasfönster. För 1 år sedan har man byt alla fönstren till 3 gals fönster, de flesta icke öppningsbara. I källaren på 130 kvm finns det bara 2 luftventiler och på entréplan finns det inga förutom i badrummen.
Just nu upplever vi dåligventilation i huset, det finns inget luftflöde och varmluft cirkulerar inte i huset utan det är bara värm där det finns värme radiatorer.

Min fråga är om vi löser ventilations och även problemet med cirkulation av varmluft i huset genom att borra nya luftventiler på både entréplan och källarplan? I så fall hur många luftventiler behöver vi ha och hur de ska placeras?
 
Vi satte för några år sedan in FTX (1-plan + källare). Tillluft i samtliga sovrum, v-rum/gillestuga, arbetsrum. Frånluft toa, bad, tvätt, torkrum (fd pannrum), kök, förråd, klädkammare, matkällare. Aggregatet lade vi på vinden, all till/från uppe går via taket, två rör ner till källaren, en del rör synliga i källaren, en del rör lagda i bjälklaget. Man får aldrig bra ventilation med självdrag. Rekomenderad luftomsättning är att all luft ska bli utbytt på två timmar, bästa sättet är forcerad till/frånluft så att man får rätt undertryck i huset.
 
Tack Demmpa
Låter som en större förbättring! Vad kostade det hela? och är du nöjd nu?
 
Vi köpte till fast pris, komplett med installation å injustering, gick på ca 90 000, hade kanske blivit billigare om vi hade gått på löpande räkning. Ja vi är nöjda med allt.
 
Vi har stenhus och har precis låtit installera FTX i vårt hus. Vi har till-och frånluften från "hål" i husgaveln (istället för taket) huset är två plan + källare på totalt 263kvm. Vi betalar fast pris, montage, håltagning, inklädnad - före rot och radonsaneringsbidrag betalar vi 208' Då har vi tillluft i alla sovrum + "gamla garaget" i källaren, samt frånluft i kök, badrum och tvättstuga.
 
Gäller ju dock att man får plats med FTX aggregatet ngnstans också..
Har du det problemet får man satsa på att förbättra självdraget alt montera fläkt på utblås för att skapa undertryck...
 
Så längs som man har en vind där man kan gå på knäna så har man utrymme att montera ventaggregatet uppe på vinden, annars så har man kanske en garderob i tvättstugan/pannrummet/etc. som man kan montera ventaggregatet i.
 
förslaget som vi har fått från de som håller på med renoveringar just nu är att helt enkelt installera till-luft ventiler med PAX fläktar på övervåningen och källarvåningen, inget om en eventuell aggregat.
kan ni som har installerat ny ventilation berätta om hur värme flödet i era hus har påverkats? blir det värmare eller kallare med alla ventiler?
 
Ett alternativ kan vara ett par VL100 Q-vent ventilationsaggregat från Mitsubishi. Satte själv in ett sådant på 2:a vån för att förbättra flödet utan att slösa med värme. Blir ju som ett slags FTX men priset landar på en 5-6000 per enhet. 2-3 st borde funka i det här fallet. Tycker själv dock att ljudnivån är ett snäpp för hög för att vilja ha det i ett sovrum. Tv-rum allrum etc dock inga problem.
 
arakad skrev:
förslaget som vi har fått från de som håller på med renoveringar just nu är att helt enkelt installera till-luft ventiler med PAX fläktar på övervåningen och källarvåningen, inget om en eventuell aggregat.
kan ni som har installerat ny ventilation berätta om hur värme flödet i era hus har påverkats? blir det värmare eller kallare med alla ventiler?
Ja det är billigaste installationen, FTX är en dyr installation som sparar energi på lång sikt.

Tänk på ljudnivåer då du planerar fläktar. Ett alternativ till fläktar i boyterna är en fläkt på vinden. Använd stora kanaler/fläktar för att minska ljudnivåer. Tänk på att luft måste kunna vandra via överluft (spalt i dörr) mellan rummen och att rum med frånluftsfläkt inte skall ha någon tilluft ventil från uteluft. Kolla flödesbehovet minimum 0.35 l/s per kvm boyta. Jämför med fläktarnas prestanda, men de vanliga varuhusfläktarna anger ofta max flöde utan motstånd.

Utan FTX så kostar förbättrad ventilation energi. Ventilation kan vara 80% av värmeenergiåtgången i ett tillräckligt bra ventilerat hus. TiIllför man inte mer värme, ja då blir huset kallare.
 
Tack alla för svaren! jag har bättre koll på läget nu
 
Enklaste och billigaste lösningen borde väl vara att ta upp tilluftsventiler och sätta in badrumsfläktar som går på konstant lågfart. Totalkostnad på några tusenlappar. Om det inte blir bättre så överväg mer avancerade lösningar.
 
pelpet skrev:
Enklaste och billigaste lösningen borde väl vara att ta upp tilluftsventiler och sätta in badrumsfläktar som går på konstant lågfart. Totalkostnad på några tusenlappar. Om det inte blir bättre så överväg mer avancerade lösningar.
Men långt ifrån tillräcklig.

Har just haft en besiktning av ventilationen i mitt hus och jag föreslog denna lösning. Svaret jag fick var att dom fläktarna duger till att ventilera ut fukt ur badrummet efter en dusch eller ett bad men är inte i närheten så kraftiga att de duger till att åstadkomma tillräckligt luftutbyte för hela huset.

Jag fick förslaget att sätta en fläkt på uppe på skorstenen och utnyttja de extra kanalerna som finns där och sen ta upp tilluft i vardagsrum och sovrum.

Båda toaletterna, köket och tvättstugan ligger i direkt anslutning till murstocken så det var den smidigaste lösningen enligt besiktningsmannen.

Tryckande fläktar är inte lika bra som sugande då små läckor i luftkanalerna kan leda till att luften trycks in i huset igen istället för att gå ut ur det.

Funderar dock på att kolla upp hur mycket "bök" och pengar det är att sätta in en FLM eller FTX i huset. Om det går att använda sig av murstocken även där för att slippa dra nya luftkanaler i huset.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.