Är det knepigt att lägga pannor på ett valmat tak? Var börjar man och när skär man alla pannor som skall skäras, först eller sist?
 
Vi har valmat tak med en "kina-böj" och har precis lagt våra pannor. När läkten var uppspikad och kranen på plats att lyfta upp pallarna tyckte jag att allt gick väldigt smidigt till. Tog inte många timmar att lossa allt och ett tips är att vara minst 5-6 stycken, för då går det riktigt fort!

Vi la först ut på alla "raka" sidor, dvs där vi slapp skära till dem. Allra första raden spikade vi inte, då arbetet med hängrännor inte var färdigt. Sedan var det istort sett bara att lägga ut pannorna och spika varannan rad ungefär. Vårt tak är ganska knepigt med många vinklar som möts därför var det snickarna som stod för kapningen i de olika skarvarna. Jag kan bara informera att en man höll på i ca 3 dagar med bara det! Så själva tillskärningen i vinkel kan vara knepigt.
 
Lyfter man upp allt och fördelar i lämpliga högar, eller?

Hade ni nån koll på avpassning, så att man inte får nån liten flisa längst ut...
 
Jepp, vi lyfte av och la ut högar med två pannor hela vägen ner förutom högst upp där de ville ha dubbla lager. Alla flisade slängde vi ner.

Har dålig koll på det där med sågningen av dem, då vi lämnade det till snickarna, men det är inte krångligare att lägga pannor på ett valmat tak som på ett vanligt. Det tar lite längre tid bara :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.