Bor i ett 70-tals i södra Skåne och har denna häck. Först vill vi såklart försöka ta reda på vad det är för någon häck?

Och som bilderna visar är den inte skött. Mest tjocka grenar nertill. Funderar på att ta några tjocka grenar vid marken under ett par års tid för att sprida ut det. Och ev plantera in nya skott om vi nu vet vad det är. Låter denna plan ok? Eller vad är bästa sätt att få den fin igen?

Mvh Martin

ImageUploadedByByggahus.se1333180161.731292.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


ImageUploadedByByggahus.se1333180180.099845.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


ImageUploadedByByggahus.se1333180192.904329.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det är lite svårt att se på bilderna vad det är för en häck eftersom bladen inte syns tydligt. Skulle kunna vara väldigt gammal liguster. Hur som helst....

De flesta häckväxter går att föryngra radikalt genom att man skär av dem ca 15 cm över marken. Jag har själv gjort det med en gammal ligusterhäck och det blev bra! Detta ska göras tidigt på våren innan saven börjat stiga. Jag är lite osäker på om det är för sent att göra nu. För att bygga upp häcken så släpper man sedan upp den 10-15 cm om året bara. Alltså varje vår klipper du den 10-15 cm över förra årets klippning. Och så ge den en form så att den blir smalare upptill än nertill.

När du tar bort häcken kommer ogräset att växa som tusan. Jag följde ett råd att täcka stumparna och hela området där häcken hade varit med tjockt, tjockt med torvmull. Mullen täcker bort ogräset och håller samtidigt marken fuktig vilket underlättar för häcken att skjuta nya skott. Under torven lade jag först ut ett lager med kögödsel. Det är bra att de närmaste åren gödsla häcken med naturgödsel eftersom jorden under en sådan här gammal häck troligtvis är utarmad på det mesta.

Om du vill veta vad det är för häck så behövs fler bilder där man tydligare ser bladen.

PS. Din idé att ta bort några stammar och därmed gradvis föryngra häcken funkar bara om det är en friväxande häck, typ syrén. När det gäller klippta häckar funkar inte detta, utan det är allt eller inget som gäller.
 
Ah ok ja bilderna var inte så nära. Här är två till lite närmare. Ser det ut som liguster?

ImageUploadedByByggahus.se1333189135.078793.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
ImageUploadedByByggahus.se1333189148.017525.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tack för råden. Får ta ett snack med grannen också ifall man behöver gå så radikalt tillväga. Min sida har stammarna och hans sida har det gröna, typ... :).

Att ta några stammar i taget - vad är problemet med detta för klippt häck? Är det att det inte kommer växa upp jämnt och att det andra som man inte beskär runt om tar näring/sol?

Och att föryngra med nya plantor i "hålen" där man skär bort stammar är inte heller något som blir bra?

/Martin
 
Jo, ser ut som vintergrön liguster. Ser lite trist ut så här års. snart släpper den bladen och så kommer det nya fina blad. Om den fortfarande har sina fjorårsblad kvar så borde det inte vara för sent att klippa ner den nu.

Anledningen till att du har stammarna och grannen bladen är att du bor norr om häcken.Det är för att öka solens möjlighet att nå även häckens norra sida som man bör klippa den så att den är smalare uppe än nere. Målet med en klippt häck är att det ska vara en kompakt massa av grenar med blad hela vägen från marken och upp. Din häck är tät bara i toppen.

Idén med en klippt häck är att den ska vara tät ända från marken. Vid varje klippming förgrenar den sig och grenarna flätar in sig i varandra. Man måste klippa varje år. Slarvar man med det i ett par år och sedan försöker ta ner den till hälften så blir det som på din bild. Glest nertill och tätt som ett skatbo upptill. En s.k. vaktmästarbeskärning! ;)

Anledningen till att du inte kan föryngra genom att glesa ut är att grenarna då aldrig får chansen att fläta in sig i varandra. Varje gång du tar bort en stam i marknivå sliter du sönder häckens övre täta del. Det kommer att bli stora oregelbundna hål i häckens överkant. Sedan skuggar de kvarvarande grenarna marken så att de nya skotten inte får tillräckligt med sol, vilket gör att de blir långa och gängliga. Även om du med en sax klipper de nya skotten ett och ett inne i häcken, för att de ska förgrena från botten, så får de ingen chans att fläta ihop sig med de andra eftersom du något år senare plockar bort de andra grenarna och så slits alltihopa itu igen. Om du försöker förnya häcken på det viset får du en häck som är ful i många år med stora hål i och slutresultatet kommer ändå inte att bli bra. Framför allt kommer du fortfarande ha bara stammar på din sida och grannen alla bladen.

Om grannen inte vill ta bort häcken så kanske du kan sätta några buskar innanför häcken som döljer det fula? Måste vara något som tål skugga. Kommer inte på något speciellt just nu.

PS. Vid närmare eftertanke skulle häcken kunna vara häckoxbär också. Vad tror du? Hur som helst, den går att föryngra på samma sätt.
 
Redigerat:
Ser ut som om din häck också drabbats av samma sjukdom som i flera andra trådar härinne. Där finns flera olika råd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.