Tjo. Första gången jag är inne på detta forumet. Har letat lite men inte hittat exakt svar på det jag undrar. Hur är det när jag drar kablarna från trafon till spottarna. Jag kommer dra 6mmkabel till spottarna och den spoten som kommer längst ifrån trafon kommer ha ca 8m kabel.

Kommer att sätta upp 8 spotar och tänkte då sätta dem i 2 olika grupper. 4 spottar hamnar i en korridor som är 4 meter lång(ca 2-3m dit från transformatorn) 4 av dem hamnar i ett rum(2,8m x 3.3m stort) precis utanför garderoben där transformatorn ska vara.

Jag funderar då på om jag ska köra med enbart en eller vore det bättre att använda 2 transformatorer? Vad ska jag välja för transformator med tanke på avståndet till spottarna? Tänker då på radiostörningen som blir med elektriska transformatorn med långa kablar.

Tänkte dra 6mm-kabeln i slang och sedan en sockerbit vid varje spot för att koppla in dem på. Är detta okej utförande? Är utbildad elektriker men har inte sysslat mycket med 12vspotar så erfarenheten är begränsad. Någon som har bra synpunkter eller tips?
 
Du måste ha värmebeständig kabel t.ex. PLS 90 2x1,5mm2.

Använd flera Osram Mouse 105 W trafo utspridda i strategist placerade ställen, ha max 2 meter kabel på sekundersidan och kör med 20W ljuskällor som motsvarar 35W.

//Patrik
 
Patrik_Hed skrev:
Du måste ha värmebeständig kabel t.ex. PLS 90 2x1,5mm2.

Använd flera Osram Mouse 105 W trafo utspridda i strategist placerade ställen, ha max 2 meter kabel på sekundersidan och kör med 20W ljuskällor som motsvarar 35W.

//Patrik
Grejen är den att det inte finns plats för några trafos då innertaket är sänkt med 42mm. På elkedjan som vi var på så sa de att det skulle funka med en trafo de hade som var max200w och att det inte skulle vara några problem med 8 meter(sekundärsidan) till en spot. Efter att ha läst på lite mer om 12v spottar så känner jag mig osäker.

De sa dock att jag skulle behöva 6mm2 kabel då det blev de avstånden vilket känns rimligt med tanke på spänningsfallet.
 
Det finns trafos som specar upp mot 20m kabel. De är då avstörda på utgången. Hur stor effekt har du tänkt dig på lamporna? Du bör nog dela upp matningskabeln på flera trådar. För spänningsfallet.

Det fanns en skrift länkad här någonstans där det angavs att om du får 3% spänningsfall så ger det 10% mindre ljus på en halogenlampa, vilket märks.

Driver du ex 8 st 20w lampor via en 6kvmm kabel och så räknar vi ett elakt driftsfall där allihop sitter längst bort, då ger det ett spänningsfall på ca 0,65V, vilket är 5%! (ström 13A, 0,003ohm per meter, 16meter).
 
Hade tänkt mig två matningar så att de får 4 spottar var. Är tänkt att det ska vara 20Wlampor.
 
Jag rekommenderar LED starkt om du ska köra med möbelspottar. Blir mycket enklare att installera.

Här kan du se en bild på ett sänkt tak som jag dragit en LED-slinga i.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.