Har ni något bra tips på någon belysning som man kan under väggskåpen i köket där man slipper se några synliga sladdar. Hur är det med strömbrytare till belysningen, sitter det på eller måste man ha en separat?

Ska bygga köket från grunden så kabeldragningen är inga problem, ska anlita en behörig elektriker.

Kyl och frys står på en annan vägg.

namnlös.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Lite beroende på vad det är för kök du ska sätta in... ;)

Ett tips är även att byta plats på lådor och diskmaskin så du har diskmaskinen intill vaskskåpet.
Anledning 1: när man skrapar av ev. Matrester och sköljer tallrikar för att sätta in i DM så kladdar det ner onödigt ju längre från vaskskåpet man har maskinen...
Anledning 2: slangar och kabel till maskinen är inte speciellt långa ;)
 
Hemmakatten
Vi satte överskåpen 4-t cm ut från väggen. Bakom skåpen satte vi en dimbar ljusramp som ger både snyggt släpljus ner längs väggen och utmärt arbetsljus. Jättesnyggt tycker alla som sett.
 
Det är ett IKEA-kök som ska in, Lidingö (vita luckor). Ek bänkskiva, svart golv, "ljus nougatfärgade" väggar. Tack för tipsen!
 
Jag har just bytt ut belysningen ovanför köksbänken från några gamla infettade lysrör till dessa från Clas Ohlson. Anledningen var att elektrikern som var här rekommenderade dem. Han hade själv sådana hemma och tyckte att de var bra och väldigt prisvärda. Eftersom det finns brytare på dem blir installationen enklare och de kan installeras med fast montage.

Min bedömning hittils är att de ger ett bra arbetsljus och ett betydligt varmare ljus än de gamla lysrören. Halogenlamporna blir väldigt varma, så man får se upp var man sätter fingrarna. Men det gäller nog alla halogenlampor.

36-3320.jpg

Vi kombinerade belysningen med eluttag från hörn. Då får man hyfsat dolda uttag som är lätta att komma åt.
 
Beroende på hur mycket tid man vill lägga ner på det hela så kan man om man t.ex vill ha spottar under skåpen, göra så att man mäter in var någonstans under varje skåp man vill ha spotten/spottarna placerade och där fräser man ett ca. 20mm stort hål halvvägs in i bottenskivan.
Sen borrar man med ett 8mm borr från sidan/sidorna av skåpet in genom bottenskivan tills man möter det större hålet för då kan man sedan dra genom spotten/spottarnas kablar där.
Fräser man sen ett spår i skåpets sida så leder man upp spotten/spottarnas kabel/kablar i detta spåret så man får upp dem ovanpå skåpen.
Ovanför skåpen har man sedan placerat vägguttag till trafona som är styrda från den vanliga väggbrytaren.
Har man ingen möjlighet (vilket man förvisso nästan alltid har) att få tändningen på väggen så kan man ju sätta en brytare i en hörnbox tillsammans med ett eluttag.

En del pill men har man tiden för sig och vill slippa se kablarna under skåpen är detta vettigaste lösningen när man kör Ikea då de inte har ljusbottenskivor som de flesta renodlade köksleverantörerna.
I ljusbottenskivorna kan man få infräst spottar och kablar direkt från fabrik eller så gör man det själv.
 
Tänk på om du gömmer trafona ovanpå skåpen och sen sätter en takanslutning, att du kör upp ett ca: 80mm hål i toppen på skåpen precis vid varje eluttag för att man enkelt ska kunna byta trafona sen.
Täck med att limma dit ett vanligt doslock med lite smältlim.
 
Paul-Staffanstorp skrev:
Lite beroende på vad det är för kök du ska sätta in... ;)

Ett tips är även att byta plats på lådor och diskmaskin så du har diskmaskinen intill vaskskåpet.
Anledning 1: när man skrapar av ev. Matrester och sköljer tallrikar för att sätta in i DM så kladdar det ner onödigt ju längre från vaskskåpet man har maskinen...
Anledning 2: slangar och kabel till maskinen är inte speciellt långa ;)
Ja att sätta diskmaskinen där lådorna är låter som en bra lösning. Men sen blir det nog så att jag sätter lådorna mellen "skåp för diskbänk" och spisen så det är lätt att nå redskapen för matlagningen. Så då får det skåpet som egentligen skulle varit där flyttas dit där diskmaskinen skulle stått från början... mycket ändrande med det blir nog bäst så. Alltså från vänster kommer det se ut så här: Bänkskåp, Diskmaskin, Skåp för diskbänk, Lådor, Spis, Bänkskåp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.