Kan man kombinera ROT-avdrag och avdrag för installation av energibesparande fönster?
 
Bör inte vara några problem, men rotavdraget gäller endast arbetskostnaden, ej materialet!
 
Ok, låter bra. Jo jag har en snickare som ska göra jobbet. Blir en liten nätt kostnad. Men om jag förstått det rätt kan man i alla fall dra av det mesta av materialkostnaden för fönstren?
 
Stockholm, TT.
Det återinförda rot-avdraget fanns med i den ekonomiska vårproposition och gäller retroaktivt från den 15 april i år. Rot-avdrag innebär att fastighetsägare och bostadsrättsinnehavare får ett skatteavdrag för byggjobb i form av reparationer, ombyggnader och underhåll på det egna huset eller i lägenheten.
Avdraget är satt till 30 procent av arbetskostnaden för jobben men med en övre gräns. Den som har ett småhus får ett avdrag på högst 10 500 kronor. För den som har en bostadsrättslägenhet är gränsen satt till 5 000 kronor. Rätten till rot-avdrag gäller för byggjobb som utförs till och med den 30 juni nästa år.
Enligt byggbranschen riskerar det nygamla rot-avdraget att bli en halvmesyr eftersom det formella riksdagsbeslutet dröjer så länge. Utan klara besked om vad som gäller har det varit svårt för företagen att gå ut med den information som behövs för att avdraget ska få effekt.
För en tid sedan krävde representanter för i stort sett hela byggbranschen därför att möjligheterna till rot-avdrag förlängs med närmare två år till och med mars 2007.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.