Hejsan,

Vilken typ av kabel rekomenderas när man ska dra kabel i ett mellanbjälklag på ett gamla torp där fyllningen består halm och annat relativt lättantändligt material? Kabeln kommer alltså ligga direkt mot fyllningen.

Kan man köra med vanlig flexslang och FK utan att vara orolig för brandfara? Eller ska man hellre köra med någon kabel med metallmantel? EKLK?

Tack för råd!
//Jonas
 
Du ska använda slang/rör och FK. Med rätt belastning på grupperna är det ingen som helst fara.
 
Tack för snabbt svar!

Jag funderade på om EKLK är bättre om mössen skulle få för sig att gnaga på kabeln. Men då löser väl säkert jordfelsbryaren ut innan någon brandfara uppstår ändå.
//Jonas
 
Många är rädda för möss men det är rätt ovanligt att dom gnager på elledningar jag har under alla år bara sett två fall av. Bägge fallen var på sådana platser som mössen gillade dvs. det fanns gott om mat och gott om möss
 
Ska du lägga en kabel så är EKLK ett bra val, ja, där skärmen ansluts till skyddsjord. EKLK i VP-rör ger ännu bättre skydd, men normalt räcker som sagt FK i rör. Man kan dock med fog tolka detta som ett brandfarligt utrymme så en JFB är bra, plus att man undviker överbelastning.
 
vill du vara riktigt säker så skall du lägga en EKPK som är stålbands armerad. Då är det ingen riskr för möss och råttor
 
... och om du vill vara helt överdrivet supersäker mot brandfaran så kan du gå upp en storlek på ledararea, t.ex. 2,5mm2 för 10A. Det verkar dock overkill...
 
För att totalt eliminera risken för eldsvåda orsakad av el bör man kanske helt skippa elinstallationen ;)
 
elmont skrev:
För att totalt eliminera risken för eldsvåda orsakad av el bör man kanske helt skippa elinstallationen ;)
Ja kör med fotogenlampor och öppenspis istället. Då är det i alla fall ingen risk för brand på grund av el... :cool::surprised::eek:
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.