Hej!

Håller på att bygga nytt hus & känner att vanliga strömbrytare känns lite "B" i ett modernt hus & hittade inte alls så mycket intressant som jag hade hoppats på.Det lilla snygga jag hittade va typ dethär:

http://www.geeky-gadgets.com/design-ilumin-revio-light-switches-add-some-style-to-your-home/

Tycker det är märkligt att man inte hittar så mycket fakta + var man kan köpa dom.hitta en panel på ebay bara men man måste ju ha Universal source controller för att det skall fungera.

Tänkte om någon här har tips om annat märke & om någon har ett typ liknande installerat?

Mvh Roger
 
Krångla inte till det allt för mycket, för strömbrytare är en invand konstruktion. Skulle du inte ha några, utan styra belysningen på annat sätt, så kan det bli problem den dagen du säljer huset. Knappast kul att som köpare, få börja dra om all el, för att den har en "unik" lösning för att tända/släcka lampor.
 
Mmm..hade nog tänkt ha en massa vanliga strömbrytare också men se elritningen(tyvärr syns inte hela vardagsrummet & matplatsen där det sitter 8 st mini spottar i smygarna också m.m)

Skulle se cleanare ut i vardagsrummet med panel istället för 6-8 brytare..

Men får se vad det blir..hittade Helvar panel system igår.. :)
 
Blev fel på länken..ny här :cool:
 
Det ser väldigt rörigt ut på ritningen.
Det ser ut som om du låter ytterbelysningen gå på väldigt många olika säkringar eftersom ytterbelysningen utgår från flera taklampor i närmsta rummet för varje ytterlampa.
Om ytterlamporna ligger på en/flera egna säkringar så får man inte blanda dess ledningar med andra ledningar, ledningar från flera en-fas-grupper få aldrig dela på samma noll-ledning och skydds-ledning. (t.ex. stora sovrum, vardagsrum)

Vad är det för spänning och avsäkring till impulsbrytarna? du kör nämligen blandning av impuls och 230V10A i samma brytare, och impulsledningarna är bara 0,5mm2. (t.ex. grovkök, hall)

Du kör matning från två håll till samma lampor i vardagsrummet, livsfarligt/olagligt, det är även risk att jordfelsbrytaren löser ut om man gör en slinga på jorden.

GÖR OM, GÖR RÄTT!
 
P
Så ut som du också hade flera olika faser till lampor som sitter i en och samma brytarpanel...:?:s
 
Ok..det där låter ju inte riktigt så bra.om det är som ni säger (Jobbar som kock så hajjar inte riktigt allt där ni sa) men ska ta det med brorsan som ritat det.Har ju 7 ritningar till med el för att det inte skall bli så rörigt (för led list i köket,alla uttag,data uttag,el till bergvärmepump,stigare & jordningar,golvvärme stockarna,spottarna i smygarna i vardagsrummet.

Kan något av det göra att det ser mysko ut på den ena ritningen där?
 
Är även led i hela huset..om nu det påverkar till nånting konstigt :) men ska gå igenom det på lördag
 
Fas, nolla och skydsjord måste alltid gå samma väg hela sträckan.
En tändtråd går normalt alltid parrallelt (i samma rör) med aningen fas eller nolla & skyddsjord, enda undantaget är mellantrådar vid trappkoppling.

Varje en-fas-grupp måste gå i sitt/sin egna rör/slang/kabel med sin egna nolla och skyddsjord.
En två-/trefas-grupp måste alltid vara olika faser, dessa har en nolla och en skyddsjord framdragen, två-/trefas-grupper måste även vara ordentligt uppmärkta i gruppcentralen/gruppförteckningen.
 
Det ser ut att vara Åland som gäller och stämmer det så är det väl de finska föreskrifterna som ska följas?
 
Yes..bor på Åland men det ska väl inte skilja så mycket mellan finland & sverige tycker jag :)

Och livsfarligt låter ju inte som nånting man vill ha installerat i huset.så det ska kollas upp deempa..tack för synpunkter & förklaring
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.