För att gå rakt på sak: vår gräsmatta ser ut som sju svåra år, grannskapets skamfläck, hej-kom-och-hjälp-mig.

Husets förra ägare har tagit väl hand om själva huset men helt försummat trädgården, och lämnat efter sig något som inte ens med bästa vilja kan kallas gräsmatta: strövisa små fläckar med "vanligt" gräs, mycket torrt, dött gräs, en hel del mossa, lite maskrosor och några tistlar. Runt om har det varit en halv skog med tujor och en del andra buskage som vi har låtit fräsa bort. Kvar är träflis och lite ojämnheter i marken, alltså ungefär som en liten ram runt eländet. Vi har haft en del problem med snäckor förra sommaren också, om det har nån betydelse.

Frågan är vad vi gör nu? Vi har haft en tanke att helt enkelt gräva bort det översta lagret med "gräs" och jord, kanske 10-20 cm, låta nån köra hem lite matjord, skyffla ut, jämna till och sen så helt nytt gräs nu närmaste tiden. Tomten är ca 200 kvm så det är ingen jätteyta det handlar om. Samtidigt har vi en begränsad budget och småbarn, så gärna billigt och inte så tidskrävande vill vi ha det.

Låter ovanstående som en bra idé eller kan man "rädda" det utan att börja om? Hur mycket matjord kan man gissa det behövs och vad kostar sådant? Andra tips?

Tacksam för alla synpunkter!
 
Med tillgång till maskiner och billig transport, alternativt överskott av egen energi så är det ju naturligtvis det optimala.

Ett något enklare alternativ kanske är jordfräs och något energirikt att blanda ner, som kompostjord.
 
Svårt utan en bild men det kan räcka med att ni tog undan tujor och buskar så att gräsmattan får mer sol och slipper bråka om näringen. Vid denna årstiden ser alla gräsmattor hemska ut, gräset är gult och visset och mossan breder ut sig. Mossan växer nämligen i lägre temperatur än gräset men när det börjar bli lite varmare så kommer gräset igen. Det finns två riktigt bra tips mot mossa, det ena är att gödsla för det gillar inte mossan men däremot gräset. Nackdelen med den metoden är att då får man klippa gräset oftare... Den andra metoden har ni förutsättningarna för - barn. :)
Barn gillar att springa runt på tomten medan mossa inte gillar att bli sprungen på.

Maskrosor går att bli av med genom att vara envis och dra upp roten så fort de visar sig. Själv har jag inte så många för jag envisas med att äta upp bladen som sallad så fort de visar sig. Mums. :)
Träfliset från bortfrästa buskar kommer så småningom bli jord men om det är ett för tjockt lager så kommer det ta ganska så lång tid så det bästa är nog att försöka kratta ut det så det inte blir så tjockt.

Eller så har ni ju då alternativet med att ta bort allt och börja om. Nackdelen med det är att det kommer ta längre tid att få någon gräsmatta att släppa ut barnen på samt att det är ett evigt vattnande. Dock var det ju inte så mycket yta det rörde sig om.
Jag hade nog väntat, gödslat det stackars gräset ordentligt och hoppats att det kommer igen.
 
Tack för svaren!

Att bara gödsla, vänta och hålla tummarna låter onekligen ganska lockande ;-) Huvuddelen av tujorna sågade vi dock faktiskt ner redan förra våren (stubbarna som var kvar rykte i höstas), så tekniskt sett var de nog inte så näringskrävande förra året heller, men katten vete om man såg så stor förbättring på gräsmattan ändå. Å andra sidan gödslade vi inte heller.

Om man ändå skulle köra på "hålla tummarna och se--alternativet", är det idé att försöka kratta bort mossan och tro att det lämnar mer plats för gräset att komma igen?
 
geminizw skrev:
Om man ändå skulle köra på "hålla tummarna och se--alternativet", är det idé att försöka kratta bort mossan och tro att det lämnar mer plats för gräset att komma igen?
Både och. Får man bort mycket mossa så vinner man ju på det men samtidigt så riskerar man ännu mer mossa. Varje liten bit mosstråd som åker upp kan nämligen slå rot igen och när man krattar, river och annat så delar man ju på mosstrådarna så det står härliga till.
Förr ingick en mossrivare i var välutrustad gräsmatteälskares vapenarsenal men nu har man visat på att den faktiskt bara gör saken värre.
Så... Beroende på hur mycket ni får bort skulle jag säga.
 
Att gräva bort 20 cm jord innebär att du får upp ca 80 kubikmeter med jord om du gör detta över dina 200 kvadratmeter. Jorden växer till ca det dubbla i volym när du börjar att gräva i den. Inte svårt om du har en grävare och en flakbil som ska frakta undan massorna för att sedan lägga tillbaka nytt, men det blir lätt dyrt...
 
PCLarsson skrev:
Att gräva bort 20 cm jord innebär att du får upp ca 80 kubikmeter med jord om du gör detta över dina 200 kvadratmeter. Jorden växer till ca det dubbla i volym när du börjar att gräva i den. Inte svårt om du har en grävare och en flakbil som ska frakta undan massorna för att sedan lägga tillbaka nytt, men det blir lätt dyrt...
Hm, ja det lät ju inte som nån baggis, precis :( Och dyrt vill vi ju inte ha det. Ett annat alternativ vi funderat på att dela upp det på två eller tre delar, och ta en del nu och en i höst eller nästa år.
 
P
En gräsmatta behöver mat "morgon, middag och kväll" dvs april, juni och augusti/september. Lite beroende på var i landet man finns.. Sen ska man ge den näring när det regnar ute och ska göra det ett tag. Annars kommer näringen ligga på gräsmattan och "fräta".
Tyvärr tror många att en gräsmatta blir fin bara man vattnar den..
Ge den näring så kommer gräset ta överhand efter ett tag
Visst är den mycket dålig så kommer det ta tid och man kan behöva hjälpa till på något sätt..

Har du begränsad tid och möjlighet så köp en påse näring/gödsel/antimossa... men du måste på det snart igen..
Gödsla hellre ofta och lite än sällan och mycket....
 
Bäst och dyrast är att ta bort 20cm jord och fylla på med ny matjord o välta denna och sedan lägga ut gräsmatta på rulle.
Inom 2-3 veckor har ni en fantastisk gräsmatta. Nackdelen är att maskiner och lastbilar kostar mycket pengar.

Enklast och vad ja iaf skulle börjat med är.

Grovrensa
Topdressa
Gödsla
Vattna
Stödså
Vattna
Vattna
Vattna
Vertikalskär
Gödsla
Vattna
Vattna
Och fortsätt att vattna och gödsla och stödså

Vad ni ev skulle kunna göra är att även ta ett jordprov för att säkerställa att ni slänger på rätt typ av kemikalier.
Mossan kan ni tillsvidare strunta i.
 
Tack för alla svar! Fantastiskt, och tack för att ni tar er tid!

Med tanke på att vi ju inte är ute efter gräsmatta a la engelsk slottspark så verkar det ju iaf som om vi skulle kunna klara oss med lite första hjälpen i det här läget och hoppas det tar sig. I varje fall kan det ju vara värt att prova med tanke på hur mycket jobbigare det verkar att börja från början.
 
Minst jobbigt är ju skövlingsmetoden för det jobbet gör ju maskiner.....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.