Evig fråga, vi är igång med taket i matsalen och tog in en målare för ingen av oss är så pigga på det där med armar över axelhöjd. Taket är kloasongtak, dvs putsat, kalkbruk troligen. Underst är det limfärgat, eller nån annan gammal färg som kritar. Ovanpå det vit färg målad ett par gånger. Lite sprickor här och var men inget farligt.

Min första tanken var att skrapa bort färgen, laga sprickor med puts och sedan limfärga igen. Som vanligt har jag stött på patrull... tydligen sitter takfärgen bra, så målaren vill bredspackla hela taket och sedan måla. Ok, det är väl inte helt enligt böckerna men det kanske kan gå bra om han bedömer att färgen sitter. Men går det sen att måla med limfärg på vanligt spackel? Vad är det i spacklet egentligen? Jag vill ju att det ska vara mjukare än kalkbruket så att det inte bryter ner allt!

Jag är skeptisk men har som vanligt inga vettiga argument mot teknikens under.
 
Låter som vårt tak som jag skrivit om tidigare. Bara att hos oss har någon klistrat juteväv över putsen och inte ens gjort det bra.
Jag känner mig tveksam till spacklet. Kommer det att hålla i längden? Jag vet i och för sig inte, men det känns inte riktigt rätt. Jag har dock inte sett någon på det här forumet som någonsin verkat ha hållit på med sådana här tak. Vilket egentligen är konstigt för det är ju inte precis ovanligt.
Själva har vi inte bestämt hur vi ska göra ännu.
 
Just det. På ov hade vi samma tak men där var det ingen limfärg, och det var ett enklare mindre tak som jag inte brydde mig så mkt om. Jag har bett maken söka på limfärg och spackel så att han åtminstone har läst om alla problem folk får när de spacklar över limfärg, så trist att alltid behöva vara den krångliga. Han tyckte att det var väl ingen fara om bredspacklingen lossnar, det var väl ingen större skillnad mot att ta ner bredspackling mot att ta ner färg? Hilfe!

Kommer söka lite på ottossons vita matta, hittade en som målat med den på puts, huset någorlunda. Verkar bra.
 
Ähum. Satte datorn i knät på maken med en sökning på byggahus på "limfärg och bredspackling" uppe. Taket ska skrapas nu.
 
Läste det här också. Lite avis att ni har ett tak ni kan fixa så pass lätt. Själv vete fasiken vad vi ska göra med vårt tak.
 
He, ni kanske kan hoppas på limfärg under väven, fukta ner allt och se om det lossnar =) Jag tror inte maken aka färgskraparen håller med om att det är enkelt! Annars så borde det gå att hitta ett mjukt bredspackel och spackla i taket. Har "hört" att kalkbruk har hårdhet E och gipsspackel B eller C. Har letat men inte hittat något om det.

Patentlösningen på sprickiga skadade tak verkar vara väv, sandspackel och färg. Det är målarens val iaf.
 
Vi hade detta problem i vår nya lägenhet: de hade målat med vanlig takfärg ovanpå limfärg, och det håller ju ett tag men sitter löst, så när vi tog bort tapeterna ramlade stora sjok ner. Vi tvättade med svamp och målade om med äggoljetempera, då behöver man inte få bort all limfärg för att måla om. Man kan täta sprickorna med färgen uppblandad med kiselgur. Takfärgen blandade jag själv med titanoxid och kiselgur, det blev en fin täckande färg och jättesnyggt resultat!
 
Kiselgur? Nu rörde vi oss utanför mitt spräkförråd =) vad är det och vart får man tag på det? En snabb sökning på internet indikerar hästmat???
 
lavin skrev:
Kiselgur? Nu rörde vi oss utanför mitt spräkförråd =) vad är det och vart får man tag på det? En snabb sökning på internet indikerar hästmat???
:D

Det är ett fyllningsmedel baserat på fossila rester tror jag, som används en del i industrin.
Jag köpte det från avjord:

http://www.websitefolder.net/AvJord/fyllmedel.asp

Det blev verkligen en bra takfärg med kiselgur i, inte så transparent som om man bara har titandioxid.

Använde det också till att grunda väggarna i betong som vi sedan målade på med äggoljetempera, på det viset fyllde färgen liksom i de största håligheterna.
 
Det låter väldigt spännande, får se hur det blir med målningen. Vi var på ett suveränt ställe igår, riktig proffsbutik. Sällan man hittar kunniga på äldre tekniker i en vanlig bygg-butik. Jag letade efter en återförsäljare av målar kalk och så hittade jag Brukspecialisten här i malmö. Han rekommendera en fin kalkputs på vårt tak, dels för att laga de mindre sprickorna men också att släta över taket tunt så att det blir samma struktur. Han hade också lite exempel med kalkfärg uppmålat med olika borstar. Det var en borste som var extremt mjuk som inte gjorde penselspår. Jag vill inte ha penselspår i taket just.

Så jag slipper bredspacklingen i taket!!!

Förhoppningsvis så blir det jättebra. Egentligen vill jag ha limfärg men det får jag inte igenom, den hade helt underbar lyster på det som fanns kvar i taket efter skrapningen.
 
Vad härligt att hitta en sådan butik!
 
Lite beroende om vi når hela vägen på kalkputsningen blir det kalkfärg, annars kör jag nog på en emulsionsfärg, typ matt för tak. Jag tror dock att med allt detta jobb kommer han inte orka bry sig mer om finishen på taket om jag tycker att det är färdigt för målning.

Butiken kan jag verkligen rekommendera. de hade en rätt stor utställning med olika sorters tegel också, och stort lager med det mesta från Finnja och målarkalk. Jag gick igång lite och fick motas ut ur butiken. Kommer hänga där en del när det är dags att putsa om förrådet...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.