Vi har tagit in en arkitekt att skissa på utbyggnad. Funderar på att ta in en eller två till så att alla får göra en första skiss på 5-10 timmar, och sen så väljer vi den vi gillar bäst.

Är detta något som är vanligt i branschen, eller kommer det inte att funka att göra på detta viset?
 
Har du råd är det såklart bra att göra så.
 
Vi gjorde så, fast det var ofrivilligt. Den första fick förhinder och kunde inte rita klart, den andra var vi inte nöjd med och den tredje blev bra.
 
Vi gjorde också på det viset inför ombyggnaden. Det blev riktigt bra och vi gick sedan vidare själva med mindre modifieringar.
 
Hur många timmar la ni per arkitekt på de ni inte gick vidare med?

Jag tror det är värt pengarna att pröva olika arkitekter, blir det inte en tillbyggnad jag blir stolt och glad över så får det nog vara.
 
Det är lite mer komplicerat än jag skrev. I den första arkitektens uppdrag ingick att rita takkupor till gamla huset och en tillbyggnad. Han kunde inte fortsätta och rita efter att vi ville göra ändringar, men vi valde att bygga takkuporna.

Jag minns tyvärr inte hur många timmar, men på den första var det en färdig första ritning. Han var dock inte så dyr utan gjorde det på sidan av sitt andra jobb (dock inom arkitektur).

Den andra arkitektens arbete avbröt vi när vi hade varit och tittat på tillbyggnader han gjort. Vi anlitade honom efter att ha sett en ombyggnad av ett hus, ingen tillbyggnad. När vi såg tillbyggnaden gillade vi den inte och fick kalla fötter. I uppdraget ingick att rita på takkupor till det gamla huset och rita en tillbyggnad. Vi fick ritningen på takkupan, för den hade han hunnit göra. Tillbyggnadsritningen var ofullständig. Vi betalade kanske ungefär 5 timmar, minns tyvärr inte exakt.

Det hann ju gå en tid emellan, men den tredje arkitekten fick i uppdrag att rita på en ombyggnad av övervåningen, vi ville inreda vinden och ha en trappa upp dit, en fransk balkong samt en tillbyggnad. Tidsmässigt var vi nu strax innan vi valde att bygga takkuporna som arkitekt nr 1 hade ritat. Arkitekt nr 3s ritning av övervåningen kändes alldeles för jobbig att genomföra, därför byggde vi takkuporna från arkitekt nr 1. Men vi var väldigt nöjda med ritningen av tillbyggnaden och byggde den efter arkitekt nr 3:s skiss, liksom dennes skiss av terrass på baksidan.

Om jag hade vetat det jag vet idag, hade jag nog börjat med 1 st arkitektbyrå som jag tycker har gjort väldigt fina tillbyggnader. Man får ta sig tid att åka runt och titta på saker de har byggt tidigare, att det är i rätt stil. Jag tror att du har större chans att få en tillbyggnad ni gillar genom att vara noggranna i urvalet av arkitekt, låta just den processen ta tid, snarare än att ta tre arkitekter "vilka som helst" och låta dem skissa parallellt. Väljer du ett större arkitektkontor så är de ju flera som sitter där och bollar idéer med varandra.

Sedan får den arkitektbyrå du väljer först i uppdrag att ta fram en första skiss, hur de tänker och vilka möjligheter de ser med huset. Är du nöjd med det då, behöver du ju inte gå till en arkitekt till. Att först skaka fram 3 arkitekter som får rita parallellt kanske är onödigt. Däremot kan du vara beredd på att kontakta en annan ifall du inte är nöjd med den första.
 
  • Gilla
Nobo
  • Laddar…
Men jag tror jag vet hur ni känner nu. Har vi valt rätt arkitekt? Det är supersvårt ...
 
Tänk också på att de inte behöver sitta i dina trakter, det kan vara någon som finns i Stockholm eller Malmö t ex.
 
Tror vi betalade för ca två dagars arbete och fick skisser på förslag både ut- och invändigt.

Eftersom det handlade om ombyggnad så krävdes besök på plats, så i vårt fall var det enbart lokala förmågor som gällde.
 
Jag tror också att det krävs personligt besök. Den arkitekten vi har nu verkar bra, men man vet ju aldrig hur det blir förren man sett skisserna.

Bra tips att åka och titta i verkligheten, jag är nog lite för web-fixerad ibland. ;-)

Hon tyckte vi kunde använda gamla fönster som är identiska med de vi redan har (sparade från grannhus). Blev överraskad faktiskt.
 
Det finns en fördel med en lokalt förankrad arkitekt, de har förhoppningsvis kontakter på stadsbyggnadskontoret och vet vad som går att prata igenom och vad som bör undvikas.
 
Ja, arkitekten måste ju alltid åka och titta på ert hus, annars kan de inte rita. Allt ska ju mätas upp exakt och de måste känna in atmosfären. Inte minst måste de höra vad ni vill ha. Ofta vet man ju inte vad man vill ha, men man förmedlar en känsla. "Jag vill att vårt hus ska se lite pampigare ut", eller att huset ska kännas modernare eller vad det nu kan vara.

Om ni har ett gammalt hus som ska byggas till så har hon säkert i åtanke att tillbyggnaden ska harmoniera med den stilen. Samma fönster brukar man ofta ha, men det är ju inget måste.

Hur har ni hämtat inspiration? Jag kan sätta ihop ett kollage av tillbyggnader åt dig, med bilder jag har. Det här tycker jag är jättekul!
 
Det är jättevanligt i branschen och kallas Parallellt uppdrag. Vi får in många av våra projekt på kontoret genom såna "minitävlingar". beställaren ringer helt enkelt tre arkitekter, ger dom 100-200 tkr var för en skiss och väljer det dom gillar bäst.
Dock brukar det mest ske när det gäller stora flerbostadshus, stadsplaner eller offentliga byggnader, men det är klart att man kan göra det själv för en villa och med en mycket mindre budget.
Jag tror dock du är mer betjänt av att leta lite nogrannare efter ett arkitekt vars uttryck du gillar och tillsammans med honom eller henne ta fram ett förslag. Du kommer helt klart få ett mer genomarbetat förslag för samma pengar om du bara har en arkitekt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.