Hejsan,

på torsdag kommer elektrikern för att prata tillbyggnadens el. Inför detta har en fråga dykt upp.

Vi vill ha lampor på fasaden vid ytter- och källardörrar. Jag skulle vilja att de tänds när man kommer gående utifrån, men också går att tända och släcka inifrån. Är det möjligt att få sån dubbelstyrning på samma lampa? Kan man också styra den på dagsljus så den inte tänds mitt på dagen även om man går förbi då?

Passar också på att ställa en mycket kort fråga som säkert kan ha väldigt långa svar, men jag vill bara ha den korta varianten. Vad är ett KNX system för mig, dvs vad har jag för nytta av det där jag bor? Jag har sett begreppet debatteras i massor av trådar men inte någon som talar om vad det är för något, i all enkelhet.

Tack på förhand!
 
Jag hade löst det med en röresledäckare skymningsrelä och en PLC. Jag har den lösningen hemma men utan rörelse däckare. Min fasadbelysning styrs av plc som tänder vid bestämda klockslag på morgonen, släcks sedan av skymningsrelät och tänds på kvällen igen, för att släckas vid ett visst klockslag.

Därutöver kan jag tända och släcka via en strömbrytare i hallen.

Fast när jag tänker efter så borde det gå att koppla rörelse däckaren över ett skymningsrelä och på så sätt förhindra att den tänds på dagen. Då slipper du plc'n, men det är roligare med en PLC :rolleyes:
 
mppwwwäähh... tack..!! Här var det lite att fundera över för en som inte pratar elektriska...

Rörelsedäckaren antar jag är prylen som känner igen att det rör sig. Bra en sån vill jag ha!! Kan den ställas in så den känner igen rörelse på typ ett par meter men inte på andra sidan gatan..?

Skymninsrelä kan jag också gissa att det är prylen som känner igen om det är mörkt ute eller ej... låte rockså vettigt.

Men VAD är en PLC och varför vill jag ha det?? En timer?? Detlåter ju otroligt smidigt att både kunna ha timerfunktionalitet i botten men DESSUTOM kunna släcka själv när man vill (eller tända). Vad smart!! Är detta standardgrejer som typ alla elekrtiker känner till..?
 
Sänker nivån lite :)

PLC är som en liten dator som man kan programmera och då styra precis som man vill. Det är tyvärr inte något som alla elektriker kan. :(

Rörelsedäckaren känner helt korrekt av när någon rör sig, så vitt jag vet så går det inte att ställa in avstånd utan man får skärma av den eller placera den så att den inte känner av rörelserna på gatan.

Skymningsrelä känner av när det blir mörkt och tänder då.

Det bör gå att klara sig utan en PLC i ditt fall jag ska fundera lite på det, men jag tror att någon snart kommer att lägga upp ett kopplingsschema innan jag hinner sätta mig vid datorn :cool:
 
Glömde nänma knx. Knx är ett styrsystem för intelligenta hem där man kan programmera vad som ska hända när man trycker på en strömbrytare. "Vanliga" strömbrytare har en funktion - tryck på knappen, lampan tänds. Om du vill att den knappen även ska tända eller släcka en annan lampa så får man dra om lite kablar. Med knx så ändrar du i programmet.

Du kan tex ha en knapp för det nattliga toa besöket :D när du trycker på den knappen så tänds alla lampor på vägen till toan men det är lagom nerdimmrat. Man kan även ha en plattskärm för att kunna styra många saker. Med knx så kan du göra nästan hur som helst.

Men det kostar ...
 
En PLC tycker iallafall jag blir lite att skjuta över målet för en sån enkel funktion - om man inte är intresserad av att lära sig programmera själv förstås och kanske har en plan att automatisera andra delar av huset
 
Hemma hos oss löser vi det med rörelse detektor, brytare i hall och källare samt astrour i centralen.
 
Ett astrour i kombination med rörelsevakt och strömbrytare är en väg att gå

Alternativ bara en rörelsevakt med inbyggt skymningsrelä + en brytare
 
Rikard Ågren skrev:
En PLC tycker iallafall jag blir lite att skjuta över målet för en sån enkel funktion - om man inte är intresserad av att lära sig programmera själv förstås och kanske har en plan att automatisera andra delar av huset
Man ska sikta högt :p
 
Om det är okej att "tända med knapp inifrån" tänder lamporna även mitt på ljusa dagen så fixar du enkelt det med en kombinerad rörelsedetektor-skymningsrelä ihop med en vanlig strömbrytare. Om du vill kunna stänga av detektor/skymningsfunktionen så att det alltid är helsläckt så kan du använda en dubbeltrappomkopplare, då får ena brytaren funktionen "rörelsedetektor/skymningsrelästyrning av/på" och den andra "tvingad tändning av/på".

Om elektrikern är lite händig så fixas det dessutom lätt så att EN kombinerad rörelsedetektor/skymningsrelä kan styra båda lamporna även om du har OLIKA dubbeltrappbrytare för att styra respektive lampa.


Nackdelen med astrour är att de inte "förstår" skillnaden i ljusstyrka vid molningt/klart väder, fast det kan kanske kvitta?
 
Nackdelen med astrour är att de inte "förstår" skillnaden i ljusstyrka vid molningt/klart väder, fast det kan kanske kvitta?
Kan man inte seriekoppla astrour --> skymningsrelä --> belysning för att komma runt det problemet?

Fördelen med astrouret som jag tycker är att det sköter sig själv, samt om man har fler kanaler, att vi kan programera så det tänds efter våra hemkomster från jobbet som exempel.
 
Redigerat:
Då försvinner vitsen med ett astrour. Då är det bättre att sätta en timmer. Eller bättre det blir billigare, tror jag.
 
Det astrouret vi ska sätta in, har 2 kanaler.

Som jag fattat det är den ena för astrofunktion. dvs. Av och på efter sol upp/nergång.

Den andra kanalen fungerar som en timer, där man ställer vid valfri tidpunkt/er den ska slå på/av.

Men nu när jag funderar lite, vad menar du med att ett astro ur inte kan känna skillnad på om det är molnigt eller klart ute?

Nackdelen med astrour är att de inte "förstår" skillnaden i ljusstyrka vid molningt/klart väder, fast det kan kanske kvitta?
Man vill ju att den släcker efter sol upp/nergång. då spelar det väl ingen roll vilket väder det är?
 
Astrouret går efter solens upp och nergång. Men om det är mulet så blir det mörkare tidigare än om det är klart väder, därför tycker jag att skymningsrelä är bättre då den tänder när det blir mörkt, inte när det borde bli mörkt.
 
Skillnaden kanske inte är jättestor? Jag har faktiskt inte tänkt på hur stor/liten skillnad det är...


En bonusfråga är om ett astrour håller reda på månfaserna och kan se till att ljuset släcks senare på kvällen och tänds tidigare på morgonen när det inte finns starkt månsken? Fast där lär väl molninghet verkligen påverka...

(Vid stugan så blir det vid fullmåne starkt nog att man faktiskt kan gå utan belysning ute på natten, fast det kräver hyggligt bra mörkerseende)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.