Hej,

Vill bygga en mini radiostudio hemma, ca 1mx1,5m. Vet själv mycket lite om byggnation och måste leja bort arbetet, men vill veta hur det bäst bör göras med:

Väggar?
Golv?
Tak?

Någon som kan hjälpa till? Tack på förhand. (y)
 
Har jobbat med radio men är nu hantverkare på heltid. Undrar hur du ska få plats på 1x1,5 m2. :)
 
Hmm...allt jag behöver är ett litet bord och en stol...men vad tror du är rimligt? Några andra tips?
 
En studio byggs omkring 15-30 m2 beroende på syfte, och då har man servrar och datorer i andra rum. Du har 1,5 m2 till allt vilket känns ganska konstigt. Vad mer exakt är det du ska göra? Förinspela program för närradio? Dokumentärer eller någon form av webbradio? Eller bara producera?
Det du inte vill i vilket fall som helst är att ha eko, därav ljudisolera, är det en del av ett rum som du ska avsätta till detta ändamål kan du isolera hur mycket som helst, är rummet så litet som du skriver så får du akta dig så ljudet inte blir för torrt.
Golvet behöver du inte bry dig om, det du ska tänka på är att isolera i den höjden som mikrofonen samlar ljud, (olika ljudupptagning på dynamisk och kondensator mikkar). Har du snedtak får du ha det i tanken också.
Har du bilder och mer info om hur dina förutsättningar ser ut? Och ändamål?
 
Ok... låt oss reda ut begreppen...

Först och främst måste du både ljudISOLERA och ljudDÄMPA, det är två skitt vilda saker.

LjudISOLERA ska du göra för att skydda mot inkommande ljud utifrån, och, om du för en massa oväsen därinne, även skydda dina familjemedlemmar och grannar mot de ljud som du utstöter. Hur mycket av den varan beror ju helt på hur det ser ut eller rättare sagt låter där du bor. Bor du nära en hårt trafikerad väg eller på landet? Ska du spela hårdrock live därinne eller bara spela in lite prat?
Ett bra sätt att få en uppfattning om hur mycket ljud utifrån som kommer in i ditt rum där du ska ha din studio är att sätta upp en mikrofon därinne, helst vid den tidpunkt när du räknar med att använda studion som mest, trycka igång inspelningen, och gå därifrån en stund. Kom sedan tillbaka efter en stund och lyssna på inspelningen i täta hörlurar. Då får du en rätt bra bild av om den behövs ljudisoleras från ljud utanför. Om det är så, så återkom så finns det en del tips på hur du kan göra detta själv utan att behöva leja bort.

LjudDÄMPA gör du sedan för att skydda det ljud du spelar in mot ekon och andra missljud som kan uppstå när du pratar i din mikrofon i ett rum där ljudet kan studsa fritt mot väggar och tak. Du vill ha ett så neutralt ljud som möjligt där det så att säga bara är din röst utan några sådana "färgningar" som hörs. Där skulle jag definitivt råda dig att börja med en sådan här, INNAN du klär in väggar och tak i vadd:
http://www.billebro.se/myshop/myshop_start.php?PRID=3812
Gör sen en provinspelning och lyssna kritiskt. Behöver du mer dämpning kan du börja med att inreda din studio lite trevligt med gardiner och mattor och andra trivselskapande hemtextilier som har den trevliga bieffekten att de också tar upp och dämpar efterklanger, och räcker inte det kan du börja sätta lite akustikplattor på strategiska ställen. En variant är att hänga ett lagom tjockt draperi utefter väggen.

Men som sagt... det låter verkligen som du har en mycket liten studio. Är detta ett eget rum (garderob?) eller ska du dela av ett rum? Bor du i lägenhet eller eget hus? Nära trafik, grannar, familjemedlemmar mm? Berätta gärna mer om förutsättningarna så kan jag ge dig flera råd.

(Har själv jobbat med radio i några år...)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.