Ska göra om vårt badrum på 6 kvm. Är helkaklat på 90-talet på gamla våtrumsmattan. Huset är från -73 och har torpagrund.

Har fått en första offert på nytt helkaklat badrum.
De som ska göra jobbet vill inte dra vattnet i väggarna, utan skriver att det kommer dras 6 meter utanpåliggande. Eftersom vi kommer ha dusch, badkar och handfat på olika väggar så kommer rör gå utmed alla väggar.
Under VVS-delen skriver de som anmärkning: Bef rörgenomföringar och avloppsanslutningar skall ej flyttas eller dras upp i vägg enligt överenskommelse med kund. Vi kommer notera detta i kvalitetsdokumentet.


I offerten ser det ut som om de inte tänker byta väggarna alls... Jag trodde man var tvungen att göra det efter att ha rivit ner gamla kaklet, att gipset oftast följer med, och för att kunna lägga vettigt tätskikt. Står även att det är överenskommet om utanpåliggande kabelinstallation till spotlightdimmer... Känns inte så snyggt.

Man vet ju dessutom inte hur reglar i väggen sitter, är det tillräckligt många för att vara godkänt att kakla på med dagens regler. Vi vill även ha rejäla tunga duschdörrar som ska fästas i en vägg som orkar bära dem.

Jag vill att det ska bli snyggt och bra gjort, inga smidiga lösningar för att firman ska få ett snabbt jobb med ok resultat.

Vad kan jag kräva och önska från företaget?
 
Redigerat:
Du är ju kunden så du får nog som du vill bara du betalar. Det beror ju på hur väggen är uppbyggd innan som avgört hur mycket man behöver riva. Har du kollat att dom har säkert vatten och gvk certifierade?
 
Hej! Det är du som bestämmer ingen hantverkare eller firma. Ta in fler offerter från olika företag. Men börja med en kravspecifikation på det du vill ha, alltså nya väggar med rätt cc avstånd på regel verket och godkända våtrumsskivor på väggar och golv. Skall du ha spottar i taket så blir det även ett nytt undertak om man inte på ett bra sätt kan komma åt uppifrån (vinden) vill du ha alla kablar dolda så skriv det. Synliga vatten rör är fult och jobbigt att städa men enkelt om det börjar läcka men gör man enligt säker vatten (dolda rör) med fördelare till varje tapp ställe och använder rör i rör (rir) med alla för systemet ingående delar så blir det bäst.Så skall du dessutom se till att du får en noga specifikation och helst en ritning på alla ingående detaljer så att du kan i lugn och ro gå igenom det hela, så det blir rätt från början. prislappen kommer att bli hög hur man en gör så gör det som ni vill ha det annars så ångrar ni er bara.
 
Redigerat:
Precis, skriv en tydlig kravspec fast vad gäller väggarna med regelavstånd etc. så borde det ju vara en självklarhet för en seriös firma. Att dra elen i väggarna om de ändå ska göras om är ju pice of cake. Vattenrören är lurigare men borde kunna gå att få till om de sätter en inspektionslåda infällt i väggen där rören kommer upp och där det sitter en fördelare till rör-i-rör.
 
Tack för tips. Hade annan firma på besök igår. Gav mkt bättre intryck. Skulle lägga extra reglar, nytt våtrumsgips där det ska vara, samt göra om fall osv. Verkade vilja göra allt rätt från början. Vvs och el-kille ska komma hem också för att se hur deras jobb ska göras, och kommer kosta. Mkt seriöst intryck gav dem, särskilt om man jämför med tidigare firman som gav offert utifrån min skiss och beskrivning av badrummet.
 
Det låter som den första firman tänkt göra ett budgetjobb, om sedan priset vore buget också så är det ju upp till dig att överväga. Men det är stor risk att de inte skulle uppnått regler som krävs av försäkringsbolag.

Att dra rör utvändigt är iofs inte helt ovanligt, men kanske inte så snyggt. Det låter som sagt väldigt skumt att de inte tänkte byta väggskivorna.

Om badrummet är från tidigt 70 tal så bör man också byta alla avloppsrör. Troligen är det plaströr av tidig generation. De hade hade skarvar som nu ger stora problem med läckage, de är ofta också väldigt spröda. man bör nu försöka byta ut alla plastavloppsrör som inte går att komma åt senare utan att riva badrummet igen (minst).

Golvbrunnar från den tiden måste alltid bytas enl. bestämmelserna i "säkert vatten". Om badrummet är från 1973 med plastmatta ursprungligen så är det inte ens säkert att det är gipsskivor på väggarna, var ganska vanligt med spånskivor eller MDF liknande, då på väggar som skulle tapetseras. De kan man inte sätta kakel på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.