Trädgårn skrev:
Sorry, detta köp är i Finland, glömde nämna, kan vara en del skillander, undersökningsplikten är i något mån "Mildare" här, vad jag förstår?
Du frågar på helt fel ställe. Du måste prata med en finsk jurist.
 
Nanny Fine
noone70 skrev:
Det är väl ändå ett mindre bra alternativ. Då får ju de gå omkring i 10 år och oroa sig för om den som de sålde till ska komma med krav på ersättning för dålda fel. Plus risken att de får sälja för mkt lägre än vad de köpte för och sedan tillkommer kostnader för mäklare...

De 10 åren borde ju ändå löpa parallellt med deras säljares 10 "ansvarsår".....
 
Nanny Fine skrev:
De 10 åren borde ju ändå löpa parallellt med deras säljares 10 "ansvarsår".....
Jo, men att man förlorar i ett dolt fel-mål betyder ju inte automagsikt att man vinner i nästa led.
 
Jo det är sant, men då har de TVÅ olika motparter att tvista med. Ju fler kockar destå... mer magsår ;)

Fast de är ju nu en rätt så hypotektiskt diskussion iom att det är finsk lagstiftning som gäller.
 
Nyfniken skrev:
Du frågar på helt fel ställe. Du måste prata med en finsk jurist.
Absolut. Vill bolla på flera håll bara, är bättre på svenska. Har fått en del bra inputs här ändå, tackar för det. Ska återkomma hur det gick. PRoblemet som jag ser det, är att mäklaren och säljaren verkar jobba lite väl tätt med varandra, plus att de kanske har försökt mörka en del av problemen. I efterhand har vi varit lite för snabba med att lägga bindande bud, men men, allt ska ju ske så jäkla snabbt nu förtiden. Det är en del pengar i att handla snabbt också, d.v.s man tar en chansning helt enkelt. Vi ska till huset ikväll med besiktningsman, hoppas alla korten kommer upp på bordet. När man misstänker någon mörkar ett problem, vet man ju inte hur långt bort problemet sträcker sig och tvingas tro det värsta. Just nu känns det rimligast att vi hostar upp "straff avgiften" för det bindande budet...men allt kan ju hända.
 
Trädgårn skrev:
Just nu känns det rimligast att vi hostar upp "straff avgiften" för det bindande budet...men allt kan ju hända.
Så lätt ger man väl inte upp 90 000:- ??
Var lite cool och prata med en jurist innan du diskuterar mer med säljaren/mäklaren. Det kan t.ex vara så att bästa strategin är att spela med fram till kontraktskrivning, och då vägra skriva på pga något löfte från motparten som inte är uppfyllt.
 
Efter besiktningen kontakar säljaren oss och undrar om mäklaren verkligen inte upplyst oss om den dåliga inomhusluften, vilket vi nekar till. Sedan skickar säljaren oss en pdf med en labb/resultat rapport där det finns uppmätta värden av bakterier/mögel o.s.v. Den här rapporten har funnits sedan några månader men först nu får vi se den. Tydligen ska en slut rapport (eftersom de försökt åtgärda felet) vara på gång och säljaren vill flytta fram kontraktskrivningsdagen, för att hinna få den slutrapporten, så att vi ska hinna se den innan kontraktskrivning. Dock borde vi ha sett den innan vi skrev under vårat bindande bud, som det är nu är vi ju låsta/kan varken dra oss ur/förhandla om priset. Vi väntar på
besikningsprotokollet och hoppas att det som framkommer där, ger oss kommandot igen.
 
OT: "tidigarelägga/senarelägga" är bättre än "flytta fram/bak" eftersom folk ofta har olika åsikt om vad det senare betyder.
 
Trädgårn skrev:
Tydligen ska en slut rapport (eftersom de försökt åtgärda felet) vara på gång och säljaren vill flytta fram kontraktskrivningsdagen, för att hinna få den slutrapporten, så att vi ska hinna se den innan kontraktskrivning.
Om ni vill dra er ur köpet tycker jag att ni ska prata med en jurist innan ni går med på att senarelägga kontraktsdatumet eller något annat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.