Hej!

Hoppas detta är rätt forum, frågeställningen gäller egentligen både tak, golv och stomme.

I alla fall, kollar på ett 20-talshus där man i ovankanten av innerväggen kan se fuktmärken på tapeterna plus att tapeterna släppt i ovankant. Väggen känns torr i övrigt.

Det ligger ett plåttak på huset. Antar att man fixat läckaget på detta vis. Insidan av råsponten på vinden såg OK ut när jag tittade men jag såg inte allt, får kollas bättre vid ev köp. När jag tittade på utsidan så tyckte jag att taket verkar hänga in lite men en annan spekulant såg inget.

Samme spekulant tyckte att golvet svajade lite i badrummet men jag tyckte inte att det var något särkskilt för att vara träbjälklag, och inte värre än i mitt nuvarande hus. I övrigt inget märkbart svaj.

Kollade vind, övervåning, bottenvåning och källare efter mögel eller svamp men hittade ingenting, inget brunt pulver någonstans på golvlister eller eluttag. Huset luktade helt OK för att vara så gammalt och icke omdränerat, ingen rå källarlukt eller mögellukt någonstans (och jag är allergiker). Även källaren var förvånansvärt luktfri.

Hittade sågspån på vinden så jag misstänker att hela huset är isolerat med sågspån.

Vad tycker ni, lurar jag mig själv eller? Kan någon med erfarenhet av gamla hus säga hur det brukar vara och var larmgränsen går? Jag fattar att detta inte är ett nytt hus men prislappen är låg och jag kommer vid köp att hålla kostnaderna nere. Ser huset som en gammal 740 kombi, byt olja och håll den rullande. Frågan är bara om jag missar några varningssignaler.

Kommer vid ev köp naturligtvis ta in en besiktningsman men vill även tänka lite själv.

/Anders
 
harry73
Om taket är relativt nytt kan det vara att problemet är åtgärdat, men kanske de haft luftavfuktare i huset under en period för att få huset säljklart och vädrade ordendligt innan visningen. (blommar, rengöringsmedel och nybakade kanelbullar gör underverk).

Att huset är gammalt och att man ser spår från tidigare fuktskador betyder i alla fall att du har en utökad undersökningsplikt och i princip kan glömma dolda fel.

Om du är säker på dig själv och har låga förväntningar, kan du bjuda lågt men med friskivningsklausul.
 
Lågt pris är det och friskrivningsklausul ser jag som en självklarhet på alla gamla hus. Jag tänkte mig råd och stalltips om saker att kolla efter, typ om murstocken lutar mer än 15 grader är det problem.

Huset har stått en tid och det luktade vare sig toalettspray, klorin eller bullar i huset. Viss lukt av gammalt hus fanns men inget som jag tyckte var alarmerande. Allting i huset fungerar i princip, det är bara det att inget bytts sedan 60-talet.

Får väl vänta några dagar och se om någon har tips, annars blir det at spå i kaffesump. Tar ju in besiktningsman men vet inte vad det är värt. Behöver ju någon som kan gamla hus.

/Anders
 
Om ingenting är gjort sedan 1960-talet så räknar du förmodligen med att allt behöver bytas ändå inom de kommande 5-10 åren (för det kommer nog behövas) och då är det få fel som är kritiska.

I princip är det bra att försöka kolla grunden, hussvamp och att skorstenen är godkänd. I övrigt kan en besiktning ge dig bra input på var renoveringen skall börja. Är t.ex. fönstren i erbarmligt skick, eller är det tilläggsisolering, ny värmekälla, kök och badrum eller var är det mest kritiskt.
 
Instämmer rörande skorstenen, är rätt bra om den är godkänd och man bör även dubbelkolla hur plåten kring den ser ut och om det ev läcker där.
Sen inkommande vatten och avlopp men tja, det kan ju liksom rasa när som om det är från den tiden men man kan ju kolla så det inte ser för jäkligt ut.
Golvbrunnar lär behöva bytas förstås och troligen rubbet där men det verkar som du är medveten om det.

Svårt att säga mycket mer utan bilder, kan maila dig en icke helt färdig checklista med villkoret att du håller den för dig själv tills jag lagt ut den på bloggen.

/Kent
 
Tackar för alla svar!

snickarboden: PM:a gärna checklistan, kommer kräva en visning till om det blir affär, just nu är det en lite seg budgivning.

Jo, jag betraktar allting som avskrivet. Det enda jag inte vill ha är ej fixningsbara problem, typ hussvamp. Tar in besiktningsman för detta. Skorstenen har inte eldats på 15 år enligt säljaren och den är kladdig på vinden plus att det runnit sot och tjära på en innervägg, så jag räknar med i bästa fall putsning på vinden och glidgjutning av piporna.

Dock såg inte utsidan så farlig ut i jämförelse. Lite fogsläpp ovan nock, men plåten såg ut att ansluta bra mot taket fortfarande. Antar att plåtjobbet är relativt nytt eftersom man bytt till plåttak. Får kalla in sotaren innan köp. Provtryckning känns meningslös om inte sotaren tror på att det inte krävs glidgjutning. Skorstenen är väl det mest tveksamma på huset.

Köket är slut. Badrummet har OK golv men våtrumstapet med släpp på väggarna. Värmekällan är en gammal kombipanna med elpatron. Fönstren verkar OK, en del bytta en del original men de verkar gå att öppna. Elen är blandat men centralen är bytt någon gång i modern tid.

Nu kanske ni tycker att "är han inte klok", men det mesta fungerar faktiskt och priset är l-å-g-t med tanke på läget. Räknar kallt med 2-3 hundra tusen för att fixa allt.

/Anders
 
Det låter som ett ganska normalt 20-talshus. Jag har hittat flera gamla vattenskador när jag totalrenoverat mitt hus från 1920. Allihop verkade ha torkat upp av sig själva. Självdrag, ingen plast i väggarna och spånisolering gör husen ganska förlåtande. På ett par ställen fick jag byta lite murket virke. Mest för att det kändes bra att ta bort det dåliga. I de flesta fall är ju allt så överdimensionerat i dessa gamla hus att hållfastheten knappast är ett problem.

Lycka till med huset.
 
Glöm inte att kolla att dom lagt ny papp under plåten , jag gick nämligen på den minan när jag köpte ett äldre hus (utan besiktning då priset var väldigt lågt och jag misstänkte att man fick göra vid typ det mesta) , nytt tak enl säljaren samt plåten såg ny ut och godtrogen som man var så kollade jag inte skick på pappen och fick riva ner taket och pappa om för att nån snålat på småslantar för ny papp , kan ju säga att det läckte in friskt med vatten på vårkanten pga av kondens på takets undersida.
 
O
Är man sugen på ett hus med renoveringsbehov så är det bara att slå till....
Men badrummet tror jag är väldigt akut.
Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.