Hej!

Har köpt hus, gjorde 2 egna besiktningar. Byggfirma ser att det finns asbest i plastmattorna/limmet i huset. Besiktingsmännen hade ej sett detta. Vad gäller juridiskt?
 
D
Antar att asbest inte är oväntat i byggnaden med tanke på åldern på huset. Då kan det knappast räknas som dolt fel i den mån det överhuvudtaget kan räknas som något fel. Som byggherre är du ansvarig för hantverkarnas säkerhet om du inte överlåtit det ansvaret på någon annan.
 
Är det inte meningen att besiktningsmän ska hitta denna typ av problem?
 
Nej, det "felet" hade nog inte hittats ens om du köpt en helt komplett jordabalksbesiktning. Det är inget fel efterssom det var ett helt normalt byggnadsmaterial när det användes. Det finns i dagsläget inget problem med att det finns i huset (till skillnad mot ex. blåbetong). Asbest blir bara ett problem när du börjar renovera.

När man börjar bygga om / renovera i ett hus så hittas alltid konstigheter som stör arbetet, man kan inte fortsätta precis som man hade tänkt. Det här är precis ett sådant problem.
 
Om det var tillåtet med asbest i mattor/lim vid en tiden man lade in dem, så har det ingen juridisk betydelse alls, om du tänker på dolda fel eller att du ska stämma besiktningsmannen.
 
O
Tja... vad som gäller juridiskt... Det skulle vara om du är ansvarig för byggarnas arbetsmiljö...


Eller tänker du på dolt fel?
I sådana fall säger jag bara GLÖM DET. Det är inget fel, överhuvudtaget. alltså kan det omöjligt bli ett dolt fel.
Men jag hoppas att det inte var dolt fel du syftade på... utan ditt ansvar rent juridiskt.


Men det kanske är som så många andra, så fort någonting börjar bli dyrt så hoppas man på dolt fel... Så vips kommer det en slant in på kontot.... Men så enkelt är inte livet.... Om man hittar ett fel som man tror är dolt så får man hoppas att säljaren har guldbyxorna på sig, och gärna vill betala pengar. Annars så blir det rättegång... och det kostar massa pengar om man förlorar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.