Skulle sätta upp första detektorn till mitt nya larm igår, men körde fast direkt :(
Hur ska jag koppla för att få larm vid tamper? Står ju "Brass Screws EOL or Tamper" den här magnetkontakten kommer vara både EOL *och* jag vill ha Tamper. Hur koppla?
magnetkontakt_koppling.jpg
 
Frågan i föregående inlägg kvarstår, men jag har nu ytterligare en fråga.

Enligt tips i någon annan tråd har jag köpt EKKX-kabel att ha som larmkabel. Köpte denna: http://www.harald-nyborg.se/p50322/ekkx-telekabel-4x0-5-100m 100m för 289kr på Harald Nyborg. Tyvärr märkte jag när jag började skala den att den ej är tvinnad. Är det ett problem?
 
Jag har inte följt tråden på ett tag så jag vet inte om du ska ha enkel eller dubbelbalanserade slingor?

Kabeln kan du använda till magnetkontakter, deckare etc. Kolla om manöverpanelen kräver partvinnad dock, men det är få fabrikat/modeller som kräver. Själv hade jag alla gånger valt en flerkardelig kabel, men det är absolut inget problem för dig att använda din kabel du köpt.
 
Utan vidare kunskap gick jag bara på priset när kabeln köptes... En flerkardelig partvinnad kabel hade nog varit bättre.

Om jag har fattat allt rätt så hade jag tänkt ha dubbelbalanserade slingor för att bara behöva två trådar totalt till larm och tamper. Så kan jag använda de andra två till detektorer som kräver strömförsörjning, till exempel rörelsedetektorerna. Jag har inte kollat så att min centralenhet stödjer dubbelbalanserade slingor - det har jag bara antagit. Har en "Galaxy Flex 20"-central.

Ska se om det står något i instruktionerna för panelerna om tvinnade kablar.

Tack för svaret!
 
tlundberg skrev:
En flerkardelig partvinnad kabel hade nog varit bättre.
Sant. Men ingen fara. Om du vill känna dig extra säker kan du lägga samman ledarna två och två men det behövs nog inte. Var försiktig när du skalar ledarna bara så du inte får någon brottsanvisning i kopparen.

tlundberg skrev:
Om jag har fattat allt rätt så hade jag tänkt ha dubbelbalanserade slingor för att bara behöva två trådar totalt till larm och tamper.
Det är helt rätt, och ger ett säkert system som dessutom blir lite lättare att felsöka vid behov.

Se bifogad bild hur det sannolikt ska kopplas. Har du någon multimeter? Koppla upp en kontakt och provmät i så fall. Det är lite mysko med tre anslutningar för tamper, det kan eventuellt gå att koppla "smartare" (mer plats, enklare att koppla) än vad jag ritat men det är svårt att se exakt hur den är konstruerad.. Om jag ser rätt är det en ganska tråkig (billig) modell med öppna "tamper-tungor" direkt i plinten.

Rött: Dina motstånd/resistorer
Blå: bygel
Grön: Ledarna till centralenheten.
mvh/
 
  • magnetkontakt_koppling_r1b.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jodå, multimeter har jag. Ska koppla och mäta, men det får bli i morgon. Finns det någon standard för vilka färger jag ska ha till vad i kabeln?

Billiga var de, det kan jag lova! Ca 12kr stycket :D

Av ren nyfikenhet måset jag fråga, hur "smarta" är dessa magnetbrytare? Larmar tamper om den magnetiska kraften blir för stor? (För att kunna varna om någon försöker "koppla förbi" kontakten genom en extra magnet)
 
Har läst lite i manualen angående sladdval och inkoppling av detektorer. De rekomenderar cat5/cat5e-kabel till manöverpanelerna, men säger att vanlig larmkabel med fyra ledare fungerar om man håller sig under 100m. Jag kommer max ha 20m, så det låter som det ska fungera!

Sen kom jag till delen där de förklarar hur man ska koppla in detektorerna och där visar de nedanstående bild.
larmmanual_koppling.png
Det jag inte förstår är vad "fault monitoring" är för något. Vad tillför det för funktion till min larmkrets och hur ska jag koppla det till magnetbrytaren i mitt tidigare inlägg?
 
Redigerat:
pinnladan: Jag kopplade som du visade och mätte där du har ritat gröna linjer. Fick oändlig resistans oavsett om brytaren var öppen eller stängd.

Då testade jag såhär i stället:
magnetkontakt_koppling_no_tamper.jpg
Och då får jag 1kOhm när brytaren är stängd, och 2kOhm när brytaren är öppen, alltså när larmet ska gå.

Anledningen till att jag får oändlig resistans när jag koppar som du visar kan ju vara att tamper är öppen. Tamper skulle jag i så fall koppla förbi om jag kopplar som jag visade. Problemet är att jag inte fattar hur tamper fungerar på min magnetbrytare. Är det någon som vet?
 
tlundberg skrev:
Det jag inte förstår är vad "fault monitoring" är för något.
Vissa givare kan larma för annat sabotage än bara "bortskruvad kåpa" och "detektor nedtagen från väggen"

Det ser ut som det är vad som visas på din bild. En del svenska manualer kallar det maskeringsskydd, vilket naturligtvis inte är något skydd, utan ett sätt för tex en rörelsedetektor att meddela larmcentralen att en plåthink tyvärr råkat blåsa över detektorn. En enklare PIR är ju dum nog att låta sig täckas över, bara kabeln fram är hel.

Angående magnetkontakten. Du hade satt dit bakstycket när du provmätte? ;) Eller är det inget mer än vad bilden visar?
 
tlundberg skrev:
Finns det någon standard för vilka färger jag ska ha till vad i kabeln?

Av ren nyfikenhet måset jag fråga, hur "smarta" är dessa magnetbrytare?
Alla installatörer och tillverkare har sin syn på färgval. Gör ditt eget system, men var konsekvent.

Använder du vanlig telekabel så kör tex vit och blå som magnetkontakt, men använd då inte vit och blå till deckarnas matning, utan naturligtvis larmkretsen.

Du, de där magnetkontakterna är stendumma.. Jag säger det inte för att vara elak men jag hade kastat de i soporna. Gärna bland glas eller returpapper så hade det känts ännu bättre. :D

Det finns förspända kontakter man brukar använda där det är lite större krav. De är betydligt mer immuna mot sabotageförsök. Men i ärlighetens namn, behöver du det? Jag vet inte.

Detta är en bra serie, och inte totalt orimligt pris heller: http://www.bewator.com/se/products/...TSLARM_MAGNETKONTAKTER_INFALLDA_MK400_SERIEN/

edit: finns även med inbyggda motstånd för balanseringen.
 
Det finns inget bakstycke. Det är därför jag inte förstår hur tamper-"sensorn" fungerar. Jag hade förväntat mig en microbrytare som fjädrar mot väggen eller något liknande, men inget sådant finns. Har du någon aning om hur den är tänkt att fungera?
 
Jaha ja.. Blev själv nyfiken och har kollat runt. Här finns tillverkarens datablad med ingen info alls.. men en lite bättre bild: http://www.knightplastics.com/uploads/[2]D20_Drawing_040909.pdf

Nu är det tydligt att det enbart är ett enkelt tungelement mellan de silverblanka skruvarna, de andra skruvarna är enbart kopplingspunkter för att enkelt kunna koppla slutmotstånd, gå vidare till nästa kontakt etc.

Tittade på vad du köpt lite noggrannare och för det priset är jag helt säker på vad jag nu skriver. Ledsen om jag "lurat" dig att tro något annat. mvh
 
Hmm, så pratet om tamper på "databladet" som följer med är bara skitsnack?

Jaja, de ska bara sitta i mitt hus. Man måste ju ta sig in på något sätt för att kunna "tamper"a med dem och förhoppningsvis har larmet redan gått innan man kommit så långt! Så det är inte livsviktigt för mig med tamperskydd på magnetbrytaren.
 
Man kan ju tolka tamper på flera sätt. Att köra en balanserad slinga är ju också tamper, och till det kan man ju använda skruvplintarna.

Använd dessa kontakter du. Det kommer fungera jättebra. Du får väl ha koll på vem du bjuder hem istället. ;) :D
 
Hehe, precis! :D Tack så väldigt mycket för hjälpen!

Ska bli kul att få upp första larmkomponenten!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.