Hej.

Sitter och planerar ett badrum/tvättstuga i källaren och har en fråga om värmegolv och eps betong.

1.
Vi har Bergvärme i huset och under sommaren så finns det ingen värme i källaren (håller sig på ca 16 - 17 grader). Hantverkaren som var här rekomenderade att vi skulle koppla in värmegolvet samt sätta till en el push (tror jag att det heter :surprised:).
Bergvärmen stänger ner sig under sommaren då det inte finns något värmebehov i huset, som blir väldigt varmt av solen förutom i källaren.
Eftersom jag inte har någon erfarenhet av värmegolv så vill jag sprida frågan här och vad ni tror på denna lösning.
Hantverkaren nr två tyckte inte att vi skulle göra detta då vi inte kommer att få någon värme alls då.
Vilken värme kommer isådant fall rummet att komma upp i under sommarhalvåret.

Skulle det bli bättre om man enbart använde sig utav ett elvärmegolv än den ovan nämda lösningen?

2.
Eftersom våra golv är väldigt ojämt så måste vi flytspackla upp det.
Vi vill även isolera det och då rekomenderade hantverkare 1 att vi använde oss utav eps tillsammans med värmegolv.
Vad har ni för erfarenheter med denna kombination? Hantverkare nr 2 ansåg att eps cement bara läckte värme nedåt, och att det istället skulle vara 3 cm frigolit, värmegolv och tillsist flytspackel.
Bygghöjden är inte så specielt stor (bara 8 centimetrar upp till trösklarna). Svårt att veta när de tycker så olika.

Tacksam för svar.

Peter.
 
EPS cement har inte så bra isolerförmåga, bättre med frigolit. Och har ni inte mycket isolering under så försvinner mycket värme genom plattan.
 
Det är väl klokt att nyttja fjärrvärmen under större delen av året, med andra ord är alt. 1 (med elpush) bra och fungerande. Ren elvärme kostar dig förmodligen mer (beroende på vad du betalar för fjärrvärmen). Dock kostar elpushen en del i inköp. Elpushen är ju konstruerad just för detta (en shuntgrupp som vanligt med egen eltillsats).

EPS-cement är jättebra, när du har väldigt stora ojämnheter att jämna ut (cm till dm, inte en fråga om mm). Men EPS har sämre isolerförmåga än ren cellplast. Så med begränsad bygghöjd är cellplast ett bättre val, om du inte absolut måste jämna ut med EPS. Rör det sig om några mm till enstaka cm utjämning löser det sig när du gjuter fast golvvärmeslangen i flytspacklet överst.
 
Hej.
Våran drift via bergvärmen är inte stor så det blir nog billigare med alt 1.

Angående golvet så är det ett rum med flera cm vi pratar om. OBS det rummet skall vi INTE ha värmegolv i. ( missade att nämna det). Vi skall sätta värme golv i rummet bredvid och där är det kanske upp till 1 cm i ojämnhet. Där har vi Max 8 cm i bygghöjd.

En följd fråga. Hur högt bygger ett värmegolv?
 
persan78 skrev:
En följd fråga. Hur högt bygger ett värmegolv?
Beror på vad du väljer för slangsystem. Wirsbo/Uponor kan du komma undan med en total bygghöjd av ca 30 mm om du går ned till 12 mm slang. Med 20 slang blir det snarare upp till 50 mm.

http://hem.passagen.se/ohrns/PdfTips/Wirsbo_Golvvarme.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.