Det har blivit dags att bygga en trappa till huset. Det är min första trappa så det kommer säkert bli lite huvudkliande och svordomar innan den är klar. Har försökt att läsa på så mycket jag hittat och tror att jag har hyfsad koll hur det ska gå till. Det finns dock några saker som jag är lite osäker på som ni säkert kan hjälpa mig med.

Det ska bli en rak trappa med vita vangstycken och steg i helstavslimfog i bok. Har ritat en enkel skiss som ser ut så här:


scaled.php

a7f5v.jpg


Spjälorna kommer limmas i vangstycket med en lös eller fast tapp:

bi0xfr.jpg

Första saken jag undrar är hur jag lättast borrar hål i en exakt vinkel på högkanten i vangstycket?
Har inte tillgång till en långhålsborr. Har ni några tips på en bra jigg så dela gärna med er.

Andra frågan är hur jag ska undvika knarr i trappan. Har tänkt att fräsa in stegen vangstyckena och sedan skruva och spackla. Tror Bert gjorde så i logosols trappkurs. Sedan har jag läst att man absolut inte ska limma stegen, endast skruva. Har också läst att man ska ha någon form av matta i mellan steg och vang för att det inte ska knarra, vad tror ni är bäst?

Har ni andra tips, dela gärna med er. Tack / katos

Får inte bilderna att funka riktigt, ska lösa det så fort jag kan
 
Redigerat:
Vinklade hål går att borra manuellt. Men det tar tid och kräver en jäkla noggrannhet.

Du börjar med att spendera en förmögenhet på fina kvistborrar. Det lär gå åt några stycken även om du kan slipa dem. Det 'är många hål kan jag se på din skiss.
Sedan så borrar du hål i några klotsar. Du kapar du klotsarna i rätt vinkel. Helst skall klotsarna vara lika tjocka som vangstycket. Tanken är att du skall kunna fixera klotsen riktigt hårt på något fiffigt sätt och sedan kunna använda hålet som borr guide.

Det blir förvånansvärt bra. Men till slut så fransar borren ut lite och tappar dimension. Klotsen slits rätt hårt den med. Då måste en ny mall göras med en ny borr.

Kan föresten inte låta bli att undra hur du skall göra tapparna på pinnarna. Inte har du väl tänkt borra in dem också???

Nu till knarret.
Någon matta har jag inte hört att man kan använda. Jag har sett försök med lumppapp när tapparna har glappat väl mycket men det handlar ju om rent fusk. Den metod som jag fick lära mig är att stegen skall nackas så att det är en tapp som går in i vangstycket. Att inte hela steget 'är infräst mao. Den tappen får inte bottna i tapphålet. Alltså... är tappen 12mm så kan tapphålen fräsas 15mm djupa. Sedan vet jag att många numera skruvar rakt in i stegen genom vangstycket. Det verkar fungera. Har gjort så själv på senare år. Mest för att vissa tycker att det är snyggt med hattplugg över hålen i samma träslag som vangen.

Ett annat sätt att fästa stegen är att bara nacka stegen på ovansidan. När trappan sedan är ihopslagen så skrå-skruvar man från undersidan. Det blir ett nästan osynligt montage. Förr i tiden så spikade man med dyckert. Den uppenbara nackdelen med det är att det är stört omöjligt att ta isär trappan.

Hälsningar / Findus
 
Hej Findus

Bra tips att nackarna inte ska bottna, det låter bra.

Först hade jag tänkt göra fasta tappar i spjälorna men när jag tänker på hur mycket jobb det kommer bli så skippar jag nog det. Varför skulle jag inte kunna borra i spjälorna? Känns som det blir det lättaste. Tänkte en sån här jigg ungefär:

2rcramx.jpg

Med håldelen i metall så borde det styra borret rätt innan man gersågar dem. Monterar man två snabbspännare så borde det gå hyfsat fort.

Borra med hjälp av någon styrkloss är nog ungefär vad jag tänkt innan, men då vet jag att jag inte är helt ute och cyklar iallafall. Förresten det kan inte spela jättemycket roll om det fnasar något, spjälan täcker ju några mm utanför hålet. Det bästa måste väl vara att göra klossen i ek eller något annat hårt trä, så borde den klara sig längre.

Tack / Katos
 
Det är trevligt att fräsa i vagns stykerna och trappstegen det käns gediget men är väldigt tidsödande. Men med stor risk att det kommer att knarra för eller senare.

Det allra enklaste och smidigaste och garanterat knarrfritt är att på vagns stycket där varje trappsteg skall sitta så borrar du för två metall tappar diameter10mm längd 10cm. Om man tycker det är svårt att borra i vagnsstyket och i sidan på trappsteget och få det sedan att passa i hopp så skruva i hopp trappan först fyra skruvar på varje trappsteg och sedan borrar du för metall tapparna och slår i dom, skruvarna och tapparna pluggar du. För att få bort knarret så sätter du två remsor tejp på ändträt på varje trappsteg ovanför och under varje metall tapp. Skall återkomma med vad tejpen heter en form av tygtejp
Använder själv den konstruktionen.

Om du menar limfog med korta stavar som inte är fingerskarvsfrästa i ändträt som oftast är i tex bänkskivor osv. Det skall du inte använda.

Det är enklare än du tror att borra i vagnstycket för spjälorna gör det när trappan är på plats om du har möjlighet kroppen har inbygd känsla för vågrät och lodrät men väldigt svårt för vinklar. klämmfast en lodrät pinne där hålet skall borrras och använd en flatborr dom är billiga och framför allt har dom lång spets använd sedan en liten klots med hål i som styrning som redan avhandlats. Gör likadant med ledstången men där får du använda en vinklad pinne. Det är kul att göra trappor av någon anledning.

Mvh Pär H
 
Pär: Hur tjock är tejpen?

I min konstruktion går planstegen in i urfräsningar i sättstegen, och sättstegen upp i urfräsningar i planstegen så att de låser varandra. (Hoppas det blev begripligt..)

Hade tänkt limma och även skruva bakifrån.

Skall man skippa limmet och använda tejp?
 
Det som händer när du limmar är att det blir för stabila sammansättningar samtidigt som träet fortfarande är ett material som rör sig årtidsvis. Om alla delar av trappan har samma fiberriktning så går det att limma ihop den i ett block om man vill... men så är det ju sällan (läs aldrig).
Konsekvensen kan bli att den spricker sönder och börjar knarra som fan med tiden.
Sättstegen och planstegen har samma fiber-riktning. Så det kan vara en bra ide att limma sättsteget på bakkanten av plansteget. Men i överkanten av sättsteget så går det inte då vangen inte hänger med i rörelserna..

Ett sätt är att skippa infräsning av sättstegen i vangen men fräsa in dem i ett spår i underkanten av nästa steg där det får ligga fritt. När stegen och vangen satts ihop är det då bara att skjuta upp sättsteget i spåret och skruvlimma mot steget. Att tänka på för att undvika knarr är att överkanten på sättsteget inte skall vara rak utan lite bomberad. Då tas trycket upp på mitten av steget.

Hälsningar / Findus
 
findus42 skrev:
Ett sätt är att skippa infräsning av sättstegen i vangen men fräsa in dem i ett spår i underkanten av nästa steg där det får ligga fritt. När stegen och vangen satts ihop är det då bara att skjuta upp sättsteget i spåret och skruvlimma mot steget. Att tänka på för att undvika knarr är att överkanten på sättsteget inte skall vara rak utan lite bomberad. Då tas trycket upp på mitten av steget.

Hälsningar / Findus
Det är ungefär så jag bygger.
Stegen är inte infrästa utan ligger ovanpå vangen som är trappstegsformad på ovansidan.

Dock vill jag helst inte skruva ner genom planstegen utan tänkte limma och skruva en vinkelprofil eller kloss på baksidan i ovankant. I underkant skruvar jag bakifrån genom sättsteget.

Frågan är då om jag skall skippa limmet och endast skruva och om man behöver bekymra sig för fuktrörelser i stegen kontra vangen.
 
Ok här kommer några synpunkter från en trappsnickare. Jag hade valt Ek istället för Bok vitt och lackad Ek är en väldigt snygg kombination. Om du ändå skall borra i vagnen för räckes pinnar hade jag borrat för 20mm vita pinnar eller ännu hellre rostfria rör. Förr när jag gjorde trapporna för hand använde jag en kloss som styrning man borrar en spillbit av vagnen i pelarborren sedan sågar man den i vinkel sedan har man en limknekt som man tvingar ihop bit och vagn med. Borrar gör man med ett spiralborr med spets sådant som drar in sig själv vad de nu kallas. Det håller för många trappor men behöver ju skärpas med jämna mellanrum.

Jag fräser alltid in stegen och har nackning fram och bak nackningen är 20 och tappen är 15 djup. Djupet på fräsningen kör jag 16 och 1 mm större på bredden än stegets tjocklek. På sidan som är mot vägg borrar jag och försänker för skruvar och alltid i vinkel så man drar steget tätt på ovansidan. På den synliga sidan stickskruvar jag från undersidan steget med en snygg försänkning syns det knappt. Ang knarret är det vanligast att det knarrar om vagnen rör sig mot väggen speciellt känsligt i l trappor i innerhörnet.
 
findus42 skrev:
Att tänka på för att undvika knarr är att överkanten på sättsteget inte skall vara rak utan lite bomberad. Då tas trycket upp på mitten av steget.

Hälsningar / Findus
Jag hade tänkt lägga ut tillverkningen på ett snickeri, men det ser ut att bli alldeles för dyrt så antagligen får jag göra stegen själv.

Frågan är då hur man enklast med min begränsade maskinpark gör bomberingen som Findus skriver om.

Är det bandslip på frihand som gäller eller kan man göra något listigt med handöverfräsen? Eftersom det är 16 sättsteg skulle det vara trevlig om man kunde göra det på ett rationellt och repeterbart sätt.

Fräsbord har jag inte, men skulle eventuellt kunna inhandla ett för detta projekt.
 
Några tag med putshyvel i bägge riktningarna räcker gott. Det är bara någon/några mm det rör sig om.
 
Ahh, putshyvel..där har vi en annan brist i verktygsuppsättningen..

Får väl bli elhyveln då tillsammans med en dos försiktighet. :)

Tack!
 
Efter lite semester är arbetet i gång nu. Tack för alla råd. Jag byggde enligt min ursprungliga plan med fräsning och tapp där infräsningen är 16mm och tappen är 15mm. Jag valde infräsningsaltenativet för jag får stegen där jag vill ha dem och de kommer inte flytta sig när jag skruvar. Plus att det ger Mig en högre kvalitetskänsla och jag tyckter arbetsmomenten var roliga.

Jag tittade på olika träslag träslag och valde tillslut björk istället för bok. Jag håller med dig Frasse att ek och vitt är snyggt ihop men det passar inte in i mitt hus och jag ville ha en ljus skandinavisk känsla.

img0100oy.jpg

Trappstegen beställdes från lokala byggvaruhandeln. Mycket bra service. Jag har inte fått fakturan än så får se vad de landar på. Beställde även en handledare 50*50 som kommer fräsas, limträ till vangstyckena och björkplywood till lite andra projekt.

img0103xg.jpg

Fräsningen och tapparna klara. Tapparna gjordes i justersågen och sen lite finlir med stämjärnet.
Var lite orolig om det andra vangstycket skulle passa, hade jag mät rätt osv...

img0104dp.jpg

Med precis lagom mycket övertalning gled det på perfekt. Idag blir det slipa stegen och vangstycken, spackla och börja grundmåla.

Men en sak jag funderar på är om jag ska limma ihop stegen med vangstyckena. Findus sa nej som jag förstod det. Bert limmar i sin videokurs. Vad säger Pär H och Snickarfrasse och andra för den delen också? Limma eller inte limma?
 
  • Gilla
Uldis och 1 till
  • Laddar…
Ser finfint ut det där... Vad blir'e för ytbehandling?... Hur gör du sättstegen?...

Hälsningar / Findus
 
Tack. Hårdvaxolja på stegen. Vit färg på vangen. Det blir inga sättsteg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.