Även med hiss så måste man ju springa upp o ner i trapporna för att tömma resp fylla på hissen... Hur jobbigt är det att bära en tvättkorg?
 
Korvgubbe
Nej, en tvätthiss blir ju bara en onödigt komplicerad teknisk lösning på ett ickeproblem som man byggt själv enbart för att man kan. Och vem här på forumet skulle vilja ägna sig åt något sådant?! :rolleyes::p:D
 
Vi hade precis som ni tvättstugan i källaren i vårt förra hus, i vårt nu nybyggda hus har vi tvättstugan på samma plan som sovrummen (vi har vänt vårt hus och har alltså sovrum nere och kök och vardagsrum uppe vilket jag vet många tycker är tokigt...). Att ha tvättstugan på samma plan som sovrummen är en otroligt mycket trevligare lösning:
- jag sliopper stå ensam i källaren och tvätta och vika
- kan stå och vika kläder i tv-rummet som ligger precis utanför och sedan gå direkt med kläderna in i sovrummen
- kan hålla koll på barnen även om jag är i tvättstugan
- istället för att familjemedlemmarna slänger ner sina kläder för källartrappan (jag vet, aningens lata...) och det bildas tvätthög där så går var och en in i tvättstugan och lägger den rätt redan från början.

Kan inte annat än rekommendera att ta upp tvättstugan till samma våningsplan som sovrum alternativt kök, mer effektivt. Ljudnivån från tvättmaskin går väl att isolera bort?

Annars tycker jag iden med tvättnedkast och tvätthiss var skoj :)
 
dijonken skrev:
Har man dessutom små barn underlättar det inte när man måste tvätta och ska ha med sig ett litet barn som ska krypa runt i källaren ... vår källare är inte helt barnsäker om jag säger så...
Fast det är ju bara under en kort tid, om man inte skaffar barn efter barn. Är inte källaren helt barnsäker kan man ju stänga av de delar som inte är säkra med grindar eller dörrar.


Nimajneb skrev:
Hur jobbigt är det att bära en tvättkorg?
Inte alls d^_^b

Vi har våran tvättstuga i källaren och ser inge nackdelar med det, snarare bara fördelar. Oftast så har man större utrymme i en källare än på bostadsplanet. Sedan alla andra fördelar som Nimajneb listade upp.

Ta hellre biyta till tvättstuga än boyta d^_^b
 
Vi hade tvättstuga i ett badrum på ovanvåningen men var inte nöjda då det blev i våra ögon en kompromiss då vi vill ha lite plats i tvättstugan utan att badrummet blir för trångt.

Vi valde just av samma anledning som MB77 att flytta ner tvättstugan, hellre utnyttja biyta än boyta. Trots att vi har 229 kvm hus vill vi utnyttja ytan så bra som möjligt. Använder därför den 70 kvm stora källaren till bla tvättstuga.

Att bygga lagom stor tvättstuga uppe med fuktspärrat golv och rördragning dit var en onödig kostnad för oss samtidigt som jag hatar att ha det delat med badrummet.

Vi har 3 småbarn men tycker ändå att tvättstugan är perfekt i källaren på 10 kvm fick nu plats med dubbla tvättmaskiner, torktumlare och möjlighet till torkskåp plus lagom med skåp och arbetsbänk.
 
Detta kan man diskutera till absurdum, det handlar ju helt vad man har för förutsättningar och viken typ av hus man har.....

Dock lär man sig med varje hus man bor i och är det en sak som jag har tagit med mig så är det att prioritera bort allt konkande med tvätt i trappor :surprised:P eller är det någon som tycker detta förgyller livet;)

Ljud från maskinerna är ju helt försumbara idag, jag hör inte mina, nu står de visserligen på betonggolv men största lyftet är nog isoleringen i väggarna till tvättrummet, det absolut bästa vore att slippa gå alls, två klädkammare (vuxna & barn) är modellen om du frågar mig.....

Den enda nackdelen med ett tvättrum i samma plan är ju som några påpekar om det tar värdefull bostadsyta i anspråk, annars säger jag kör på flytten....
 
Redigerat:
janwide
Glenn K skrev:
Detta kan man diskutera till absurdum, det handlar ju helt vad man har för förutsättningar och viken typ av hus man har..... ...
Det är ju det som är så kul!
Annars är det ju bara trådar om olika elkopplingar som aldrig tar slut ;)
 
Vi har tvättstugan på övervåningen, inget vi valde själva, det var så när vi köpte huset, men vi tycker det är helt suveränt! Huset är gammalt så badrum och tvättstuga har inte funnits från början och installerades där det fanns plats, dvs i kattvindarna. Så vi har tvättstuga i hörnet på huset, med vårt sovrum på ena sidan och badrummet på andra och med dörr till både bad- och sovrum. Tycker det är jättepraktiskt. Man slipper springa halvnäck genom huset efter något särskilt nytvättat plagg (särskilt uppskattat när det är gäster på ingång), man slänger använda kläder i tvättkorgen på väg till duschen och när man ska tvätta står korgen redan bredvid tvättmaskinen. Jag tycker faktiskt inte det är något vidare att gå med tvättkorgar i trappen, tvättkorgar brukar vara ganska stora, och bär man dem framför sig ser man ju inte var man sätter fötterna. I alla fall i äldre hus med branta trappor känns det lite så där, fallrisk. Tyckte det var ett jäkla bök att släpa runt tvättkorgen när vi bodde i lägenhet, och då hade vi ändå hiss ner till tvättstugan.

En nackdel har vi, dörren mellan sovrum och tvättstuga är skev och går inte att stänga riktigt, och när vi har avfuktaren på i tvättstugan stör det en del. Men man kan ju stänga av den. Man skulle väl kunna fixa dörren också...

Bullrande torktumlare och vibrerande tvättmaskin är inget problem alls, man tumlar och centrifugerar inte särskilt länge varje gång och vanligtvis inte på nätterna. (Och nej, Nimajneb, det hörs absolut inte i hela huset. Centrifugering och signalen om att tumlaren är klar hörs ner.) Plats att sortera och hänga tvätt har vi, även vask för handtvätt, och varför skulle det bli kläder överallt? När de är rena, torra och strukna hänger man dem i klädkammaren och lägger i byrålådor. Innan tvätt ligger de i tvättkorgen. Det är när de hänger på tork får man ducka lite, om man går genom tvättstugan. På sommaren får man så klart gå i trappor för att hänga tvätten ute.

Tycker helt klart att fördelarna överväger nackdelarna! Dock kan jag förstå att man inte vill ha badrum och tvättstuga kombinerat, men om man har rum för separat tvättstuga eller som i TS fall, ett badrum som sällan används, tycker jag helt klart att tvättstuga uppe är en bra idé!d^_^b
 
Redigerat:
.... en vattenläcka blir mer lätthanterlig i en källare än på ovanvåningen, tycker jag. Källaren är oftast av tegel,block och betong som tål vatten bättre än gips,spån, trä.
Som gammal skulle jag vilja slippa alla trappor och ha allt på en enda våning :)
gaia
 
När vi flyttade in stod tvättmaskinen i en liten groventre 2m innanför ytterdörren och där fanns inte plats för varken sortering eller torkning. Alternativen stod mellan att bygga tvättstuga i källaren eller övervåningen.
Vårt val blev enkelt då takhöjden i källaren är samma som min kroppslängd....
Vi byggde ny tvättstuga med dusch och har WC och badkar i separat utrymme bredvid. Att ha tvättmaskin och torktumlare på samma plan som sovrum/garderober etc blev en mycket bra lösning.
Med dörren stängd hör vi varken tvättmaskin eller tumlare (har iof en murstock mellan sovrum och tvättstuga vilket kanske nog är positivt ur ljudsynpunkt tillsammans med timmerväggarna...)
Vibrationerna från centrifugerande tvättmaskin känns i bjälklaget men jag tror att det mest beror på gammal (12år?) sliten tvättmaskin, med en ny är jag inte säkaer på att jag skulle märka det.
Det positiva med att hantera kläderna på övervåningen överväger klart ev nackdelar!

/Ingenjören
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.