Nej, jag är inte insatt i det projektet, men läste på en del när en bekant blev utsatt för att mark skulle lösas in. Det som är tråkigt är att man drar ut så på tiden med processerna. Det är ju inte så att man brinner av lust och glädje att renovera och rusta sitt hus när man vet att det om 3-5 år med stor sannolikhet blir inlöst. Inga lökar eller perenner planteras i trädgården och varför skall man olja altanen, tapetsera om sovrummet eller ens rensa hängrännorna?

Om ni har grannar som också riskerar att få sina hus inlösta, så försök gå samman med en gemensam linje om att få reda på hur man tänker göra med inlösen. Spela gärna med känslor hellre än ekonomi. Små barn skall inte hinna börja skolan och behöva byta skola, stora barn måste få gå klart på sin skola etc. Kan ni få med er kommunen på er sida är det bra, inte minst för sådant som detaljplaner, kommunalt vatten som du skriver om och lite allmän samhällsplanering. Om många bostäder försvinner påverkas skolor och daghem, och man kan behöva ta fram ny tomtmark att bygga nya bostäder på om man vill behålla invånarna i sin kommun. Kommunen har tid och resurser att sätta press på Trafikverket.
 
Men att lösas in till marknadsvärdet tycker jag är bra ändå. Varför ska man få 25% extra? Som Swetrot säger var lagen mer riktad mot Kiruna / Malmberget. Det finns flera begegnade hus i Motala att välja på.

Om lagen på 25% ej tillkom, hur hade ni resonerat? Då hade ni nöjt er med marknadsvärdet?
 
Jag tycker det är rimligt med en generös ersättning en bit över marknadsvärdet om man måste lämna något ifrån sig, En flytt kostar till att börja med pengar, allt från adressändring och flyttkartonger till en massa skarvsladdar och gardinstänger som inte har rätt längd. Sedan har vi problemet med att det kan utlösa reavinstskatter och uppskovsräntor, man kan behöva betala ränteskillnadsersättning när man löser sitt lån och så är det ju pantbrev och stämpelskatt på det nya huset. Det finns också ibland en hel del affektionsvärde i att lämna tomten där barnen begravde sina döda husdjur, planterade sitt äppelträd som femåring och byggde träkojan som fortfarande sitter kvar uppe i trädet. Det kanske också kan vara värt en ideell slant när samhället skall ta det i anspråk.
 
Finns det möjlighet att flytta nu, och hyra ut huset? Då kan ni gå vidare med ert liv på annan plats och sedan sälja eller låta trafikverket lösa in huset när det blir dags för det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.