Jag pratade med en snickare idag som vi kanske ska anlita till ett jobb i sommar. Han hade inte f-skattsedel men timpriset han angav var inklusive sociala avgifter.

Gör han jobbet svart eller vitt?
 
svart
 
Kan vi göra på något sätt så att jobbet blir vitt? Betala in skatt/moms? ???
Det är ett takjobb, så det känns absolut som att vi vill ha kvitto på det!! Annars blir det jobbigt om det börjar läcka eller så...
 
Hur mycket tog han i timmen ?

Jörgen och Sanije
 
200 kr i timmen
 
Det är inte bara garanti det handlar om.

Om han ramlar ner och gör sig lite illa så kan det bli lite besvärligt efteråt.

Alternativet är att ni släpar ut honom från tomten och lägger honom på vägen och låtsas som att det regnar ;)
 
Ska ni göra så att det blir vitt får ni nog ta någon annan till hjälp eller får ni be honom att F - skatte och momsregistrera sig men då får ni nog också räkna med högre timkostnad !!!

Jörgen och Sanije
 
Om någon anger att han betalar sociala avgifter utan att kunna uppvisa f-skattebevis är det rent båg.

Normalt sett om man skall anlita någon svart bör de ha f-skattesedel och sedan betalar man en del vid sidan och en del vitt. Den vita delen ger dig garanti och den svarta delen sparar alla utom samhället lite pengar.
 
Som tidigare sagt så måste hantverkaren tjäna pengar också. Om han ska skatta på de där 200 pixen blir det inget kvar. Vill du ha det vitt så får du nog lägga på minst 150 dineros. Inget är gratis.
Angående garantin så ger jag inte så mycket för den. Den bästa garantin är antagligen att läsa in sig på momentet och besikta och övervaka bäst du kan.

mvh
David
 
frasse skrev:
Alternativet är att ni släpar ut honom från tomten och lägger honom på vägen och låtsas som att det regnar  ;)
;D ;D ;D
 
Rubriken på tråden skulle höra hemma i Nordisk Familjebok utgåva 1935 eller något......men vi förstod vad du syftade på ;)
 
Calle Anka skrev:
Rubriken på tråden skulle höra hemma i Nordisk Familjebok utgåva 1935 eller något......men vi förstod vad du syftade på ;)
laugh.giflaugh.gif
 
Det räcker inte att han jobbar vitt, det är oherhört viktigt att se till att han har försäkring.

I egenskap av fastighetsägare så är du ansvarig för säkerheten på bygget. Du är personligen ansvarig (för vissa typer av olyckor). Du skall se till att byggaren har försäkring för olyckor, annars blir det du som får betala.
 
Och dessutom, om du betalar svart och skattemyndigheten kommer på dig så kan du åka på att betala hans sociala avgifter utöver det ni kommit överens om!
 
Men Ylven....hur många såna fall känner du till i Sverige? De kan inte ens kontrollera vilka som fuskar med bidrag och hur skall de då kontrollera alla som inte betalar skatt. Det bästa vore om man ökade skattemoralen i Sverige ex genom att göra det lönt att arbeta och därigenom minska svartarbetet så vore gräset grönare!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.