Hej,

Vi är inblandade i en vägförrättning där det har kommit fram ett par olika förslag på alternativa dragningar istället för hur vägen går idag. Enligt lantmätaren så skall

"En väg ska alltid förläggas på ett sådant sätt att ändamålet vinns med minsta intrång och olägenhet utan oskälig kostnad."

Men hur avgör man om en kostnad är skälig? Är det ett ekonomiskt mått som kommer från förväntad värdepåverkan på de inblandade fastigheterna eller ett konkret tal som säger att mer än 100 tkr alt 10% av fastighetsvärdet ses som skäligt.... etc?

Förstår ni frågan? :(

I vårt fall så finns det ingen optimal vägsträckning som passar alla, utan om den flyttas enligt något av dessa förslag så gynnas någon fastighet medan någon annan missgynnas osv.

Det har även lyfts att någon anser att (den lilla grusvägen) skulle vara trafikfarlig på någon punkt. Skulle det innebära att den "rimliga" nivån höjs?

Hjälp!! :O
 
Skäligheten är svår att avgöra, men brukar alltid utfå ifrån vad man MÅSTE göra. Det vill säga att någon vill flytta på vägen bara för skojs skull har i princip ingen skälighet alls, medan en vägflytt till följd av säkerhet, att den ofta översvämmas, att det kräver mycket underhåll vid nuvarande sträckning etc får en större skälighet. Så har ni t.ex. ett blinda backkrön, utfarter i kurvor och liknande saker kan det vara skäligt att man försöker bygga bort de problemen med något så när enkla metoder.

I skäligheten ingår också t.ex. att ingen skall behöva ha en väg nära sitt hus endast för att det är kortaste vägen, då det skulle påverka denne menligt.

Min generella åsikt är att ni skall vara restriktiva med att flytta vägen. Det innebär att man kan behöva skriva om en massa servitut, göra utredningar om vilka servitut som gäller, märka ut tomtgränser, göra fornminnesundersökningar, faunautredningar etc. Det kan utan vidare kosta stora sexsiffriga belopp bara för byråkratin (och det tycket lantmäteriet och andra myndigheter är skäligt).

Inte mycket till svar, men ungefär så ser det ut.
 
Vi vill inte flytta vägen, men ett par andra fastigheter önskar nya dragningar och helt plötsligt medför befintlig väg enorma problem och det är tydligen ett rent mirakel att ingen har blivit ihjälkörd redan.

Det handlar om en ca 2 km lång grusväg av enkel standard. Men med tanke på att det är relativt omfattande justeringar som föreslås handlar det om kostnader i storleken 1,5 miljoner plus utgrävningar för fornlämningar samt kompensation för upplåtelse av ny mark.

Med tanke på att det handlar om 5-6 fastigheter så måste det betraktas som stora summor.
 
Spontant låter det som väldigt oskäligt med så mycket kostnad för 5-6 hushåll. Det kan ju inte handla om någon trafik att tala om där då heller, varför kraven på vägen är låga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.