Hej ala
Vi letar f.n hus och har hittat ett intressant objekt med renoveringsbehov. Huset har anmärkningar i källare rörande fuktskyddet.

Hoppas ni kunniga kan bistå med lite råd hur man ska tänka angående köp. Vi har frågar hur säljaren ställer sig till en mer grundlig undersökning.

Byggt -48
Tillbyggt -67
Troligen ingen dränering utförd iaf sen -67.
1 plan med källare

Besiktningmannens kommentarer:
  1. Puts- och färg som släppt från underlaget invändigt på källarytterväggarna indikerar att källarens utvändiga fuktskydd inte längre fungerar tillfredsställande. För att åtgärda detta måste källarens utvändiga fuktskydd förbättras.
  2. Påreglade väggar invändigt på grundmurarna finns i allrummet, förrådet, verkstaden och hobbyrummet. Vid kontroll av konstruktion uppmättes fuktvärden över kritisk fuktnivå för mikrobiell tillväxt och en avvikande lukt upplevdes i hålet i alllrummet.Risk för mikrobiell tillväxt föreligger om den relativa fuktigheten (RF) i den omgivandeluften är över 75 % vilket i furuvirke motsvarar en fuktkvot (FK) på 17 %. Relativ fuktighet uppmättes till 88 % i allrummet och 54 % i verkstaden. En fördjupad undersökning rekommenderas för att konstatera orsaken till och omfattningen av uppmätta fuktvärden och den lukt som upplevdes i provhål."


Om man river ut alla organiska material i källaren, dränerar och isolerar utvändigt och sedan låter källaren torka upp.

  • Får man bort all eventuell skit om man tar bort allt organiskt, eller kan mögel växa i/på betongen/putsen?
  • Finns det fortfarande eventuella sporer kvar om det får torka upp och man knackar bort det som sitter löst
MVh
Peter
 
Det ska ju inte vara något problem med väggarna. Dock om det spridits till mellanbjälklaget kan ju vara lite värre.
 
huggan skrev:
Dock om det spridits till mellanbjälklaget kan ju vara lite värre.
Under förutsättning att mellanbjälklaget är av trä. Är det betongbjälklag är det inga större problem.

Till TS: River du bort allt organiskt, dränerar och gör rent så är sannolikt problemen ur världen. Passa på att se över ventilationen i källaren också...

Mögelsporer finns överallt. Men gör du rent ordentligt (gärna klorin) så har du fått bort de skadliga koncentrationerna. Huvudsaken är att du tar bort allt organiskt och ser till att sänka fuktnivån i källaren. Detta gör du genom att dränera om fukten kommer utifrån. Kommer den innifrån kan du montera luftavfuktare samt se över ventilationen.
 
ok tackar. Farsan gjorde motsvarande i mormors hus(byggt -50) -99/00 med ok resultat. De dränerade men isolerade ej. Det tog ngt år att torka men sedan blev det bra. Det är fortfarande lite ruggigt men källaren används ej som boendeyta enbart, bastu, tvättstuga, föråd etc.

Tror vi tänkt mosvarande med eventuellt en TV-rum i källaren, inget sovrum.
 
mcP skrev:
Det är fortfarande lite ruggigt men källaren används ej som boendeyta enbart, bastu, tvättstuga, föråd etc.
Att det känns "ruggigt" brukar hänga samman med att man ofta sänker temperaturen i källaren. Då blir den relativa luftfuktigheten högre.

Höjer man temperaturen blir det torrare. Även små temp.höjningar kan få stor effekt på hur man upplever miljön i källaren.

Men det är ju en kostnadsfråga såklart. Själv ligger jag på 18 grader i källaren och tycker att det är en lagom nivå.
 
En avfuktare gör också oerhört mkt på källarmiljön, en investering väl värd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.