pelpet skrev:
Jag har jobbat som specialist på datakommunikation tidigare, och symptomatiskt för konsumentroutrar från Netgear, D-link, linksys (köpt av cisco) och andra relativt billiga produkter är att de är instabila.
Ja, där kan jag bara instämma. (Jag har iofs inte jobbat som "specialist på datakom," men jag har byggt routrar åt Ericsson, räknas det? :))

pelpet skrev:
En linuxburk är säkert bra också men det är oftast mycket enklare med en vanlig appliance. Enklare att konfigurera också. Annonsen går ut den 29:e januari så skynda skynda :).
[bild]
Tja, det är möjligt att det är "enklare" (dvs om dokumentationen är något att ha, och burken inte är alltför hjärndöd/avsiktligt begränsad; ja, jag tittar på dig HP! :@) Men TS är i det här fallet civ.ing. och har byggt IR-kameror i USA, så han fixar att konfa en linux-brandvägg/server. "Trust me." :)

För den som är det minsta händig så kan jag varmt rekommendera att slänga ut allt vad konsument-routrar och skräp heter om man har rimligt snabbt nätverk. Jag gjorde det själv för 6-7 år sedan och har inte haft ett enda av de vanliga problemen sedan dess. (Dvs om man redan har en server igång så konsolidera. Kör man bara iPaddor/iTelefoner trådlöst så rekommenderar jag inte att man kör en server kontinuerligt bara för det. Det är lite overkill.)
 
Redigerat:
mycke_nu skrev:
Men blir priset rätt slår jag nog till.
Som det ser ut just nu så är den jättebillig. Pris på blocket för motsvarande hamnar ofta på 1000 - 2500 kr. Nästan så man funderar på att lägga ett bud själv bara för att den är snygg :).
 
mycke_nu skrev:
Har en Cisco WRT610N Simultaneous Dual Band Router som jag på många sätt gillar skarpt, men den kraschar vid hög trafik (spel) och vad jag misstänker vara hackningsförsök utifrån.

Speciellt det senare är irriterande eftersom våra hemsidor ofta går ner på nätterna utan att jag märker det.

Jag kan tänka mej att fortsätta använda Ciscon för det trådlösa i huset, men behöver något robust som står emot intrångsförsök utifrån och har de normala mappningsfunktionerna för portar (HTTP, RDP, etc.).

Så kravspecen är:

1. Robust
2. Säkert
3. Gbit trådat
4. Lättkonfigurerat, jag är inte specialist.
5. Överkomligt pris, typ 1 500.

Vad som inte behövs är WLAN, USB, NAS etc.

Vad rekommenderar ni?
Hej, om det är en Cisco WRT610Nv2 som du har finns det absolut ingen anledning att byta - framför allt inte med de behoven du har. Behöver du en stabil lättkonfigurerad router en det bara att installera tomato-firmware i den och luta dig tillbaka. Senaste och bästa varianten finns här: http://www.linksysinfo.org/index.php?threads/toastman-releases-1-28-7493-4.36106/
har du frågor är det bara att ställa dessa i tråden. Sen kommer folk att skriva dd-wrt etc. men vill du att det skall fungera och vara enkelt så kör tomato. Kör själv två E3000 (i princip samma hårdvara som 610N) och en Netgear 3500L i mitt nätverk med senaste Tomato och behöver aldrig göra något.....det bara fungerar. Under några år körde jag dd-wrt och kör Gargoyle på några accesspunkter men Tomato upplevs som stabilast av alla. Självklart har jag server, Xbox, mediaspelare och en hel klase datorer i nätverket.
 
nukie skrev:
Hej, om det är en Cisco WRT610Nv2 som du har finns det absolut ingen anledning att byta - framför allt inte med de behoven du har.
Tyvärr är det en V1. Jag kan inte heller labba med routern alltför mycket eftersom hemsidorna går ner.

Behöver något jag kan konfigurera off-line och sedan swappa in.
 
Linksys/Sisco är min rekommendation. Köper inget annat! Absolut aldrig mer en Netgear!
 
Ropade in burken för 520 kr. :)

Nu blir det:

Fiber -> Firebox -> Gbit Switch ->(LAN {fler Gbit switchar}, WLAN {WRT610N, Airport Express})

Tack för alla tips! d^_^b
 
Grattis, det var ett klart rimligt pris för en sådan brandvägg. Återrapportera gärna hur det går med stabiliteten.

Kom ihåg att om fireboxen av någon anledning skulle dö så är det oftast power supplyen som är problemet. Köp isåfall en ny trafo på Clas Ohlson. Jag har bytt ett flertal trafos - defekt brandvägg har jag bara råkat på någon gång under fem år.

Själv har jag fått bättre koll på mikrotik-prylarna. Jag hade för mig att de var betydligt dyrare, men då jag ska uppgradera accesspunkten blir det nog en RB751G-2HnD. Inbyggd gigabitswitch, antennmöjlighet och inte så dyr heller.
 
Trafos har jag drivor av efter mågna dystra routererfarenheter mm, så det blir nog inga problem..

Återkommer givetvis med en liten rapport vad det lider!

Mikrotik (Routerboard) har ju en del kul prylar, dom skall jag komma ihåg för framtiden. Verkar dock ganska vara ett hårdvaraufokuserat företag, mjukvaran ser ut att vara ganska basic av informationen på deras hemsida att dömma.

Någon som har erfarenhet?
 
Mikrotiks routermjukvara RouterOS är enligt mig allt annat än "basic". Mjukvaran är nog en av de mest kraftfulla och mångsidiga man kan tänka sig. Det är inte mycket som inte går att konfigurera. Den enda stora svagheten som jag ser det är att dokumentationen är undermålig. Speciellt när det gäller kompletta och uppdaterade exempel på konfigurationer för olika ändamål. Dock kanske det är en avsiktlig taktik för att kunna sälja konsulttjänster och utbildningar.

Jag använder RouterBoard och RouterOS både privat och i arbetet, I mitt arbete håller vi på med att bygga en nätverkslösning vilken i slutänden kommer att omfatta flera hundra enheter med RouterOS (både på RouterBoards samt på annan hårdvara). Nätverkslösningen kommer initialt att komplettera befintlig infrastruktur men kommer på sikt om allt fungerar väl att bli en primärlösning.

Jag kan inte säga så mycket mer utan att röja en del företagshemligheter. Dock kan jag bara än en gång uttrycka att kombinationen pris/prestanda/funktionalitet i Mikrotiks produkter är svårslagen.
 
OK, det var bilderna av av användarinterfacet som jag tyckte såg lite bare-bone ut för en vanlig dödlig.
 
Har slagits med den nya Firebox routern i närmare två veckor och tror jag håller på att vinna :cool:..

Litet kvarstående mysterium:

När jag byter router så ger mej Telia en ny IP-adress. Inte så konstigt eftersom routrarna har olika MAC-adresser, MEN om jag klonar MAC-adressen från den gamla routern till den nya så upptäcker Telia ÄNDÅ att jag bytt.

Byter jag tillbaka till den gamla routern så får jag tillbaka den gamla IP-adressen.

Hur farao går det till? Dom har ju som sagt samma MAC-address. Det har jag tom med verifierat.
 
Hade du köpt en mikrotik så hade du redan vart up and running ;)
 
Att du har samma MAC-adress betyder inte att du får samma IP-adress.

IP-adresserna är dynamiska och delas ut från en pool, troligen så har nån annan redan fått den IP-adress du hade förut och då får du en annan. IP-adresserna räcker inte till om alla alltid skall få samma.
 
Nerre skrev:
Att du har samma MAC-adress betyder inte att du får samma IP-adress.

IP-adresserna är dynamiska och delas ut från en pool, troligen så har nån annan redan fått den IP-adress du hade förut och då får du en annan. IP-adresserna räcker inte till om alla alltid skall få samma.
Läs hans post noga, det där är inte vad som händer :) Han kan köra samma MAC-adress på bägge prylarna, men den nya får ändå en annan IP-adress och kopplar han in den gamla så får den den gamla IP-adressen. Så den gamla IP-adressen har definitivt inte blivit tagen av någon annan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.