Hej,
På juldagen kom våra fantastiska grannar över och talade om för oss att det brann i vårt hus. Ett stenhus (lättbetong + puts) från -53. Det var i barnens rum som branden startade och man kunde efter undersökning konstatera att det var en transformator i en ljusslinga i en bordsgran som blivit överhettad el. ngt dylikt och som orsakade branden.

Eftersom huset är av sten, så kan man säga att branden begränsades till ett rum, men att hela våningen blev sot-och rökskadad. I det utbrända rummet kan man se att putsen från väggarna lossnat, taken har spruckit och att alla tak på hela våningen blivit helt svarta av röken.

I renoveringsplanen ingår uppbyggnad av de väggar som "rasat", nya garderober, ny isolering på taket,nya innertak, ny el, nya fönster, samt ventilation, nytt badrum och nya ytsikt.

Vi har bott i huset i ca 4 månader och visste när vi köpte huset att det var ett renoveringsobjekt, men vi trodde aldrig att det skulle gå på detta viset. När vi köpte huset så visste vi att det var ett "radonhus" och därför la vi ett bud på huset med åtanke att "fixa" ventilationen i huset. Därför satte vi igång radonmätning direkt i oktober och nu förra veckan fick vi resultatet på mätningen. Årsgenomsnittet ligger på 220bq/m3. Inte så farligt, men nog för att vi ska kunna få radonsaneringsbidrag från länsstyrelsen.


Det som har blivit gjort sedan branden:

1. Magasinering av alla saker som blivit sot- och rökskadat.
2. Bortrivning av alla dörrkarmar, dörrar och garderober.
3.Material skickad på asbetsanalys. Vissa material innehåller asbest, så det kommer att bli tal om asbestsanering.
4. Köket bortrivet (huset består av två lägenheter på varandra, där vår avsikt hela tiden har varit att riva det köket och göra ett sovrum till en av våra söner.
5. Badrummet utrivet.
6. All isolering på vinden har sugits bort av swoosh, för att alla innertak ska rivas och byggas nya.
7. All el borttagen.
8. Huset uppsäkrat för att få värme och lyse på ovanvåningen. Detta har dragits från källaren.



Skulle det vara intressant att få följa renoveringen i bilder?
 
Ja verkligen! Löste försäkringen allt utan problem?

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk
 
Jobbar på det där med bilder :)

Måndag 16/1-12
Idag har vi haft YIT på besök. Vi har varit i kontakt med dom för att få offert på vad det skulle kosta att installera FTX i huset. Vi hade pratat med ocab och dom i sin tur rekommenderade YIT. Eftersom vinden är helt tömd och saknar isolering så sa vår kontaktperson att vi kommer att spara pengar då det kostar en hel del att isolera ventilationsrören. Då huset saknar isolering och kommer att isoleras med mineralull, så kommer den isoleringen förmodligen att räcka för att även isolera de rören. De föreslog även placering på aggregatet, inte på vinden, utan utanför toaletten där det tidigare har stått två garderober. Offerten kommer förhoppningsvis innan veckans slut och då har vi för avsikt att ansöka om radonsaneringsbidrag från länsstyrelsen.

Medan min man var hemma fick han även prata med personal från Peab och han frågade då om de skulle börja riva taket idag, men då sa han att det först skulle byggas upp byggnadsställningar. Dels utanför och dels inne i vår trapp. Utanför huset för att byggarna ska få en egen ingång till huset, och inne för det är en halv trapp och sedan en "platå" och byggställningen skulle stå i trappen pga takhöjden där. Och mycket riktigt så var dom här och byggde ställningar när vi kom hem från jobbet ikväll.

Har även pratat med mäklaren om vad värdehöjningen skulle bli efter alla åtgärder och nybyggnationer. Självklart är det så att det kommer att komma extra kostnader, trots att försäkringsbolaget står för mycket, men alla extra grejer får vi ju betala själva och då är det ju bra att ha något att visa banken.

Vi kommer numer inte åt ovanvåningen, så det blir svårt att dokumentera vad som händer härnäst, men funderar på att köpa en billig kamera och lämna den däruppe, ifall någon skulle få tid att fota en bild eller två.

Nord 64: Så här långt har det fungerat mycket bra med försäkringsbolaget. Det är full fart på rivningen och det känns som om det händer något. VI har nått en överenskommelse ang. vårt lösöre i form av kläder, textilier och sakerna i det rummet som brann.
Det återstår dock en hel del, bla möbler, tavlor, tält och andra inventarier som nu ska bedömas om de ska kastas eller saneras.
 
Tisdag 17/1

Idag har det varit killar från ocab här hela dagen. Enligt dem så håller de just nu på att ta bort kakel i köket (fogen innehåller asbest enligt utförda tester) samt de två plastmattorna som är limmade med lim som innehåller asbest. Killen berättade även att de slipar väggen för att få bort alla asbest rester.

Vidare så fick vi veta att ventilationsrören ska de också ta bort. De är av eternit, och ska därför också bort.

De beräknar att hålla på två dagar till med borttagningen av dessa material.
 
Onsdag och torsdag 18-19/1
Arbetet där uppe fortsätter. Vi kan nu inte gå dit upp och titta hur det ser ut, då dom håller på med asbestsanering. Golvmattorna, och kaklet i köket, samt de ventilationsrör som är av eternit. Nu väntar vi på offert från Ocab på vad det skulle kosta att få bort de eternitrör som man inte kan säga är drabbade av branden.

Idag torsdag har dom börjat riva innertaket, samt att det är nu bestämt att man kommer att riva upp alla parkettgolv för att ta bort allt sågspån och lägga nytt på hela ovanvåningen. Det första vi fick höra var att man skulle låta parkettgolven ligga och att man skulle slipa och lacka om dom.... men nu ska det tydligen bli nya.

Vi väntar även på offert på fönstren, eftersom det måste bestämmas rätt snart eftersom det omkring 6 veckors leveranstid på dom.

I nästa post blir det lite bilder....
 
20120106-02-trapp.jpg
Denna bild visar trappen utanför det rum där branden startade.

20120106-03-trapp.jpg
Taket i samma trapp. Vi har målat hela trappen inkl. taket men som synes så har elden gjort att färgen lossnat och flagat. Man kan även tydligt se att taket har spruckit av elden och förmodligen även av släckningsarbetet.

20120106-04-hall.jpg

Bild från övre delen av trappen och gång till vårt sovrum längst bort. till höger, och som inte syns i bilden är det rum där branden startade.
 
Redigerat:
Nu kommer lite bilder av hur röken har skadat övriga utrymmen på ovanvåningen. Vi börjar med toaletten.

20120106-05-toalett.jpg

20120106-07-toalettgolv.jpg

20120106-10-toalett.jpg
 
Nu kommer lite bilder från rummet där branden startade:

20120106-24-sovrum1.jpg
Garderober som ligger mellan två rum. Tydligen av mycket bra och gedigen kvalitet, därför att det enda som egentligen skadats var garderobsdörrarna, men själva stommen har stått emot elden och gjort att den inte spridit sej till det intill liggande rummet.

20120106-25-sovrum1.jpg
Hörnet där pojkarnas våningsstäng stod. Se hur putsen har farit från yblocken pga ålder och av hettan från elden. Denna bild visar dock hur det såg ut efter uppstädning och total tömning av rummet. Vet inte om vi har tidigare bilder - tyvärr.

20120106-26-sovrum1.jpg
Fönstret - där branden startade. I fönstret sitter en fläkt för att dra ut mer av röklukten ut ur huset. Det går även flera avjoniseringsmaskiner där uppe...

20120106-27-sovrum1.jpg
Det var ju en transformator som orsakade branden, och jag antar (lekmannagissning) att det gjorde att elledningar också brann. Denna bild visar den skada om uppstod vid takkontakten och skadan som uppstod i taket. Man ser ju tydligt hur "tunt" taket egentligen är - i stort sett bara armeringsnät och puts.


20120109-03-sovrum1.jpg
Dörren till det rum där det startade.
 
Moki skrev:
Hej,
På juldagen kom våra fantastiska grannar över och talade om för oss att det brann i vårt hus.
Vadå, var ni hemma alltså?

Tur att det "bara" var hus och prylar som skadades!
 
Hej, ja vi var hemma. Vi var på nedervåningen och förberedde middag. Vi har en tjej inneboende hos oss och Hon hade just tänkt det när grannarna i praktiken ryckte upp vår ytterdörr, då tänkte även min man, det luktar bränt.

Ska försöka beskriva planlösningen på vårt hus. Huset är ca 8x12 meter utvändigt och ingången är i ena gaveln. När man kommer in i huset har vi trapp direkt till vänster och då kommer man upp precis mitt emot det rummet som brann. När man kommer in i huset och går rakt fram, så får man gå till mitten av huset, till vänster, då kommer man till köket. Vi äter längst in i huset. Så branden startade längst bort ifrån det utrymme vi var i, men närmast ytterdörren. Nu går röken och branden uppåt, istället för neråt, vilket förmodligen gjorde att vi inte kände någon röklukt på nedervåningen. Vi hade vid branden bara bott i huset i 4 månader, och hållit på att måla och tapetsera däruppe, så det fanns inga brandvarnare uppsatta..:blushing:
 
förresten, alla bilder är klickbara, så man tydligare kan se dom....
 
Lite fler bilder:

Har har rivningen börjat. Bland det första som revs var garderobsväggen mellan det rummet som brann och rummet intill. Dessa två rum var alltså barnens rum:

20120112-01-sovrum1-2.jpg

20120112-02-sovrum1-2.jpg

Köket rivs:
20120112-03-kok.jpg

20120112-04-kok.jpg

Garderoberna i hallen rivs:
20120116-01-hall-toa.jpg
här kan ni även se ett av de eternitrör som finns i huset. dvs ett ventilationsrör i detta fall.

Plastmattan i hallen rivs och asbestsanering följer, då mattlimmet innehöll asbest:
20120119-01-hall.jpg
man kan även se att elen blivit bortplockad.

rivning av innertak påbörjad:
20120119-02-sovrum1-2.jpg

20120119-04-sovrum1-2.jpg

fler bilder kommer.
 
Rivning av taket i köket:
20120119-05-kok.jpg

en till:
20120119-06-kok.jpg

Rivning av kakel i toan:
20120119-08-toa.jpg

byggställning i trappen inför rivning av taket i trappen:
20120119-15-trapp.jpg

rivning av taket i vårt sovrum:
20120124-01-sovrum3.jpg

taket borta:
20120124-12-sovrum3.jpg

sedan dessa blev tagna är det mer som hänt. Dom bestämde sig för att ta bort alla parkettgolven, det skar i hjärtat, då det på undersidan var stämplat det är de var tillverkade. '51. Det var sk holmsundsparkett. Nu ska vi välja nytt golv, och jag har en känsla av att vad vi än väljer kommer dom nog inte vara lika fina om 60 år som dom gamla var :( Frågan är ju bara om man kan välja rätt?!
 
Det kommer fler bilder, men dom är fortfarande på minneskortet.

Till veckan kommer offerter på fönsterbyte, installation av ftx, golvet, nya rör och golvvärme i toan. Det får vi stå för själva, då det inte anses ha blivit påverkat av branden. Vi väntar också på offert av asbestsanera bort de gamla ventilationsrören då vår avsikt är att låta installera ftx.
 
Vi bor i ett tvåplanshus med källare och nu när all isolering är borta så märker vi att fjärrvärmen går på max, men vi har absolut inte varmt i huset. Dels drar det massor från de kopplade två-glas fönstren, men uppåt saknas isolering; dels det som låg under parkettgolvet, och dels det som saknas på vinden. Det är INTE kul när det nästan har varit -30 grader ute..... det enda stället man egentligen vill vara på är under täcket, för det är det enda stället som är varmt....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.