Bott i detta hus ett år nu. Förra vintern (som var kallare) var det inga som helst problem med värmen. I år började det med att elementen i halva vardagsrummet, köket var kalla. Luftade dessa och tycks bara förflyttat problemet. Nu blev elementet i groventren kallt (samma sida av huset).
Men då det ju blev varmare i de rum man vistas mest blev vi ganska nöjda.
Luftade även elementen på övervåningen men de blev varma till en början och sedan kalla igen. Nu har även elementen på andra sidan vardagsrum/kök blivit kallare. Känns som att det inte går att få varmt överallt? Att vi bara förskjuter värmen fram och tillbaka mellan rummen. Det skvalar i många av elementen men de förblir kalla. Förstår inte detta. Har försökt läsa på men finner inte det jag undrar över.
Finner att man kan behöva fylla på vatten om man tar ur vatten. Vart fyller man på? Sköter inte systemet detta själv?
Den vattenburna värmen är insatt 2006 och vad jag förstår är den kopplad till vår panna Thermia Atria. Det sitter en röd behållare i anslutning till pannan som tycks gå till rören till den vattenburna värmen. Finner ingen stans att "fylla på". Pannan säger "inget behov av värme".

Som sagt, nybörjarfrågor.... Kan någon hjälpa mig att bringa lite mer klarhet?
 
Skvalar eller bubblar det i radiatorerna så är det luft i dem.

Det borde stå i manualen hur man fyller på vatten till systemet.
Leta efter ett rör från inkommande kallvatten till returledningen på systemet
 
Den röda behållaren vid pannan är ett tryck expansionskärl. På ingående rör skall det någonstans finnas en sk syrventil som reglerar övertryck och släpper in vatten i systemet. Kolla att den fungerar som den ska.
För att sen lufta systemet STÄNG AV cirkulationspumpen.
Börja att lufta på nedervåningen tills det kommer vatten ur elementen, inte bara luft. Ta sen övervåningen!
Hoppas det löser sig!
Christer
 
Det borde finnas en manometer (Tryckmätare) nånstans i teknik/pannrummet. Likaså en påfyllningskran där man kan släppa/trycka in kallvatten i värmesystemet. Det ska vara tryck i systemet som motsvarar minst vattenpelarhöjden till översta elementet. I fallet med ett slutet expansionskärl, måste man också hålla koll på "luftttrycket" i detta samt att gummimembranet är helt.

Sök på forumet så finns det info...

En SYR-ventil har oftast inget med detta att göra. (Om det inte är en "polsk 4-vägare") SYR systemet är ett nödkylningssytsem som skall spola kallvatten genom (ved)pannan om den blir för varm/riskerar koka, det normala är att man isåfall låter kallvatten gå genom slingor i pannan helt avskilt från värmekretsen, i den "polska" varianten finns inte den separationen utan man låter helt enkelt kallvattnet ersätta värmekretsens vatten....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.