Vi har bestämt oss för att ha direktel på övervåningen på vårt älvsbyhus. Nu undrar vi bara om det spelar någon roll om vi har 230v eller 400v. 400v kräver ju installation av elektriker medans 230v ansluts till vägguttaget. Finns det några regler för hur det är när man skall inreda vinden på ett nybyggt hus? Krävs det att man har 400v element?

Hoppas någon vet svaret på det här=) :D
 
Du kan göra som du vill, men det förutsätter att du har uttag där du ska ha radiatorerna om du väljer 230 varianten med stickpropp.
 
Det är juh en klar fördel om elsystemet är dimensionerat för att köra element på vägguttagsgrupperna....
 
Min far är elektriker så han fixar det oavsett vilket vi väljer. Men jag är mest intresserad av om det är något av alternativen som är bättre än det andra.
 
400v är alltid att föredra för stora belastningar.
 
Ok då är det väl lika bra att köra på det=) Tack för svaren ;D
 
Det finns dessutom 400V-element som är anslutna med kontakter, men då brukar väl vägguttaget (specialare) ingå i ett paket med elementen, så man måste ha elementen levererade (eller om de skulle vara restnoterade göra upp att få uttagen levererade i tid) när elektrikern ska göra jobbet.
 
  • Gilla
Mikkell
  • Laddar…
Jula har bra kopplingsboxar att sätta bakom elementet med kontakt så du lätt kan lyfta bort det vid t.ex. tapetsering (410-145).
400V element ska du absolut ha vid nyinstallation, ger lägre ström per fas och fördelar belastningen mellan två faser. Att montera 230V element med vanlig stickpropp när du drar ny el är amatörmässigt och det vill du väl inte...? ;)

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.