Jag bor i en lägenhet byggd i början av 90-talet, det är en etta och i "kökavdelningen" finns det ett jordat eluttag. Alla andra uttag i rummet är ojordade.

Enligt vad jag har hört så är bestämmelserna så att det inte får finnas både jordade och ojordade uttag i samma rum, stämmer detta?
 
Normalt så finns en jordlina dragen fram till fördelningspunkten för rummet så för en elektriker tar det ingen tid att dra den vidare till kontakterna så du kan få alla kontakterna jordade.
 
förr va det så.....då skulle va jordat bara vid köksbänk övrigt ojordat
 
Ingen el-lagstiftning gäller retroaktivt om man inte gör någon ändring/ombyggnad.
Däremot kan t.ex. jordbruk, industrier etc. råka ut för höjda krav från försäkringsbolag vad gäller el-anläggningen.
 
Vad är faran/risken med att ha jordat och ojordat i samma rum ?

Ja, det ser ut så i minst ett av våra rum :-[

Vad är definitionen på rum egentligen i detta fall? måste det vara dörrar mellan rummen ?

Vi har ju t.ex. ett kök (med jordade uttag) som sitter ihop med matrum och vardagsrum (med ojordade uttag) utan att det finns några andra väggar än en spalje.
 
Faran är samma som att ha ojordat i rum med jordade prylar, typ vattenledning. Dvs att du kan ta i ngt som äör strömförande med ena handen, samtidigt som du har andra på ngt som är jordat, via ett jordat uttag eller via exvis vattenledningen.

Att få 230V mellan exvis tummen och pekfingret är visserligen inte speciellt angenämt, men inte alls lika farligt som att få mellan händer eller hand och fot.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.