Håller det?...har tänkt bygga i källare så därav valet av plåtreglar. Har tänkt klä reglarna med isolering, sen osb, sen bastufolie sen tunna gles innan jag sätter panel(för att få luftspalt)...tror ni det hålleh för lavarna....dvs plåtreglarna med osb utanpå?
//
M
 
S
beror på vad regel du tar. helst konstruktions regel än vanlig regel.
va noga med fästa regelarna.
rent som du planerat skall väggen hålla.
skulle ha lite tightare med gles där du ska ha bastu och lavar.
bara för få det stabilt bakom. och få bra fäste.
full skruva osben
 
ska man sätta cellplast som isolering i reglarna eller vanliga isoleringsskivor`?....tänkte ha en luftspalt bakom mot källarväggen....
/
M
 
  • Gilla
palle_tjörnarp
  • Laddar…
S
jag skulle inte ha cellplast.
men det funkar säkert skulle dock ha iallafall 2cm luftspalt.
 
Jag satta plåtregel mot källarväggen och lämnade två cm luftspalt. Sedan satte jag en vanlig glespanél (28x70) på reglen för att ha något att skjuta bastupanélen i, har liggande panél. Mellan plåtreglarna drog jag sedan ståltråd så att isoleringen ligger öppen mot källarväggen. Jag har inte använt någon folie eller plast och det funkar klockrent utan. :)
 
  • bild.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
trojlee skrev:
Håller det?...har tänkt bygga i källare så därav valet av plåtreglar. Har tänkt klä reglarna med isolering, sen osb, sen bastufolie sen tunna gles innan jag sätter panel(för att få luftspalt)...tror ni det hålleh för lavarna....dvs plåtreglarna med osb utanpå?
//
M
Har då några skisser som du kan visa ?
 
Har tyvärr inga skisser, allt är byggt med ritningen i huvudet. Tejpade upp på golvet och sedan var det bara att köra. Har endast träreglar på de ställen jag fäst ett fönsterparti och dörr samt duschdörr. Sedan körde jag frigolit mot golvet och ca 15 cm upp så att jag slipper ha isoleringen mot golvet med tanke på fukt.
Ska lägga upp bilder på hela projektet inom kort, tog tre år, inte riktigt klar ännu. Men man har ju hunnit med barnafödande och annat emellan också. :)
 
Begriper mig inte på nya paint:)...får dra en till förklarin istället. Om vi börjar utifrån så har jag yttervägg, sen blir det en luftspalt på ~2cm, sen reglar jag upp med plåtreglar 2"*2" som jag najar med ståltråd och sätter 45´s isolering i...basrufolie på det. Sen utanpå reglarna skruvar jag osb-skivor för att få hållbarhet. Sen utanpå dom typ 20mm*40mm stående läkt för att sen skjuta panelen liggandes.
I taket lämnar jag också ~2-5cm luftspalt. Där blir det ingen osb...
Kan detta funka??...det jag funderar över är....--> jag har tänkt sätta klinkers på golven. Skulle vilja klinkra upp en plattrad som en sarg inne i bastun dvs ~10cm upp. Går det att göra detta på osb´n?eller hur hade ni löst det???
 
Jag har gjort ganska exakt som du men jag satte varken bastufolie eller osb skiva utan skruvade den stående läkten rakt på plåtreglarna och sköt sedan panelen i dem, sitter som berget.
Vid golvet satte jag en våtrumsskiva (typ denna http://www.bauhaus.se/norgips-humidboard-13-mm-900.html) 10 cm upp, använde det som blev över när jag byggde duschen, och satte sedan en halv klinker upp på den.
Konstruktionen är stabil men det kan ju även bero på vilken panel man sätter, jag har satt värmebehandlad asppanel 15x125 från Exacta (http://viewer.zmags.com/publication/e908956b#/e908956b/70).
 
har du förstärkt nått där du har satt lavarna?
 
carlof skrev:
Jag har gjort ganska exakt som du men jag satte varken bastufolie eller osb skiva utan skruvade den stående läkten rakt på plåtreglarna och sköt sedan panelen i dem, sitter som berget.
Vid golvet satte jag en våtrumsskiva (typ denna [länk]) 10 cm upp, använde det som blev över när jag byggde duschen, och satte sedan en halv klinker upp på den.
Konstruktionen är stabil men det kan ju även bero på vilken panel man sätter, jag har satt värmebehandlad asppanel 15x125 från Exacta ([länk]).
Vad har du satt för belysning i din bastu?Har du några bilder från bygget och färdigt?:D
Behöver inspiration....
/
M
 
Nej, jag förstärke inget men jag har satt stöd ner mot golvet så belastningen ligger där. Använde för övrigt lavavirke för att bygga stommen då det ser bättre ut rent estetiskt sätt med tanke på mellanrummen mellan brädorna på laven. :)
Använt bastulav-virke från Exakta, värmebehandlade asp 28x140 mm, http://viewer.zmags.com/publication/e908956b#/e908956b/72.
Gällande belysningen så har jag satt tre st led lampor som lyser ner över väggen (med dekorsten) bakom aggregatet, blev riktigt bra. Hittade dem på Clasohlson, http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=165468941.
Under laven satte jag en poslinssockel som blev över (typ en sådanhär fast oldschool http://www.byggfabriken.com/sortime...el/info/produkter/730-122-vit-lampa-rak-ip57/), satt tidigare i taket i källaren och i den satte jag en LED lampa med tillhörande fjärrkontroll så jag kan välja vilken färg man vill ha under. Funkar riktigt bra, http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=166375251.
Kommer att lägga en separat tråd med hela bygget senare.
 
Jag byggde också bastu i källaren med plåtreglar och osb. Jag löste det så att jag satt kortlingar 45x95 träregel på den höjd där laven skulle sitta. Blev kanon att skruva fast laven i den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.