Kanske, men då är det bättre att dammsuga nån gång :)
 
Emil_K skrev:
Alla kanske inte vill möblera exakt likadant. Tycker det är väldigt dumt att placera infällda strömbrytare och uttag efter hur man tror att man vill möblera när rummet är klart. I ett hotell används ju samma möblemang på samma plats i många år, så där blir det lättare att räkna med såna funktioner
Då vore det kanske läge för elbranschen att ta fram sladdmonterade trappomkopplare och någon slags stickkontaktlösning för lampströmbrytare (med brytjack så att det går att få ström i uttagen även om den stickproppanslutna trappomkopplaren inte är inkopplad)? Alternativt borde svensk standard föreskriva någon form av trådlöst styrbar strömbrytare för taklampa i sovrum.


elmont skrev:
Om man nu vill ha fönsterlampor och inte vill flytta "TVn" med tillbehör dit. Jag menar, ena gången passar det andra gången blir det fel. Man försöker tända en lampa och TVn slocknar.
Det är ju just därför det finns uttag med separat anslutning för fas/tändfas till de två halvorna. Tyvärr fanns vad jag vet sådana uttag inte på 70-80-talet då man vad jag förstått började koppla vanliga vägguttag över strömbrytare, och dessutom snålade man nog ofta så att man bara monterade upp ett styrt uttag istället för ett styrt och ett ej styrt invid varandra.

D.v.s. jag håller helt med din kritik när det gäller befintliga installationer med standarduttag, men däremot tycker jag att det verkar bra att bryta ena halvan av ett modernt uttag.
 
Ja, givetvis ska det ju vara uttag med sep. brunntändning. :)

//Patrik
 
Och 8 brytare vid dörren som knappast någon som vet vilket uttag/lamputtag knapparna tänder. Det är det som ställer till det hemma hos mig
 
E
yxis, det finns trådlösa trappbrytare. Ett mottagarrelä bakom den fasta brytaren och en trådlös brytare som kan skruvas/klistras upp på valfritt ställe, t.ex sänggaveln.
 
Att ha ett elutag rakt under fönstrets ena sida är väldans praktiskt.
 
Och där brukar man alltid sätta ett uttag, en liten bit från elementet,
 
elmont skrev:
Och 8 brytare vid dörren som knappast någon som vet vilket uttag/lamputtag knapparna tänder. Det är det som ställer till det hemma hos mig
Synd att det är så svårt att få till någon vettig märkning utan att det ser ut som en "funktion++ före design"-arbetsplats där man ofta ser för lekmän krytiska beteckningar vid varje uttag/brytare (typ A1XYZ123 eller liknande som säger nåt om vilken grupp på vilken central ett uttag är kopplat på).

Det vore kanske en bra idé om någon brytartillverkare införde en serie där man kan lägga in sin egen "grafik" under ett genomskinligt lock på själva vippan (ungefär som de där brytarna där man kan lägga in sin egen tapet i ramen om jag inte minns fel), och skicka med färdig "grafik" för t.ex. "taklampa", "fönsterlampa", "utelampa vid ytterdörr", "utelampa vid knut" o.s.v.?

Tänk som de där fåniga symbolerna som följde med klisterarket till VHS-band för 30 år sen, fast bra ;)

Emil_K skrev:
yxis, det finns trådlösa trappbrytare. Ett mottagarrelä bakom den fasta brytaren och en trådlös brytare som kan skruvas/klistras upp på valfritt ställe, t.ex sänggaveln.
Smidig lösning. Nu vill jag bara få in det i svensk standard för sovrum! d^_^b
 
Orsaken till att det inte finns vettiga märkningar och tex trappbrytare vid sängen är väl att det är så låg efterfrågan ;)
 
Det bästa är ju att installera ett bussystem.
Så kan man ändra knappkonfigruationer/senarios och mycket mer ifrån datorn utan att flytta på en enda tråd.
 
elmont skrev:
Orsaken till att det inte finns vettiga märkningar och tex trappbrytare vid sängen är väl att det är så låg efterfrågan ;)
Ja, fast det beror väl antagligen på att folk i allmänhet inte kommit på vad de bör efterfråga. Jämför att efterfrågan på tv-apparater var rätt låg före tv-sändningarna kom igång o.s.v. ;)
 
Behovet att släcka fönsterlampor är faktiskt inte speciellt stort.

Sedan LE-lamporna kom står våra på 24/7, det handlar om bekvämlighet och trivsel till en kostnad om ca 1 kr/dag. Att stänga av standby är ju direkt fånigt, vår TV drar 0,4 W i det läget.

Den som tycker jag är miljöbov kan sluta flyga till Thailand på semester. ;)
 
Som sagt, jag har haft möjligheten att tända och släcka fönsterlampor i ca 30 år, men det utnyttjas ytterst sällan och ingen skulle sakna "brytarna" om jag plockar bort dom.
 
Jag å andra sidan tycker det är ganska smidigt att kunna styra fönsterbelysningen på ett ställe i varje rum, speciellt eftersom vi har ett antal.
 
Att fixa så att fönsterbelysning i vardagsrum och kök styrs med knapp innanför dörren/öppningen till rummet var bland det första jag ordnade när jag flyttade till lägenheten. I vardagsrummet är det dock ett permanent provisorium med lång lampsladd från ena halvan av kronuttaget i taget ner till lampan i fönstret... Ska fixas vilket år som helst...

Det är säkert skillnad också beroende på hur man bor. Av nån anledning finns inga dörrar förutom badrumsdörren och ytterdörren monterade i lägenheten (men det står en trave blandade dörrar i vindsförrådet...) så för att få mörkt i sovrummet måste alla rum släckas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.