Intressant. Jag har också tittat på Martin, tilta klinga åt båda håll är ju såklart en stor fördel. Trott att Felder och F4 skulle höra till state of the art?
Min erfarenhet av Hammer och de billigare Felder är att de är lite enkla och lättviktare, men Format 4 verkar ju väldigt stabbigt? Vore roligt höra din motivering?
 
Deras nollpunktlutning är inte sann eller sann är den väl men den är mätt i från centrum på klingan så när man tilltar klingan blir det inställda måttet 0.6 mm kortare så man får i alla fall kompensera för det. vist köper man en format 4 som har motoriserat annhåll så spelar det väl ingen roll. Det sitter samma typ av motorvagga från 500 serien till 900 serien. och om jag inte mins fel även i F4.

Pär
 
Får man fråga vad det blev i stället för Feldern?
 
Jag hade en 900 som var7 år ägde den i ca 1år sålde den för jag ville ha nollpunktslutningen och hade tittat på altendorf och scm fått offerter rojek, paloni casadei, och några till som jag ej kommer i håg. Kollat bloket dagligen flera ggr i nästan två år varit i kontakt med Tyskland och dom flesta maskin försäljare i Sverige och det är inte lätt att hitta en hyfsat ny begagnad justersåg som jag ville ha. Det bästa var faktiskt en felder 700 så en sådan vart det
för den hade nolpunktslutning haaa haaa haaa det var ju inte sant ingen försäljare i hela Sverige kände till att det var mätt i centrum på klingan. så nu så står jag på ruta ett igen

Pär
 
Ja skulle jag byta till fullformat så är det bara Altendorf, Kölle eller Martin som jag ser som alternativ. Men man måste oftast upp lite till för att begagnatmarknaden skall bli intressant. runt 80000 + moms. Men pga platsbrist får jag och min kollega klara oss med en scm si15 så länge. Vilka fabrikat har du konstaterat har nollpunktslutning?

http://www.blocket.se/dalarna/Justersag_Altendorf_W80_2003_38185326.htm?aw=1
eller
http://www.blocket.se/goteborg/Justersag_Altendorf_WA80_37909093.htm?aw=1

Kan ju vara alternativ men dem har du väll redan sett.
 
En av mina krav är 2.5 bord och manuell höjning och tilt av klingan så då faller väldigt många bort för dom flesta är med 3,2 m bord. Och i den prisklassen är det nästan alltid billigare att köpa från tyskland även om frakten landar på ca 10000.
Förövrigt så är jag inte så förtjust i deras justerbord

Pär
 
Redigerat:
Tycker paralelogram bordet känns bra. Martin har ju börjat med det nu också. Dom hade det på båtvarvet jag jobbade på och de i verkstan var mycket nöjda med det. Det jag använde den hade jag aldrig glädjen att prova det dock.
 
Det är det som är problemet att alla tillverkare inte har deras topp of the line maskin i enklare utförande som manuel höjning och tilt. Jag är helt övertygad om att det finns en marknad för det.
I England men mycket mera i USA så är bordsågar mera utbrett och pratar man med dom så kan dom inte förstå att vi betalar 100 000 för en bra standard såg och jag kan förstå dom det är helt orimligt. Med tanke på att där kostar en bra såg 25000-30000 och jag vet att ett 2,5 m justerbord till felder kostar ca 20000 om man köper ett då är vi uppe i 45000-50000. Då behöver vi en bomm, format bord och kapannhåll och det kan inte kosta mera 10000-15000 då är vi uppe i 55000-65000 och vist kan vi köpa justersågar till det priset men det är tillverkarnas lågprisserie.

Ja parallelogram verkar fantastiskt bra har bara klämt på det vid mässtillfälle. Parallelogram format bordet som sitter på kölle sågarna du länkade till verkar vara en ganska enkel konstruktion om man jämför med dagens frågan är då om den är bra minsta glapp och repeterbarheten går förlorad och det är nackdelen med äldre begagnade sågar. Men om den fungerar så är vi tillbaka på ruta ett att sågarna i dag är så komplicerade och då ökar priset
En sådan enkel sak som att montera digital avläsning kan inte vara dyrt. Men istället så automatiserar dom och då ökar priset katastrofalt för det blir så komplicerat. Så vi små skuttar som vill ha en bra såg får nöja oss med deras billigare sågar

Ja vist skulle det rent teoretiskt gå med 3.2 bord men det blir i praktiken mycket större. Dom tillfällen jag måste klyva något längre än 2550mm så öppnar jag garage dörren.

Pär
 
Tycker nog att din jämförelse landar på just något motsvarande detta. http://www.sagspecialisten.se/produkter/justersagar/altendorf-wa-6/
Och då är du både där i kvalitet och pris med det som du staplar upp. Det är min uppfattning. Tycker inte att deras bordssågar verkar vara så mycket att hänga i granen över där.

Jag tycker naturligt vis att det rör sig om ofantliga pengar för ex en ny martin och det kommer aldrig bli aktuellt. Men det är ju inte bara styrning och lite el som är merkostnaden. Utan den genomgående högre kvalitén på alla komponenter. Jag tycker att det har varit allt för påtagligt när man känt på vissa maskiner.

Vill egentligen inte försvara priserna på nya maskiner men det är ju trotts allt så att pris och kvalitet hänger ihop. Man kan ju bara titta på sig själv. Man kan bygga ett jätte fint skåp på x timmar men skulle det göras lite bättre rätt över så... det är ju en accelererande kurva. För att nå lite längre kan det behövas ganska mycket mer insats.

Däremot är jag helt med på det du säger om att det garanterat finns en marknad för deras hi-end modeller fast med lite stöddiga rattar istället för lull. Men för egen del anser jag "nytt" vara något man betalar lite för mycket för i de flesta fall. Klart att man inte får den precision man önskar direkt när man köper begagnat. Det glappar någon stans och snittet blir inte bra men det är om man köper bra grejer något man kan återupprätta. Det handlar om lite skruvande och kanske i värsta fall att något behöver lämnas bort. Men samtidigt lär man känna maskinen.

Egentligen så är det ju så att vi håller på med ett alldeles för maskin och verktygs intensivt hantverk i förhållande till taxan. Om en ny såg skall betala sig så får du köra ganska många timmar. Skall man bedriva ett lönsamt snickeri ensam så är det ju egentligen en fullformats såg, en kantlistmaskin samt borr för grytgångjärn och inget mer. Fruktansvärt tråkigt. Mycket saker som ligger på hyllorna som man måste ha för att klara vissa moment men kommer dröja länge innan de betalt sig. I många branscher skulle det aldrig accepteras. Det är det som är det farliga med att tycka om sitt jobb.

Vart lite för mycket svamlande här kanske, då jag egentligen tror att vi är inne på samma spår.
 
Håller med om att maskininvesteringarna och driften+ verktyg inte står i relation till timtaxan man kan ta ut... Får många förfrågningar varje vecka men 90% hör inte av sig igen när de fått pris (privatpersoner...)

Min begagnade Robland har 2,5 m justerbord, extremt lite glapp, manuell justering av allt och tar 400 klinga samtidigt som rits, så parkera eller ta bort rits behövs aldrig. 7,5 hk motor, separat för rits, 1,3 m klyvbredd, fällbart SUVA osv. Allt till för mindre än 40 000.
Dock är jag lite "digitalnördig" och gillar sådana maskiner, men i praktiken blir det nog dyrt i längden med all elektronik och servomotorer, pajar det kostar det...
Så helmanuellt och robust passade mig i min halvkalla enkla snickeriverkstad

Dessa Robland dyker upp med jämna mellanrum, oftast 3,2 m släde (Z3200), men håll utkik efter Z2500 och du gör ett riktigt bra fynd.

Till hösten ska jag ner till Trä- och teknikmässan 2012 i Göteborg för att klämma och känna på justersågar... Inte nyttigt, men byter jag inte bil på de närmaste 5-6 åren så kanske det blir en ny såg istället...
 
Tjena på jobbet kör vi en Robland Z3200 den har vi plågat i många år nu och verkar inte vilja ge upp vi kollade lite efter ny justersåg för 2-3 år sedan är väll altendorf eller format4 som gäller. Digitalt icke motoriserat klyvanhåll tycker jag är värdelöst man står och jagar tiondelar in absurdum tar bara massa onödig tid då siktar jag hellre med ögat efter skala och anhåll.
 
Jag personligen tycker du har fel snickarfrasse för mig går det mycket fortare att ställa in klyvannhållet med digital avläsning. Oftast så behöver jag inte gå runt justerbordet för att ställa in klyvannhållet utan sträcker mig över justerbordet och skjuter annhållet och ser på digitalen tycker det går väldigt fort.
Och på plussidan får man perfekt repeter barhet.
Men det hela kanske beror på vad man har för toleranser på det man jobbar med för stunden.

Mvh Pär
 
Väcker denna tråd igen då jag och kollegan skaffat en såhär fin grej. Kom in i verkstan igår. Provstartades idag. Kommer bli en spännande tid framgent.

IMG_1355.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

IMG_1336.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Daniel_N
  • Laddar…
k_haddock skrev:
Väcker denna tråd igen då jag och kollegan skaffat en såhär fin grej. Kom in i verkstan igår. Provstartades idag. Kommer bli en spännande tid framgent.

[bild]
[bild]
Stort grattis! Ser ut att vara en riktigt fin maskin.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.