Vi kommer till våren att bygga ett ca 40 m2 stort glasväxthus. Min fundering gäller hur jag ska göra grunden.

Jag har hört om en variant som går ut på att man gräver en djup grop (ca 1,5 m?) och fyller den med sten. Ovanpå detta bygger man växthuset. Utanför ena gaveln gör man ett luftintag till stengropen, och i andra änden av växthuset gör man utblås från stengropen men inne i växthuset. Finessen ska sedan vara att man suger in luft genom stengropen och in i växthuset. Detta ska leda till en jämnare temperatur då stenarna kyler luftströmmen när det är varmt ute och värmer luftströmmen när det är kallt ute.

Har någon av er erfarenhet av detta? Vet någon om det fungerar?
 
Jag vet att jag läst på nätet någonstans om nån som gjorde något liknande, det var bilder och skisser med som förklarade tanken. Jag ska försöka hitta sidan igen..

Äsch, hittar inte den sida jag tänkte på men här är en annan som jag snubblade över när jag letade: http://www.odlingshus.se/

Helene
 
Redigerat:
Det är en mycket bra ide tycker jag! Kommer att bygga ett växthus på detta sättet så snart jag får tid. Vet inte om det var den här websidan som Helene tänkte på
http://people.umass.edu/caffery/greenhouse/index.html
men det är i alla fall den som inspirerat mig! Det finns ritningar på allt där och fläktarna till värmemagasinet är viktiga tror jag.
MVH
/Stenper
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.