Hej.
Jag har en strömbrytare med tre knappar.(som styr tre olika lampor)
Vill ha en dimmer.
Men jag har inte hittat nån dimmer med tre knappar.
Vad kan man göra?
 
Du kan sätta en dosdimmer som styrs av impulser från knapparna, ett kort tryck tänder eller släcker, ett långt tryck dimmar upp eller ned (varannan gång). Själva dimmern monteras då en lämplig dosa, och så sätter man fjädrar i brytaren (alternativtr byter ut den om det inte är ett fabrikat man kan få tag i fjädrar till).
 
Sätta en fjäder bakom en av vipporna och sätta en dosdimmer bakom brytaren. Det kräver dock att du har en brytare som klarar det, t.ex. Elko RS och ELJO Exxact. Eljo Trend 3x1pol (tre vippor) går inte att sätta fjäder bakom.

Edit: Pularen var före.

//Patrik
 
Kan ni länka vad för saker jag behöver så blir jag tacksam.?
 
snaggletooth skrev:
Tryckdimrar:
[länk]

Brytare:
[länk]
[länk]
[länk]
d^_^b
 
Prylarna finns att köpa på Clas olsson (iofs inte helt säker på att de har 3 kanppars brytaren). Annars elbutik.se om det känns enklare. Även Jula har det mesta av elko brytarna, men ej dosdimmer. Just eltako dimmern verkar som den bästa tillgängliga just nu.
 
Det är lättast att montera fjädrarna på ELKO....så du vet :)
 
Ja på Elko monteras de direkt på baksidan av själva vippan, den som man trycker på.

Gör inte som jag i en annan tråd beskrivit hur jag försökt få in fjädern under vippan i själva brytaren, det kostade många svordommar innan den rätta placeringen upptäcktes.
 
hempularen skrev:
Ja på Elko monteras de direkt på baksidan av själva vippan, den som man trycker på.

Gör inte som jag i en annan tråd beskrivit hur jag försökt få in fjädern under vippan i själva brytaren, det kostade många svordommar innan den rätta placeringen upptäcktes.
d^_^b:D:rolleyes::cool:
 
En annan variant är att köpa tre klassiska "ratt-dimmers", en flerfacktäckplatta och en tillhörande flerfackram för utanpåliggande montage (eller komplettera med två rot-dosor) och montera istället för brytaren du har nu.

Om du verkligen kommer att dimma upp/ned så är det troligt att du nog kommer uppskatta rattarna.

I lägenheten jag bor i så har vi en rattdimmer i vardagsrummet och den använder vi verkligen för att dimma ljuset med, medan i hall+sovrum har vi Wavemans fjärrstyrbara dimmers och de fungerar ungefär som en dosdimmer. Man håller en knapp intryckt för att reglera ljusstyrkan upp-ned-upp-ned mellan max/min. I teorin är det en bra idé, men i praktiken så blir det aldrig av att använda den funktionen, det är bara max eller avstängt som gäller.
 
Har funderat ett tag och det är bara en knapp som behöver dimras.
Vad kan jag då behöva för saker?
 
Sätt fjäder på den knapp du vill använda, kör på dimmern som klarar 230V på impulsingången och använd resten av knapparna som vanligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.