Hejsan allihop!

Detta är det första inlägget på detta forum och även som husägare :)

Vi har köpt ett hus på ca 100kvm + 100kvm källare.

Jag skulle vilja få lite tips och information gällande uppvärmningen, och då främst för luftvärmepump.

I vårt hus så har tidigare ägare eldat flitigt i Kaminen i vardagsrummet, samt kört på en luft-luftvärmepump. Vid behov har de även använt konvertorelement (tror det heter så) i sovrummen. Med denna kombination har dem fått väldigt låga driftkostnader, enligt energiprotokoll ca 2000kr/mån (då inkluderat med försäkring, VA, sophämtning osv osv.). Tar den informationen med nypa salt såklart.

Det jag nu undrar är:

* Om vi har på luftvärme pumpen 24/7, alltså dygnet runt, med inställningen på ca 20grader, Drar det då väldigt mycket el, och kommer det bli väldigt dyrt då??? Eller ska man endast sätta på pumpen vid behov? tror tidigare äger stängde av den jämt när dem ej va hemma och sen va väldigt sparsamma.

* Min andra fråga är: Dessa konvertorelement, Drar dessa jätte mycket el och blir dyra om man tex kör dem på natten vid behov? (finns timer på dem så dem stängs av vid viss temp.)




Hur använder Ni er värmepump? kör ni den bara vid behov, eller har ni den på ON hela tiden på en viss temperatur? Vad är smartast, och vad är billigast?

Är helt grön på detta område då det är vårat första hus, så alla tips och råd är välkomna! :)
 
El-element drar 2-3 gånger så mycket ström som en värmepump för att ge samma värme. Dock, ju kallare det blir ute destom sämre verkningsgrad får luft-luft-värmepumpen. Det finns mycket info om luftvärmepumpar på nätet, sök och läs på. De flesta som har luftvärmepump som huvudsaklig värmekälla har den på 24/7 under årets kallare månader. El-elementen ska du bara slå på om värmepumpen inte orkar hålla tempen i huset.

Om du är orolig för hur mycket energi luftvärmepumpen drar, så koppla på en energimätare så kan du hålla koll från dag till dag.
 
Okej, Tack för svaret Thomas! Då skall vi nog inte vara oroliga för att köra värmepumpen nästan dygnet runt :) Det är ju egentligen den huvudsakliga uppvärmningssystemet i vårt hus! Dock ger kaminen väääldigt behaglig värme när vi väl eldar och är hemma :)

Har 4st Pall i garaget med ved, så vi lär ju kunna elda :) Så kör vi med luftvärmepumpen och cirkulerar värmen bra i huset! Får väl prova oss fram lite och se vad som passar oss.

Var mest rädd för att vi skulle köra luftvärmepumpenn 24/7 och sen få en fet elräkning, och att man kanske egentligen bara skulle ha på den då o då när det bev som kallast.

Fler tips är välkommet :)
 
  • Gilla
Tobbeehh
  • Laddar…
Ja, låt värmepumpen vara på, när ni eldar med ved så går ju den ned i förbrukning. Vill ni spara energi så sänk temperaturen inomhus någon grad och använd en tröja extra ;)

Det finns många olika åsikter om både dagsänkning (när man är på jobbet) och nattsänkning (när man sover) och huruvida detta sparar pengar eller inte. Är du intresserad av detta så prova dig fram lite och se hur det funkar för dig.

I det långa loppet kanske ni ska fundera på att installera vattenburen värme.
 
Om det bara är kostnaden i pengar som räknas så skall du ha så kallt som möjligt inomhus. Vidare skall du se till att värmen i första hand kommer från kaminen och i andra hand från luftvärmepumpen. I sista hand använder du elementen. Det är dock mer bekvämt att ha värmepumpen på för jämnan, elda när man orkar och stötta med elementen i de rum som sitter långt från värmepumpen.

Mitt hus är 64 m² och värms med luftvärmepump, rörspis och elradiatorer. Värmepumpen drar visserligen lite ström även när den inte värmer, men den sprider värmen från eldstaden genom att den fläktar. Det är första vintern som jag har värmepumpen, men denna hittills ganska mesiga vinter har den klarat att hålla huset varmt på egen hand. När nu halva januari gått så har luftvärmepumpen förbrukat 134 kWh, men då har jag eldat en del också.

Erik
 
Tack för era tips! =)

En annan fråga som kanske är helt dum, men måste fråga! Drar luftvärmepumpen mycket mer ström om den är inställd på 21grader jämfört med typ 18-19grader. Om det är såpass stor skillnad om man slår ut det per månad, så man kanske ska tänka på vad man sätter för grad på pumpen. brukar nu ha 21grader på den och tycker det är väldigt behaglig värme i huset. Men om det gör stor skillnad i elförbrukning så kan man ju dra ner nån grad.

Tack så länge!
 
Det brukar påstås att man kan spara 10% i kostnad per sänkt grad i innetemperatur. Prova dig fram och se vad som gäller för ditt hus.
 
David_Sjömarken skrev:
Tack för era tips! =)

En annan fråga som kanske är helt dum, men måste fråga! Drar luftvärmepumpen mycket mer ström om den är inställd på 21grader jämfört med typ 18-19grader. Om det är såpass stor skillnad om man slår ut det per månad, så man kanske ska tänka på vad man sätter för grad på pumpen. brukar nu ha 21grader på den och tycker det är väldigt behaglig värme i huset. Men om det gör stor skillnad i elförbrukning så kan man ju dra ner nån grad.

Tack så länge!
Så länge du inte har på elradiatorerna så kan du ju sänka pumpen. Har du däremot elementen igång o sänker pumpen så får elementen jobba mer och det är inte ekonomiskt.
Du kommer dessutom att märka när det blir riktigt kallt ute att inte pumpen räcker till och då får du kanske slå på elementen.
Får man fråga vad det är för en pump du har?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.