frohike skrev:
LED är just nu en modesak.
Och internet är en fluga... :cool:
 
Jag tror att den värme en vanlig glödlampa alstrar under den relativt kort stund som dörren är öppen är försumbar i förhållande till den kyla som rinner ut under samma tid.


/Vojma
 
Inte helt inom ämnet, men kanske intressant ändå: Jag fick just en kylfrys som var bättre än min gamla. Lampan var trasig och jag ersatte den med den första LED-lampa jag köpt. Det finns en knapp som jag gissar är till infrysningsläge åt frysen. När den knappen är intryckt är lampan tänd även då dörren är stängd. Då måste kylskåpet jobba mer för att hålla kylan varvid även kyleffekten i frysen ökar. Alltså kommer mitt infrysningsläge att fungera sämre eftersom jag valde en LED-lampa.

Erik
 
MB77 skrev:
Och internet är en fluga... :cool:
Absolut. :D

Det jag menar med att det är en modesak menar jag att man sätter LED bara för att det är LED, det senaste mm. Man tänker inte på vad och hur man monterar utan tror att det är bara att slänga upp. Resultatet blir som det blir också.
 
Göran.W
Led är bara dyrt och onödigt i dom flesta fallen.
Led ger ungefär lika mycket ljus per watt som lågenergi.
Led håller 30-50k timmar men det finns led som bara håller 15k timmar med
Låg energi håller 6-15k timmar
Räknar man seriöst på det blir lågenergi lampor något billigare.
Det finns så klart tillfällen led är överlägsen tex där det är trångt.
Men att byta till led för att spara pengar är nonsens
 
LED är runt 6-7% energisnålare än LE i dagsläget, en skillnad som ökar för varje år.
Sen visst. LED är dyrt. Bra LED kostar, men det är inte som många tror att det är själva dioden som är den absolut stora kostnaden, för det är det inte. Därför kan du köpa snorbilliga LED-lampor från kina, men du får också vad du betalar för. Du får lampor med en otroligt kort livslängd, en okontrollerad färgtemperatur, okontrollerat ursprung mm. Dyra LED har en kontrollerad färgtemperatur, en livslängd (dvs den tid det tar innan dioden har 70% ljus kvar) som är högre. Effektivare värmehantering, och i mångafall en styrning som gör att sällan nyttjar dioden till 100% som man gör i kina-lampor.

Gör du en riktigt livscykelanalys så vinner LED i både ekonomi och drift. Men inte i hemmamiljö, då vinner LE. LED är billigare sett under hela sin livslängd kontra LE OM du räknar in kostnaden för arbetstid att byta en trasig lampa och kostnader för ljudkällor. I hemmamiljö har du ingen arbetskostnad som du kan räkna hem.


Hemma hos mig finns det led på ett ställe just nu, och det är i trappan, i övrigt har jag vanliga glödlampor, lysrör och LE. Beroende på vad jag använder utrymmen till. Där jag vistas länge, dvs där lampor lyser under lång tid sitter det LE eller lysrör. Där jag är kort tid sitter det glödljus.
 
frohike skrev:
LED är runt 6-7% energisnålare än LE i dagsläget, en skillnad som ökar för varje år.
Vilka LED då, och vilka LE? Jag gjorde en föga vetenskaplig undersökning av uppgiven effekt och ljusutbyte på Julas sortiment av LED och LE. Resultatet visade på ett generellt högre ljusutbyte för LE än för LED.

Erik
 
Jula ja... tar du samma typ av lampa (samma fabrikat = samma mätmetod för ljusutbyte) så ligger skillnaden på 2-4% till fördel för LED
 
Jag tittade på några Osram och Energetic LE respektive LED i Julas sortiment. Jämförelsen visade fördel till Osram, LE och högre effekt. Vad tittade du på?
 
Eftersom man inte vet mätmetoder från resp tillverkare så går det inte att jämnföra mellan olika fabrikat bara så. Jag tittade på Osram 11W LED mot Osram 12W LE, lampor med samma mått.

Tittar du på armaturer som är gjorda för LED kontra motsvarande armatur för LE är skillnaden större.
Men tittar du enbart på ex jula finns det ingen anleding i världen att ens fundera på LED, eftersom de lampor som finns med LED är riktigt usla i jämnförelse med LE. nästan samma livslängd till flera gånger högre kostnad till en minimal energibesparing.

Det kommer ta många år till innan LED är moget nog för Hemmamiljö.
 
Hoppas att tjena fått svar på sin fråga då vi börjar spåra ur en del. Jag jämförde bland annat en Osram 11W LE (421210) med en 12W LED (421226). Dessa två hade nästan precis samma utbyte. LE 54,5 lm/W, LED 54,2 lm/W. Du har inte blandat ihop dem? Jag hittar varken 12W LE eller 11W LED på Jula.

Intressantare tycker jag är vilka lampor som ligger bakom ditt påstående: "LED är runt 6-7% energisnålare än LE i dagsläget, en skillnad som ökar för varje år." Inte för att jag skall rusa iväg och köpa dem utan för att jag är intresserad.

Erik
 
Sorry.. 12W led och 11W LE skall det vara..
421226 mot 420513.. Båda från osram liknande storlek och nästan samma watttal. skillnad ~2-4%

"Tittar du på armaturer som är gjorda för LED kontra motsvarande armatur för LE är skillnaden större." ~ 6-7%

Och anledningen till detta är att en LED-armatur mäts lm utanför armaturen och i en LE-armatur mister du ljus påväg ut ur armaturen. lm-värdet på LE är från ljuskällan.

Tja.. välj,
Fagerhult
Atelje Lyktan
osv

Sitter med ett par hyllmeter kataloger från lampleverantörer, så listan går att utöka
 
Redigerat:
420513 är en 11W LE som ger 630 lm enligt Jula. Alltså 57 lm/W.
421226 är en 12W LED som ger 650 lm enligt Jula. Alltså 54 lm/W
Det får jag till en skillnad på 5% till fördel för LE.

Om ljuset från armaturerna mäts på olika sätt måste det väl vara bättre att jämföra motsvarande ljuskällor än att jämföra armaturer? Annars jämför man ju inte samma sak.

Jag är inte motståndare till LED. De tänds direkt med full styrka, de innehåller inte kvicksilver och de håller länge. Däremot verkar det tvärt emot vad som ofta sägs som att de LED-lampor som finns i handeln inte har lika bra ljusutbyte som lågenergilamporna även om de kanske kan ha det inom en snar framtid.

Erik
 
:blushing: Gisses vad jag lyckades blanda ihop det. Men du har helt rätt så klart.

Nja en LED-armatur ska ses som om den vore en lampa. Dvs hela uppbyggnaden av LED-armaturen skiljer sig från det vanliga tänket med lampor.
En LED-armatur är uppbyggd på så sätt att du har dioden. Den kompleteras med kylning, vilket skapar en modul. Så långt inget märkvärdigt. När det sen kommer till själva ljuset lider LED av ett stort problem, nämligen spridning av ljuset. Det man då gör i en LED-armatur är att behandla ljuset. Vilket olika tillverkare har olika patent på. Allt från mikroprisma till reflektorer och linser. Tillsammans bildar det en armatur som ses på samma sätt som en vanlig lampa.

Armaturer för andra typer av ljuskällor lider av motsatt problem mot LED dvs att samla ljuset. Det gör man genom reflektorer av olika slag.

Så skulle man mäta LED på samma sätt som en lampa skulle inte det inte skilja 6-7% utan kanske 20-30% till fördel för LED. (Nu pratar jag inte lampor a la Jula mfl)

Jag är heller ingen motståndare till LED. Skulle jag vara motståndare till något så är det Högtrycksnatrium som ger i mitt tycker det mest värdelösa ljus som finns. Men det är en annan historia.

Skall man sia om framtiden tror jag att ljuskällor som vi ser dem idag, som en lampa du skruvar i och ur för byte, så kommer det att försvinna mer och mer till förmån för enklare varianter av proffs-armaturer. Faktum är att priserna redan nu börjar komma ner på hyffsade nivåer. Idag kan du få en gårdsbelysning med LED som klarar 50000 timmar för under 2000 kr exkl moms.
Sen kommer synen på watt att ändras. IKEA har ju bland annat ändrat delar av sin redovisning från Watt till lm.
 
Göran.W
Håller inte med om att högtrycksnatrium lampor är värde lösa.

Dom utklassar dessutom både led och le med häst längder med 141 lumen watt
I dag finns det lampor som inte är så gula som man ser längs vägarna
http://www.ljusbutiken.nu/detaljer.asp?butik=8346755 2800 kelvin är inte så fruktansvärt gult som dom på 2000 kelvin dom sätter längs vägarna.

Kan man leva med lång tänd tid och den relativt dåliga färg återgivningen är dom ett bra allternativ om man ska lysa upp stora yter som tex en gårdsplan eller liknade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.