Sitter i köpartankar för ett 30-talshus i renoveringsbehov.
Huset är 105+50 kvm (1 1/2 plan + källare) och har en driftkostnad på 34k/år, vilket låter högt i mina öron.

Är det svårt att isolera hus från denna tid på ett bra sätt? Vart bör man börja och hur bör man gå tillväga? Någon som har ett bra ställe där man kan få tips el. information?

Själv funderar jag på att lägga klinkers i hela källaren med golvvärme. Måste man i så fall isolera grunden först?


Tacksam för den hjälp som finns att få.

mvh
Jonas
 
Rent tekniskt är det ganska enkelt att tilläggsisolera. Läs på ordentligt först bara och följ råden så att du inte får fukt eller mögelproblem. Obervera också att det finns olika metoder som inte ska blandas. Det svåra är att göra det snyggt och så at man inte förstör utseendet på huset! Det är inte heller säkert att det är lönsamt att tilläggsisolera överallt.

Prioriteringen är normalt:
1. Täta fönstren med nya lister. Garanterat lönsamt!
2. Tilläggsisolera vinden (du har säkert kutterspån, lägg därför på ekofiber inte glasull eller mineralull). Säkerligen lönsamt!
3. Byte av fönster och tilläggsisolering av fasad är förmodligen bara riktigt lönsamt om fönster respektive fasad måste bytas ändå. (Fönster från trettiotalet är gjorda av onändligt mycket bättre virke än nya och det är troligen bara att skrapa och måla även om färgen har ramlat av och träet är grått.) Sök på renovera fönster på nätet, du får massor av träffar.
4. Att isolera källarväggarna under mark är en bra ide om huset ändå måste dräneras eller om du vill inreda källaren. se: www.isodran.se

Golvvärme i en gammal källare kräver ventilerat golv och isolering. Ventilerat golv för att slippa mögel och isolering för att du inte ska elda för kråkorna.

 
Väljer du att köpa det, så får du se det som ett fritidsintresse flera år framöver.
Har själv köpt liknande hus från -20talet, och det mesta som kurre skriver behövs göras.
Fördelen är att när du själv gör det blir det förhoppningsvis ordentligt gjort och du får allt som du vill. Blir lite som att bygga nytt...

Vill du ha allt klart inom några månader ska du nog välja ett annat hus i bättre skick.
Själv ser jag vårt hus som ett 2års projekt, och då har vi 2-4 pers som hjälper oss på helgerna.

//Jonas
 
Problemet med att göra äldre hus mer välisolerade är att huset under lång tid varit välventilerat och därigenom van vid drag. Därför är det viktigt att man tänker efter vilka material och lösningar man väljer för att få det välisolerat (Ingen vill elda för kråkorna) samtidigt som huset fortsatt kan andas.

Tyvärr är många leverantörers instruktioner gjorda för "nya" hus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.